Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

De druppel die de emmer doet overstromen: stress!

Je hartslag neemt toe, je ademhaling versnelt, je spieren spannen zich aan, je zweet, je wordt misselijk, de alarmbellen gaan rinkelen…. Kortom: je ervaart stress! Maar wat is nou eigenlijk stress? Waarom raak je gestrest? En wat kun je zelf doen om de stress te verminderen of zelfs te voorkomen?

Wat is stress?

Stress is eigenlijk gewoon spanning. Spanning is nodig om te functioneren. Het zorgt dat je lichaam klaar is om over te gaan tot actie en maakt je klaar voor de vecht- of vluchtmodus. Je lichaam reageert door in de bijnieren een stofje cortisol aan te maken. Cortisol is een stresshormoon dat zorgt dat je alert kunt reageren. Oké, je hebt dus een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren. Maar wanneer weet je dan of je stress ervaart die niet goed voor je is? Wat zijn die symptomen dan?

Wat zijn de symptomen van stress?

De symptomen van stress zijn uiteenlopend en verschillen per persoon. Zo kun je last hebben van een slaapstoornis, hoge bloeddruk, zweten en duizeligheid. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Een versnelde hartslag en ademhaling
  • Vermoeidheid en gebrek aan energie
  • Veel of juist weinig eetlust

Naast fysieke symptomen kun je ook last hebben van een zenuwachtig gevoel, prikkelbaarheid en huilerigheid. En waar dat dan allemaal van komt? Tja… ga eens bij je zelf te rade. Is er iets ergs gebeurt wat je raakt? Heb je veel negatieve emoties te verwerken? Heb je de hele dag het gevoel dat je niet genoeg uren in de dag hebt? Het is handig te weten waar dat gestresste gevoel nou vandaan komt.

Hoe ontstaat positieve of negatieve stress?

Iedereen ervaart stress anders. De één houdt van veel uitdagingen waar dit voor anderen een bedreiging is. Iemand die stressbestendig is in één situatie, hoeft dat niet per se in een andere situatie te zijn. Bij iedereen zal de oorzaak dus ook verschillend zijn. En wat de ene keer positieve stress is kan de volgende keer negatief zijn. Nou.. lekker duidelijk weer. We zijn de beroerdste niet en hebben wat voorbeelden van positieve en negatieve stress op een rijtje gezet:

Positieve stress

Positieve stress hoort bij de uitdagingen in je leven, is van korte duur en kan dus helemaal geen kwaad. Je lichaam keert snel terug in rusttoestand. Positieve stress ervaar je bijvoorbeeld:

  • voor een sportprestatie
  • Voor een belangrijk tentamen of examen (“aaarch.. het is nu er op of eronder!”)
  • De dag voordat je op vakantie gaat (“help! Heb ik alles wel! Ooooh en ik ben de korte broeken nog vergeten”)
  • Voor een huwelijk (“'t is iets minder positief als je stress hebt omdat je eigenlijk niet wil.)
  • Voor een belangrijke meeting op het werk
  • Voor een sollicitatiegesprek

Negatieve stress

Als stress ontstaat vanuit een negatieve gebeurtenis houdt dit gevoel vaak langer aan en kan het gevolgen hebben voor je gezondheid.

Negatieve stress ontstaat bijvoorbeeld door:

  • Veel lawaai
  • Slaapgebrek
  • Drugs of alcohol
  • Hitte
  • Langdurige inspanningen
  • Werkdruk

Maar kan ook ontstaan door een heftige gebeurtenis zoals:

  • Een relatiebreuk
  • Verlies van een dierbare

Wanneer je langdurig stress ervaart heeft dit gevolgen voor je lichaam. Belangrijk is dus om te weten hoe je stress kan verminderen en mogelijk voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van stress?

Er is veel onderzoek naar gedaan en dat is niet mis! Langdurige stress kan leiden tot een depressie, een burn-out, slapeloosheid en angststoornissen. Wanneer dit je dagelijkse leven beïnvloedt en chronisch is, raden we aan om contact op te nemen met je huisarts. Is dit niet het geval? Gelukkig, maar dan ben je er nog niet. Nu moet je leren omgaan met de stress.

