Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Help! Wat kan ik doen tegen zweetvoeten?

Het hebben van zweetvoeten is vervelend. Zweetvoeten komt vaker voor bij mannen en pubers/jongvolwassenen dan bij vrouwen en ouderen. Sommige mensen hebben af en toe last van zweetvoeten, terwijl bij anderen het overmatig zweten een aanhoudend probleem is. Wij hebben voor jou de oorzaken van zweetvoeten en wat je tegen zweetvoeten kunt doen op een rijtje gezet.

Oorzaak van zweetvoeten

Iedereen zweet en dat is maar goed ook, het zweten koelt ons lichaam af door de huid te bevochtigen. Daarnaast kan het lichaam door middel van zweten water en zouten uitscheiden. Ook helpt zweet de huid soepel houden en helpt het de huid tegen bacteriën te beschermen. Het zweet wordt geproduceerd door onze zweetklieren. Deze klieren zitten diep in onze huid. Zweetklieren zijn in de voeten meer geconcentreerd. Per mens kan het verschillen in mate hoeveel ze zweten. Dit komt omdat bij de één de klieren sneller worden geactiveerd dan bij de ander.

Naast dat het per persoon kan verschillen heeft het in algemeen de hoeveelheid dat je zweet ook te maken met factoren als de warmte, lichamelijke inspanning, stress/emoties, gekruid eten en schoeisel (schoenen).

Zoals eerder is uitgelegd is zweten een belangrijke manier om de lichaamstemperatuur te verlagen wanneer deze stijgt. Daarom zweten we in de zomer meer dan in de winter en dragen zware lichamelijk inspanning zoals rennen, gewichtheffen maar ook huishoudelijke taken bij aan zweetvoeten. Naast het weer en lichamelijke activiteit kan ook gekruid eten ervoor zorgen dat je meer gaat zweten. Denk bijvoorbeeld aan chilipepers. Onderzoek toont aan dat chilipepers of scherp eten je lichaamstemperatuur verhoogt, waardoor je gaat zweten.

Niet alleen oorzaken die ervoor zorgen dat je het warm krijgt kunnen voor zweetvoeten zorgen, ook medische of mentale redenen. Wanneer je gestrest of emotioneel bent bijvoorbeeld. Een verhoogde stress zet een 'vecht-vluchtreactie' in gang. De adrenaline- en cortisol spiegel stijgt wat resulteert in meer zweten. Een medische reden kan zijn dat het sympathische zenuwstelsel is beschadigd. Het sympathische zenuwstelsel stuurt signalen van je hersenen en activeert zweetklieren. De schade kan komen door een medische aandoening of een trauma. Ook bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat je meer gaat zweten.

De belangrijkste oorzaak dat voor zweetvoeten kan zorgen ongeacht de warmte, voedsel etc.: schoeisel. Het dragen van te strakke schoenen zorgen ervoor dat je voeten niet goed kunnen ademen. Daarnaast 'ademen' bepaalde schoenen en sokken slecht. Hierdoor kan de zweet niet verdampen of worden afgedreven, wat resulteert in nog meer zweet. Naast dat je nog meer gaat zweten van slechte schoeisel zorgt het er ook voor dat het gaat stinken, omdat de bacteriën de zweet afbreken en een geurtje daarbij produceren.

Wat kan je tegen zweetvoeten doen?

Je vraagt je nu af, wat kan ik hiertegen doen? Er zijn verschillende manieren om zweetvoeten te verminderen of te verhelpen, namelijk:

  • Je kan je voeten gaan wassen
  • goede schoenen en sokken dragen
  • Voetpoeder of voetpleisters gebruiken

Zoals eerder gezegd zorgen strakke of slecht ademende schoenen en sokken ervoor dat je voeten meer gaan zweten. Het dragen van sokken die goed ademen zijn belangrijk om zweet- en stinkvoeten te voorkomen. Bamboesokken van Lucovitaal zijn antibacterieel en absorberend en beschikken over thermo control. Met thermo control ben je in de zomer beschermd tegen de hitte en in de winter tegen de kou. Gecombineerd met het dagelijks wassen van je voeten met bepaalde essentiële oliën als tea tree olie of voetenspray helpt om je voeten schoon en fris te houden. Naast het wassen van je voeten en dragen van bamboesokken kan je ook voetpoeder gebruiken. Voetpoeder houdt de huid van de voeten droog en voorkomt voetschimmel. Het is aangeraden om het in je sokken te strooien of het te gebruiken na het wassen van je voeten. Met voetpoeder speciaal voor kinderen hoeft de kleine zich ook geen zorgen te maken over zweetvoeten. Heb je last van zweetvoeten tijdens het slapen? Met voetpleisters verhelp je je zweetvoeten terwijl je slaapt! Naast Chi, Gehwol en Lucovitaal zijn er ook andere merken die producten maken voor schone en frisse voeten. Zo loop je de hele dag met frisse voeten rond!

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je last hebt van zweetvoeten. Gelukkig zijn er ook verschillende manieren om het te verhelpen. Met de verschillende manieren maai je het gras weg voor de voeten van je zweetvoeten.

Terug naar het overzicht