Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Het mondkapje dat ook in de vaatwasser kan!

Op steeds meer plekken wordt het verplicht: een mondkapje dragen. In elk land hebben we verschillende regels voor het dragen van een mondkapje. Zo kan het zomaar zijn dat je in het ene land vrij over straat mag lopen zonder mondkapje en in een ander land juist overal verplicht een mondkapje moet dragen. In België is een mondkapje zelfs op straat al verplicht.

In Nederland zijn ze druk aan het discussiëren of dat ook nodig is in ons land. Op drukke plekken in delen van Amsterdam en Rotterdam is het dragen van een mondkapje nu al verplicht. Het op de hoogte zijn van de regels in een land waar je naartoe gaat is dan zeker wel een must. Mondkapjes haal je tegenwoordig overal. Wat nou als wij je vertellen dat er een mondkapje is wat je gewoon kunt wassen in de vaatwasser? Zo kun je je mondkapje tot wel 1000x hergebruiken! Ook met de hand trouwens, superhandig voor onderweg! Hoe dan? Dat vertellen we je nu!

Een duurzaam mondkapje: het milieu is je dankbaar!

Maak kennis met het Community Masker. Dit masker beschermt, is herbruikbaar en uitwasbaar in de vaatwasser. Supergoed voor het milieu dus. Want al die wegwerpmondkapjes komen terecht bij het restafval. Althans, dat is de bedoeling. Als je mondkapjes en handschoenen in de verkeerde afvalbak gooit, verstoort dat de recycling en lopen de mensen die het afval sorteren onnodig risico op besmetting.

Sowieso waren er vóór de coronacrisis al initiatieven geopperd om Nederland bewuster te maken van materiaal wat niet op de juiste manier wordt weggegooid. Sinds de coronacrisis lijkt dit probleem alleen maar erger geworden te zijn. Door de crisis zijn we geneigd alles weg te gooien in plaats van te recyclen. Dit omdat iedereen nu dingen maar één keer wil gebruiken en er het liefste zo snel mogelijk vanaf wil, omdat het besmet kan zijn. Sinds de lockdown spoelen we van alles door de wc, zoals mondkapjes, handschoenen en vochtige doekjes.

Een stukje bewustwording speelt hierin een grote rol. Door materiaal sowieso niet op straat te gooien en het op de juiste manier in te zamelen kunnen we voorkomen dat een mondkapje terecht komt waar het niet thuishoort: in de natuur.

Maar, met een herbruikbaar mondkapje ben je sowieso goed bezig! Het mondkapje is namelijk gemaakt van gerecycled plastic en gooi je pas weg na 1000x gebruiken. Dus je draagt gelijk je steentje bij aan de natuur! Dit masker helpt ook om minder vaak je gezicht aan te raken. Want daar zit je vaker aan dan je door hebt. Het mondkapje bestaat uit maar liefst drie delen: een masker aan de binnenkant (wat in de vaatwasser kan), een filter ertussen en een masker voor aan de buitenkant (wat ook in de vaatwasser kan), zoals hieronder te zien is.

null

De binnenkant en buitenkant van het masker is van flexibel gerycycled plastic gemaakt en is geschikt voor de vaatwasser. Hier tussenin zit een filter, wat heel erg lijkt op een wattenschijfje. Surprise, surprise: dat is het eigenlijk ook! Dit filter zou je dus overal kunnen halen.

Laat het reinigingsritueel beginnen!

Ben je klaar met het dragen van je community masker? In dat geval is het tijd voor een goede reiniging. Haal het masker weer uit elkaar zodat je drie onderdelen overhoudt. Het binnen- en buitenmasker mag je gewoon in de vaatwasser pleuren. Heb je daar ooit van gehoord? Wat een uitvinding! De mondmaskers kunnen een temperatuur aan van 70 graden, dus de wasmachine is ook een optie. De mondmaskers drogen van zichzelf al héél erg snel. De droger hoeft er dan ook niet aan te pas te komen. Probeer dit ook niet! De mondkapjes zijn niet geschikt voor de droger.

Het filter dien je elke keer na gebruik te vervangen. Gelukkig kost dit niet veel moeite. Je haalt het masker weer uit elkaar en stopt er een nieuw wattenschijfje tussen. Let er wel op dat het wattenschijfje niet rond van vorm is, maar ovaal. Zo klaar als een klontje! Ben je met vakantie? Geen probleem! In elke lokale supermarkt verkopen ze wel wattenschijfjes wat in dit masker past. Ook kun je het mondkapje met de hand uitwassen. Natuurlijk moet het water wel heel heet zijn. Écht heet. Er wordt aangeraden om het binnen- en buitenmasker te wassen op minimaal 65 en maximaal 70 graden. Je kan het mondmasker maximaal 1000 keer schoonmaken. Daarna wordt het écht tijd voor een nieuwe. Klinkt logisch, toch?

null

Hoe gebruik je ook al weer een mondkapje?

Je hebt het misschien al heel vaak gelezen: hoe doe je zo'n mondkapje ook al weer veilig om? We frissen graag nog even je geheugen op! Het mondmasker gebruik je zoals elk ander mondkapje: zonder de binnenkant aan te raken doe je 'm voorzichtig over je mond en neus heen. We leggen je graag stap voor stap uit hoe je veilig je mondkapje op kan zetten:

  • Was je handen goed voordat je het mondkapje opzet
  • Raak de binnenkant niet aan
  • Gebruik de rubberen band om je mondkapje op te zetten
  • Zorg dat het goed aansluit op je gezicht en de neus en mond bedekt
  • Was je handen ook als je het mondkapje afzet
  • Gebruik weer de rubberen band om het mondkapje af te zetten
  • Raak de binnenkant niet aan

De rubberen band waarmee je je mondkapje vast zit om je hoofd is te verstellen. Deze hoofdband is maar liefst elf centimeter lang en daarmee geschikt voor volwassen en vele kinderen. Voor kinderen (of volwassenen met een iets kleiner hoofd) is het wel aan te raden om eerst het hoofd op te meten. Mogelijk is het masker te groot en dat zou zonde zijn. Let er daarnaast ook goed op of het filter op de juiste plek zit. Dit is gemakkelijk te herkennen. Wanneer het filter niet op de juiste plek zit dan zul je vanaf de voorkant van het mondmasker een klein gat zien. Het filter is dus erg belangrijk!

Of je nou onderweg met de auto bent, met de trein gaat, met het vliegtuig gaat, naar de supermarkt gaat of iets anders gaat doen: een mondkapje bij je hebben is altijd handig. Het zijn onzekere tijden waarbij je juist het zekere voor het onzekere mag nemen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Ga voor veiligheid en draag een mondkapje wat zelfs in de vaatwasser past!.