Skip to content
Vanwege Hemelvaartsdag is het mogelijk dat sommige bestellingen met enige vertraging worden geleverd.
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

Biologisch, organisch, ecologisch, 100% natuurlijk, fairtrade en biodynamisch– wat is wat?

Je hoort het steeds vaker: ‘biologisch product’, ‘organisch’ ‘lekker ecologisch’ ‘fairtrade’ ‘100% natuurlijk’ of ‘biodynamische landbouw’. Begint het bij jou ook al te duizelen? Want wat betekenen deze woorden nou eigenlijk? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben op een rijtje gezet wat nou precies wat is. Lees je mee?

Wat is biologisch?

Hoe zit dat nou met biologische producten? Je komt verschillende keurmerken tegen. Wij leggen je er graag alles over uit! Laten we beginnen bij het begin. Een product mag pas het bio keurmerk dragen wanneer het product voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaat. 100% biologisch is soms ook erg lastig: water is bijvoorbeeld niet in een biologische vorm te krijgen. Terwijl in veel producten water zit. Daarom is de norm ook 95%. Verwarrend, omdat er vaak wordt geadverteerd met ‘100% natuurlijk’. Wanneer er ‘100% natuurlijk’ op de verpakking staat dan betekent dit dat het product biologisch is. Het biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Nog een leuk feitje: op dit moment is ongeveer 2% van het voedsel in Nederland biologisch. Je kunt de producten die biologisch zijn herkennen aan het volgende keurmerk:

 

null

Naast dat het product uit minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten moet bestaan, zijn er nog een aantal zaken waar het product aan moet voldoen, namelijk:

  • Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen 
  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt 
  • Er is geen kunstmest gebruikt 
  • Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn

Tijdens het landbouwproces wordt dus op meerdere vlakken rekening gehouden met plant, mens en dier. Zo zie je maar, aan een biologisch keurmerk kom je niet zomaar! Ook producten met een EKO keurmerk en een DEMETER keurmerk zijn biologische producten. Het EKO-keurmerk staat op gecontroleerd biologische producten. Producenten kunnen dit keurmerk naast het Europees bio-keurmerk voeren. Het EKO-keurmerk heeft als meerwaarde boven het Europees bio-keurmerk dat het garandeert dat de producent extra inspanningen doet op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan een lager energieverbruik, respectvol ondernemen en/of beter afbreekbare verpakkingen. Daarnaast heb je nog het Ecocert keurmerk. Dit wordt gebruikt voor natuurlijke en biologische cosmetica. Dat zijn weer een heleboel keurmerken op een rij! Een greep uit onze merken die biologisch zijn: Royal Green, Urtekram, N.A.E., Dr. Bronners, Marius Fabre, Plantavital, Ecover, Marcel’s Green Soap, Piramide, We Love The Planet, Frosch, Purasana, Garden of Life, Biobites, Petit & Jolie, Pure Goat, Primeal, Lou Prunel, HiPP en Biobim.

Wat is organisch?

Organisch betekent letterlijk ‘van planten en dieren afkomstig’. Huh? Is dat niet hetzelfde als biologisch? Nee, zeker niet! Je hebt genoeg organische producten die niet biologisch zijn. Let hierbij dus goed op de keurmerken die je op de verpakkingen vindt. Doordat er geen duidelijke keurmerken met specifieke eisen bestaan voor de term ‘organisch’ is het altijd lastig te achterhalen of iets echt organisch is of niet.

Wat is ecologisch?

Yes, het klinkt zo cool: ‘ecologisch’. Want ecologisch doet je gelijk aan iets groens denken. En dat klopt ook. Ecologisch is eigenlijk het vriendje van biologisch. Het enige verschil is dat ecologische producten nóg groener zijn dan biologische producten. Bij biologisch geproduceerd voedsel hou je rekening met het milieu, mens en dier. Bij ecologisch geproduceerd voedsel wordt het belang van de gehele planeet, inclusief bodem, water en lucht, vooropgesteld. Eigenlijk alles wat ons ecosysteem kan schaden wordt vermeden met ecologische producten. Wat goed om te weten is, is dat het woord ‘ecologisch’ (nog) geen wettelijk beschermde term is, waar biologisch dit bijvoorbeeld wel is. Hierdoor heeft ‘ecologisch’ geen keurmerk die je kan zoeken op de verpakkingen van je producten.

Wat is fairtrade?

