Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Glijmidddel: leuk of noodzaak?

Als we het over glijmiddelen gaan krijgen worden we vaak wat ongemakkelijk. Waarom eigenlijk? Je hoeft toch niet direct je hele intieme leven te delen met iedereen? Een glijmiddel kan heel fijn zijn in het gebruik. Soms heeft je lijf net even dat ene zetje nodig. Tijdens de opbouw naar seks neemt je natuurlijke vocht meestal toe. Natuurlijke vkochtigheid kan op verschillende momenten in je leven verminderen. Bijvoorbeeld als gevolg van spanning, hormonen, je gezondheid of misschien medicatie. Zelfs als je helemaal geen problemen hebt met droogheid kan glijmiddel worden gebruikt om te stimuleren. Wist je dat het zelfs al in de Griekse oudheid werd gebruikt? Glijmiddel is dus helemaal niets nieuws. Er lijkt soms alleen een beetje een taboe op te zitten. En dat doorbreken wij maar al te graag!

Hoe zit dat nu bij ons vrouwen?

Vrouwen worden vochtig door voldoende opwinding, maar dit hoeft niet per se. Onze hormonen kunnen de pret snel bederven. Dan ben je super opgewonden maar kurkdroog! Je lichaam werkt dus niet altijd met je mee. Dan is een vrijpartij een verlangen, maar geen pretje! Sterker nog: je kan zelfs pijn ervaren wanneer je niet vochtig genoeg bent. Glijmiddel to the rescue! Als je condooms gebruikt is een glijmiddel wel fijn. Huh? Er zit toch vaak wel glijmiddel op het condoom? Ja, maar dit is maar een heel dun laagje en dit is vaak zo opgedroogd. Ook met een condoom met glijmiddel is dus extra glijmiddel aan te raden. Bij anale seks is het zeker aan te bevelen. Onze anus kan zichzelf niet bevochtigen en heeft zeker hulp nodig. Wanneer het allemaal makkelijker glijdt heb je ook minder kans op kleine wondjes, die op hun beurt weer voor ontstekingen kunnen zorgen.

Welke soorten glijmiddelen zijn er?

Heel vroeger werd er olijfolie gebruikt. Lekker glijden! Dat is tegenwoordig wel anders. Als je condooms gebruikt of seksspeeltjes dan is een glijmiddel op waterbasis aan te raden. Glijmiddelen op oliebasis tasten het rubbertje aan, niet zo'n goed idee dus. Er zijn ook glijmiddelen op siliconenbasis. Siliconen vormen een laagje op de huid waardoor de gel lang actief blijft. Met een siliconenmiddel kun je ook nog eens lekker masseren. Een win-win situatie dus! Een glijmiddel op oliebasis is het minst aan te raden. De olie kan de pH waarde van je vagina aantasten met alle ongemakken van dien. Daar zit niemand op te wachten. Dan zijn er nog de leuke en spannende glijmiddelen, glijmiddelen met iets extra's. Voor iedereen is er wel iets! Wil je warm glijmiddel of liever kkkkkoud? Wil je tintelingen voelen of verwen je je partner met een smaakje? Dat is natuurlijk iets persoonlijks. Maar kan het plezier tussen de lakens wel ontzettend verhogen. Ben je veganistisch? Dan weet jij maar al te goed dat er in vele glijmiddelen gebruik wordt gemaakt van glycerine. Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel veel glijmiddelen die vegan zijn. Kijk maar eens bij het merk Sliquid.

Wil je een persoonlijk advies over het gebruik van glijmiddelen? Dat kan! Onze drogisten helpen je graag! Je kunt onze gediplomeerde drogisten mailen op drogist@koopjesdrogisterij.nl. Ook voor andere vragen trouwens! We gaan altijd discreet om met de vragen die binnenkomen.