Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Eczeem/ psoriasis huid! Wat is de beste huidverzorging?

Je hebt het vast wel eens gezien of er zelf last van: een eczeem/ psoriasis huid. Eczeem/ psoriasis is een huidaandoening en kan vervelende symptomen met zich meebrengen. Denk hierbij aan een rode, ruwe en schrale huid. Wist je bijvoorbeeld dat eczeem niet leeftijdsgebonden is, maar psoriasis wel? Psoriasis begint meestal rond de leeftijd van 16 tot 21 jaar en van 57 tot en met 60 jaar. Maar wat is nou het verschil tussen eczeem en psoriasis en wat is de beste behandeling? Dat vertellen we je graag in deze blog. Lees je mee?

Wat is psoriasis?

Wist je dat psoriasis een chronische huidaandoening is? Deze aandoening ontstaat door een 'fout' in het immuunsysteem. Dit systeem is onder andere verantwoordelijk voor het vernieuwen van de huid. Dit proces duurt gemiddeld 28 dagen. Bij iemand met psoriasis gaat dit veel sneller en wordt de huid vernieuwd om de vier tot zes dagen. Dit uit zich vervolgens in rode plekken, stukjes losse huid en een pijnlijke huid. Misschien herken jij dit wel? Probeer dan eens de nieuwe verbeterde formule: Hydraterende Crème van Calmurid. Deze formule is geschikt voor zowel het gezicht als het lichaam. Waar is de crème goed voor? Nou, dit: het verbetert de opname en behoud van vocht in je huid, het kalmeert, het laat je huid zacht en soepel aanvoelen, het trekt snel in en plakt niet. Daarnaast bevat Calmurid 10% ureum. Ureum zorgt ervoor dat het vocht vasthoudt in je huid.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Dit zorg ervoor dat je huid minder goed vocht vasthoudt en sneller uitdroogt. Dit kan rode plekken, stukjes losse huid, zwelling en bultjes veroorzaken. Heb jij hier last van? Dan wil je natuurlijk graag dat het minder wordt. Dat is meer dan logisch! Wij raden je Cetaphil aan. De eerste stap is de Cetaphil Kalmerende Huidreiniger. De huidreiniger is speciaal ontwikkeld voor de reiniging van de zeer droge tot eczeemgevoelige huid. De rijke hoeveelheid schuim met voedende oliën zorgt voor een langdurige hydratatie van je huid. Daarnaast kalmeert het je huid en droogt het je huid niet uit. Hoe gebruik je het? Breng het aan op een vochtige huid en masseer je huid zachtjes in. Vervolgens goed afspoelen en droogdeppen. Ga jij voor een optimaal resultaat? Gebruik dan direct na het reinigen als tweede stap de Cetaphil Hydraterende Melk. De hydraterende melk verbetert de hydratatie van je huid al binnen twee uur (ja echt!) en biedt direct verlichting van de droge huid. Ook helpt het eczeem klachten zoals droogheid, ruwheid en roodheid te verminderen. Tot slot is de melk gemakkelijk aan te brengen en trekt het snel in. De producten zijn te gebruiken voor het lichaam bij baby's, kinderen en volwassenen.

De verschillen tussen eczeem en psoriasis

Hoewel de symptomen veel op elkaar lijken zijn er toch verschillen. Het is dan ook helemaal niet gek als jij je afvraagt: heb ik nou eczeem of psoriasis? Zoals eerder gezegd ontstaat psoriasis door een storing in het immuunsysteem, terwijl er bij eczeem sprake is van huiduitslag als gevolg van een ontstoken huid. Daarnaast kan eczeem ook ontstaan als je huid in aanraking komt met een irriterende stof (zoals schoonmaakmiddelen). Ook is de plaats van de aangedane huid een verschil. Eczeem komt vaak voor aan de binnenkant van de ellebogen en knieën waar het warm is. Bij psoriasis is dit juist aan de buitenkant. Verder zijn de stukjes losse huid bij psoriasis dik en de plekken droog, maar bij eczeem zie je kleinere stukjes huid en soms vochtige plekken en blaasjes voorkomen. Kortom, de uiterlijke symptomen van eczeem en psoriasis lijken op elkaar, maar de oorzaak is erg verschillend.

Hoe kun je psoriasis behandelen?

Het is (helaas) nog niet mogelijk om psoriasis te genezen, omdat het een chronische huidaandoening is. Gelukkig kan jij zelf wel een aantal acties ondernemen om de klachten te verminderen. We zetten het voor je op een rijtje:

  • Douche niet te lang en niet te heet, want water droogt je huid uit.
  • Probeer niet te krabben. Hierdoor kan het namelijk verspreiden over andere lichaamsdelen.
  • Vermijd het gebruik van zeep, want zeep droogt je huid uit.
  • Smeer je huid een paar keer per dag in met een crème. Zo blijft je huid soepel en vet.
  • Vermijd het reinigen met bijvoorbeeld scrubmiddelen. Dit kan psoriasis verergeren.

Tips voor de behandeling van Eczeem

Heb jij last van eczeem? Dan is het belangrijk om je eczeem onder controle te krijgen met de juiste behandeling en verzorging. De volgende tips kunnen hier aan bijdragen: voorkom krabben, probeer niet te lang te douchen, dep je huid voorzichtig droog na het douchen, gebruik een hydraterende crème om je huid vet te

Goed, je weet nu wat eczeem/ psoriasis is en hoe jij je huid kunt verzorgen. Werken de bovenstaande tips niet voldoende? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je adviseren over de juiste behandeling en eventueel medicatie voorschrijven.