Tips om stress te voorkomen of te verminderen

Met een beetje spanning is niets mis, maar pas op dat het jou niet te grazen neemt. Stress voorkomen? Kan dat überhaupt? Nou, we durven eigenlijk niet te zeggen dat je stress kunt voorkomen… Iedereen heeft op zijn tijd een stressmomentje. Wel zijn we ervan overtuigd dat je stress zoveel mogelijk kunt vermijden door de volgende tips even in je op te laten nemen:

Tip 1: Bewaar het overzicht

Stress ontstaat wanneer je het overzicht kwijt bent. “Wat moet ik nu?”, “Ik moet dit en dat… en ook nog dat” en “Hoe moet ik dat dan allemaal...?”. Kortom, je gedachten gaan met jou aan de wandel. Dat is iets wat je niet moet willen! In de meeste gevallen zorgen we zelf voor de nodige stress: we leggen de lat te hoog, we willen te veel doen in te korte tijdsperiode, we plannen niet effectief en dan krijg je het gevoel van tijdnood. Herkenbaar? Ga dan over op de denken, durven en doen.

  • Stap 1 Denk effectief: Waar ben ik allemaal mee bezig. Wat moet echt eerst? Hoe ziet mijn planning eruit.
  • Stap 2 Durf effectief: Durf ook nee te verkopen. “Kan je dit vandaag nog even doen?”, “Nee helaas, vandaag zit mijn planning vol. Morgen sta ik als eerste aan je bureau!”
  • Stap 3 Doe effectief: Werk je planning af. Inventariseer, plan en voer het uit. Niet alles hoeft vandaag. Er is altijd nog morgen.

Tip 2: Doe gezond!

Het klinkt natuurlijk een beetje cliché, alleen het gaat je zeker weten helpen te ontstressen!

  • Zorg voor voldoende beweging

Lichaamsbeweging is cruciaal bij de ontspanning van je spieren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die vaker sporten minder heftig reageren op stress. Direct beginnen dan maar?

  • Een goede nachtrust

Na een goede nachtrust ben je veel energieker en heb je je batterij weer volgeladen om er voor de volle honderd procent voor te gaan. Een vast dag- en nachtritme gaan je helpen te ontspannen. Zo kun je mogelijke problemen overzien en heb je genoeg energie om uitdagingen aan te gaan.

  • Eet gezond

Als je gestrest bent is je lichaam uit balans, hierdoor krijg je extra zin in snacks. Wanneer je dus stress wilt verminderen, moet je even door die zure appel heen bijten (ja, niet letterlijk natuurlijk) en de snacks weerstaan. Gezonde voeding is belangrijk (wat je natuurlijk heus wel weet). Vermijd dus producten als wit brood, snoep, alcohol en frisdranken. Hoewel koffie voelt als munitie om weer te knallen, is dit in werkelijkheid de verkeerde keuze. Cafeïne stimuleert namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Probeer de koffie na twaalf uur s middags te laten staan. Daarnaast is het belangrijk om je inname van vitamines en mineralen in de gaten te houden. Het lichaam verbruikt deze namelijk in rap tempo. Je moet met name denken om de inname van:

  • Vitamine C
  • Magnesium
  • Calcium
  • Vitamine B

Door je voeding aan te vullen met verse groenten, ongebrande noten, zaden en volkoren producten kun je je lichaam voorzien van deze belangrijke voedingsstoffen. Klinkt allemaal heel logisch natuurlijk, maar let er maar eens op! In tijden van stress grijp je vaak naar de verkeerde dingen. Blijf dus echt bewust van wat je eet.

En er is nog iets heel belangrijk om stress te lijf te gaan of te voorkomen: ontspanning! Hoewel gezond eten ook zorgt voor ontspanning in je lijf, heb je ook echt even een 'ikmoment' nodig.

Jouw mening

Ervaar jij ook weleens stress? Hoe ga jij met stress om? En wat helpt jou om stress te verminderen? Mail ons op info@koopjesdrogisterij met als onderwerp: “stressblog” en wie weet ontvang je van ons een heerlijk verwenpakket voor ontstresssen en ontspanning.