Delen en omzien, impact van een anonieme nierdonatie

Hans Bart, directeur van Nierpatiënten Vereniging Nederland, heeft vorig jaar een nier gedoneerd aan een anonieme ontvanger. In dit boek beschrijft hij het proces dat hij heeft doorgemaakt naar de donatie toe, tot een jaar na de operatie. Hans hoopt zo mensen te prikkelen tot reflectie.

"Mijn motieven voor nierdonatie gaan terug naar mijn bronnen. Mijn ouders en mijn religieuze achtergrond. Het Leerhuis, het jezelf bevragen, het nadenken over hoe je in het leven wilt staan, die gemeenschap die elkaar bemoedigt, het zingen dat mijn diepste kern raakt. Ik ben geen beter mens door een nier te doneren. Ik ben en blijf wie ik was, met mijn leuke en moeilijke kanten, mijn hebbelijkheden en onhebbelijkheden.
Sommigen zullen het zien als het opzoeken van onnodig risico, als waaghalzerij. Ik ben me bewust van de risico's. Het leven is niet zonder risico, gelukkig maar!
Ik wil met mijn verhaal mensen prikkelen tot reflectie: zorgverleners, het brede publiek, beleidsmakers, mensen die overwegen een nier te doneren.'

Op de volgende pagina staan afbeeldingen van erotische producten.

Deze afbeeldingen zijn niet geschikt voor bezoekers onder de 18 jaar. U zult hier geconfronteerd kunnen worden met erotisch getinte beelden en omschrijvingen.

Om te voorkomen dat u ongewild met dit materiaal wordt geconfronteerd verzoeken wij u hieronder aan te klikken dat u akkoord gaat.

Ik heb de bovenstaande teksten gelezen en ik ga akkoord met de voorwaarden, daarbij ben ik 18 jaar of ouder