Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Het nut van Multivitaminen in een paar minuten uitgelegd

Wij als mens bestaan al héél lang. De oermens van zo’n 200.000 jaar geleden begon zijn voedingspatroon met wat er om hem heen was: de natuur! We kregen vitamines en mineralen binnen met elke hap die we deden. Dat krijgen we nog steeds, maar het één en ander is wel wat veranderd.

De grond waarop we verbouwen is minder vruchtbaar, er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en de lucht en het water is meer vervuild geraakt. We hebben het echt over de oermens van zo’n 200.000 jaar geleden. Toen was alles anders natuurlijk! Maar wat betekent dit nou eigenlijk voor jouw inname van vitamines en mineralen? Heb je misschien een multivitamine nodig? Wij leggen je graag uit wat het nut is van een multivitamine. Lees je mee?

Wat is een multivitamine en waarom zou ik dit nemen?

Het is dan logisch dat je op zoek gaat naar een alternatief waar je je vitamines en mineralen vandaan kunt toveren, als het lastig is om dit allemaal uit je voeding te halen. En daar tover je zomaar een multivitamine uit de hoge hoed! Een multivitamine is een supplement dat verschillende soorten vitamines bevat, in verhoudingen die ideaal zijn voor jouw lichaam.

Vaak worden vitamines namelijk in categorieën ingedeeld. Denk maar aan B-vitamines, D-vitamines, C-vitamines… je kent het wel. Als je het in één keer goed wilt doen dan is een multivitamine zeker aan te raden. Met een multivitamine kies je eigenlijk iets extra’s. Je moet het supplement dan ook zeker niet zien als een vervanging van gezonde voeding, maar een aanvulling op je dagelijkse eetpatroon.

Want eerlijk is eerlijk, het lukt helaas niet altijd om elke dag gezond te eten. Ons ook niet. Ook zijn er situaties waarbij er sprake is van een verhoogde behoefte aan bepaalde vitamines. Denk maar eens aan ouder worden, herstel na ziekte, tijdens een zwangerschap of bij het afslanken. Het hangt er dus helemaal vanaf waar je lichaam behoefte aan heeft. We leggen graag per groep uit waarom een multivitamine essentieel is!

Multivitamines voor vrouwen

Elk lichaam is anders en heeft bepaalde behoeftes in vitaminen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer bloedverlies tijdens de menstruatie en hebben in dat geval een hogere behoefte aan ijzer dan mannen. Vrouwen tussen de 22 en 50 jaar hebben ongeveer 15 mg per dag nodig. Mannen hebben bijvoorbeeld maar 11 mg per dag nodig.

Multivitamines voor vrouwen bevatten daarom vaak een wat hogere dosis ijzer. Ben je zwanger? Ook wanneer je zwanger bent heeft je lichaam behoefte aan wat extra vitamines. Probeer dan eens Davitamon multivitamine Compleet Mama. Hier zitten extra OMEGA-3 vetzuren in. Vrouwen die in de overgang (of daarna) zitten hebben óók weer andere behoeftes zoals visolie en meidoorn. Hier kun je Orthica multi 50+ voor gebruiken.

Multivitamines voor kinderen

Niet alleen jijzelf maar ook je kinderen hebben een bepaalde behoefte aan vitamines en mineralen. Helaas zijn kinderen en tieners soms moeilijke eters. ‘Mama, dit lust ik niet!’. Klinkt het bekend in de oren? Een aanvulling op de voeding in de vorm van een supplement kan extra voedingsstoffen bieden. Zoals bijvoorbeeld vitamine C, D en ijzer voor het behoud van sterke botten, een goede weerstand en ter ondersteuning van het energieniveau.

Hoe haal je je kind over om de vitamines aan te vullen? Kieskeurig zijn ze al… Gelukkig heeft Optimax daar een perfecte oplossing voor. Hun kinder Multivitamines bevatten lekkere smaakjes zoals vanille en aardbei. Om het nóg aantrekkelijker te maken zijn de supplementen in de vorm van een beertje. Hoe leuk wil je het hebben? Is je kind helemaal niet van de supplementen? Geen probleem, voor alles is een oplossing. Zo heeft Orthica Dino Multivitamine kauwgels voor kinderen. Met een lekkere frambozensmaak valt hier prima op te kauwen! Oh ja, de supplementen zijn in de vorm van een Dino ei. Creatief zijn ze wel!

Multivitamines voor mannen

Mannen verschillen op menig vlak van vrouwen en dan met name in hun voedingsbehoeften. Net zoals de vrouw specifieke voedingsstoffen nodig heeft tijdens verschillende levensfases, heeft de man dit ook. Denk aan de weerstand, conditie en ondersteuning bij het ouder worden. Zo hebben mannen ter ondersteuning van hun energieniveau het vitamine B-spectrum nodig. Dit vind je voornamelijk in de multivitamine 4 men van Orthica.

Ook is Lucovitaal Multi Compleet man aan te raden. Hier zit extra zink in voor het behoud van het normale testosterongehalte in het bloed. En dat is natuurlijk weer goed voor mannen met een kinderwens. Ook mannen hebben extra vitamines nodig wanneer zij ouder worden. Een goede weerstand is dan erg belangrijk. Probeer in dat geval eens Golden Naturals Multi Senior. Ben je minder van de supplementen? Probeer dan eens multivitamine bruistabletten!

Natuurlijk zijn er veel meer multivitamines dan in dit artikel staan. Er is een hele wereld aan multivitamines! Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Gelukkig weet je nu als geen ander dat hoe oud je ook bent of welk geslacht je ook hebt: multivitamines zijn altijd belangrijk. In elke levensfase. Wel is het goed om te kijken naar je voedingspatroon en welke vitamines jij precies mist in je voeding. Mis je iets? Ga dan voor een goede multivitamine als dagelijkse aanvulling! Succes!