Foliumzuur is te gebruiken bij zwangerschap, kinderwens en bloedarmoede

De werkzame stof in Foliumzuur is foliumzuur.

Introductie
Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Het is vooral aanwezig in groenten en volkorenproducten.
Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Bovendien is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.
Het is te gebruiken bij zwangerschap en kinderwens, en bij bloedarmoede.

GebruikHoe?
Kijk voor de juiste dosering altijd op de verpakking, op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen.

Hoe lang?
  • Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen moet u vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken. Begin er daarom al mee als u gaat proberen zwanger te worden, bijvoorbeeld als u stopt met de pil. Ga door met slikken tot u zeker weet dat u minstens acht weken in verwachting bent. Artsen en verloskundigen spreken dan van een zwangerschapsduur van twaalf weken. Zij tellen namelijk het aantal weken vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Blijf ermee doorgaan, ook als het langer duurt voordat u zwanger bent.
  • Bloedarmoede. Waarschijnlijk zult u foliumzuur moeten gebruiken zolang de oorzaak van het tekort aanwezig is.
  • Gebruik methotrexaat. Gebruik foliumzuur gedurende de hele behandeling.

Bijwerkingen Foliumzuur is een natuurlijke voedingsstof en heeft geen bijwerkingen. U kunt het dus met een gerust hart gebruiken, eventueel jarenlang. Het kan geen kwaad het naast eventueel foliumzuurrijk voedsel gebruiken.

Alleen bij doseringen van meer dan 15 mg per dag kan dit middel soms wat bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn dan maagdarmstoornissen, slaap- en concentratiestoornissen, bittere smaak, levendige dromen, depressie, opwinding, verwardheid, irritatie en hyperactiviteit. Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Vergeten
  • Gebruikt u de lage dosering foliumzuur van 0.5 mg? Neem het middel dan alsnog in. Een dubbele dosis heeft geen schadelijke gevolgen.
  • Gebruikt u één keer per dag de hoge dosering foliumzuur van 5 mg? En duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten tablet dan over.
  • Gebruikt u twee keer per dag de hoge dosering foliumzuur van 5 mg? En duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten tablet dan over.

Verboden autorijden?
Hierbij zijn voor dit middel geen beperkingen.

Alcohol drinken?
Hierbij zijn voor dit middel geen beperkingen.

Alles eten?
U mag alles eten.

Wisselwerking Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
  • Capecitabine en fluorouracil, middelen tegen kanker. Foliumzuur kan de bijwerkingen van capecitabine en fluorouracil versterken. Dit gebeurt vooral bij hoge doseringen foliumzuur. Gebruik bij voorkeur geen foliumzuur. Als u toch foliumzuur moet gebruiken, overleg hier dan over met uw arts of apotheker.
  • Fenytoïne, een middel tegen epilepsie. Foliumzuur kan de werking van fenytoïne verminderen. Dit gebeurt vooral bij vrij hoge doseringen foliumzuur. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Zwangerschap U kunt dit middel veilig gebruiken. het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Stoppen U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Op de volgende pagina staan afbeeldingen van erotische producten.

Deze afbeeldingen zijn niet geschikt voor bezoekers onder de 18 jaar. U zult hier geconfronteerd kunnen worden met erotisch getinte beelden en omschrijvingen.

Om te voorkomen dat u ongewild met dit materiaal wordt geconfronteerd verzoeken wij u hieronder aan te klikken dat u akkoord gaat.

Ik heb de bovenstaande teksten gelezen en ik ga akkoord met de voorwaarden, daarbij ben ik 18 jaar of ouder