Fairtrade is misschien wel de bekendste term in dit rijtje. Waar biologisch toeziet op de landbouwmethode en het milieu, ziet Fairtrade toe op de handel in ontwikkelingslanden. Fairtrade betekent dan ook dat er eerlijke prijzen betaald worden voor exportproducten. Een prijs waar boeren en telers ook wat mee kunnen, zodat het voor iedereen ‘eerlijk’ is. Daarom ook de naam ‘Fairtrade’, wat letterlijk ‘eerlijke handel’ betekent. Wanneer je Fairtrade producten koopt dan zijn deze producten over het algemeen duurder. Hiermee draag je direct bij aan het opzetten van ontwikkelingsprojecten in het land van herkomst van het product. De boeren en telers kunnen op die manier hun leefomstandigheden verbeteren. Fairtrade hoeft niet direct te betekenen dat een product biologisch of ecologisch is. Al overlappen ze elkaar wel heel erg. Een product is niet zomaar Fairtrade. Hier zitten negen strenge principes aan vast, zoals:

  • Respect voor mens en milieu 
  • Geen kinderarbeid, gelijke behandeling van mannen en vrouwen 
  • Aandacht voor menswaardige omstandigheden 
  • Ondersteuning bij het ontwikkelen van producten 
  • Het opbouwen vaneen duurzame handelsrelatie met de producenten 
  • Een goede, eerlijke prijs voor hun producten 
  • Inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners 
  • Inkopen bij importeurs die zich houden aan deze regels 
  • Eerlijke handel is gelijkwaardige handel 

Wanneer je in een winkel een Fairtrade product vindt, dan is de hele keten van boer naar de winkel gecontroleerd of iedereen zich aan deze regels houdt. En dat is als consument óók wel fijn om te weten. Fairtrade is een beschermde term en mag je niet zomaar gebruiken. Je kunt Fairtrade producten herkennen aan dit keurmerk:

null

Een greep uit onze merken die Fairtrade zijn: Cavalier, Belvas, Simon Levelt, Pukka, Piramide, Zonnatura en Urtekram.

Wat is biodynamisch?

Biowatte? Biodynamisch! Of kortweg: BD. De biodynamische landbouw is een vorm van biologische landbouw en voldoet dan ook aan het biologische keurmerk. Hier bovenop komen nog enkele normen zodat de landbouw ‘biodynamisch’ wordt. Deze normen worden vastgesteld door de organisatie Demeter. Bij biodynamische landbouw moet er gebruik gemaakt worden van minstens 80% zelf-geproduceerd biologisch voer, mag er één keer in de vijf tot zeven jaar een bepaald gewas op hetzelfde stuk grond geteeld worden, mogen koeien hun hoorns houden en kippen hun snavel, en gelden er strengere regels voor het verwerken van voedsel. Dat is nog niet alles. Melk mag niet worden gehomogeniseerd en er mogen minder additieven gebruikt worden (denk aan citroenzuur en ascorbinezuur). In biodynamische producten mogen uitsluitend pure aroma-extracten worden gebruik om de smaak te verrijken. In ‘biologische’ producten mogen ‘natuurlijke aroma’s’ worden gebruikt, die door schimmels en bacteriën worden geproduceerd. Dat is nogal een verschil dus. BD-bedrijven zijn vaak zorgboerderijen of hebben een andere maatschappelijke functie. Biologisch-dynamische producten hebben een keurmerk, namelijk het Demeter keurmerk. Stichting Demeter is hiervoor verantwoordelijk. Omdat BD-producten ook biologisch zijn dragen zij zowel het biologische keurmerk als het Demeter keurmerk. Het Demeter keurmerk ziet er als volgt uit:

null

 Een greep uit onze merken die biodynamisch zijn: Een gedeelte Schulp sappen, een gedeelte van Primeal, Luna E Terra, een gedeelte van Lou Prunel, en Naturata.

Wat betekent dit nou concreet?

Zo, een hoop informatie. Maar wat betekent dit nou concreet?

  • Biologisch en Ecologisch staan voor zekerheid. Producten die dit label willen dragen moeten voldoen aan specifieke eisen en zij worden hierop door een onafhankelijke organisatie gecontroleerd voordat zij het label daadwerkelijk mogen gebruiken. ‘100% natuurlijk’ is eigenlijk gewoon ‘biologisch’. 
  • Met de aankoop van een Fairtrade product weet je zeker dat de boeren en telers achter jouw aangeschafte product hier eerlijke prijzen voor krijgen. Daarnaast draag je daarnaast je steentje bij aan het opzetten van verschillende ontwikkelingsprojecten voor boeren in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. 
  • Organisch is een verwarrende term die door velen verschillend wordt geïnterpreteerd: lees de etiketten goed en maak je eigen keuzes, staar niet blind op een label waar alleen 'organisch' op staat! 
  • Het Demeter keurmerk is het meest ‘groene’ keurmerk wat je kan hebben. 

Nu kan jij met een gerust hart producten kopen die voldoen aan wat jíj belangrijk vindt. Je weet nu wat elk keurmerk precies inhoudt en waar je op moet letten. Twijfel je ergens aan? Geen paniek, we zijn hier om je te helpen! Je mag ons altijd een e-mail sturen op drogist@koopjesdrogisterij.nl. Onze gediplomeerde drogisten kunnen je dan advies op maat geven. Natuurlijk zorgen we er altijd voor dat we discreet met de vragen omgaan.