Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Een goede koffieontkalker: meer koffie in je kopje met HG!

Kijk je helemaal niet om naar je koffiezetapparaat of is de zorg voor deze machine toch wel belangrijk voor je? Dat zou het namelijk wel moeten zijn. Je koffiemachine ontkalken is nodig als je wil blijven genieten van je kopje koffie. Vergeet niet dat deze machine je elke dag heerlijke vreugde brengt. Het schoonmaken van je koffiezetapparaat is essentieel als je deze vele jaren prestaties wil laten leveren. In deze blog leggen we je precies uit waarom het moet en hoe je het doet! Lees je mee?

Waarom moet je jouw koffiemachine ontkalken?

Eigenlijk is de belangrijkste reden voor het ontkalken van je koffiemachine dat kalk je koffiezetapparaat kan beschadigen en het gewoon geen goede invloed heeft op de smaak van je koffie. Wie veel koffie maakt en ook nog eens hard water heeft, is vast wel eens geconfronteerd geraakt met een alarmerend felrood licht op het koffiezetapparaat. Dat betekent dat het de hoogste tijd is om de machine te ontkalken. Ongeacht of je hard of zacht water gebruikt (en zelfs als je flessenwater gebruikt), het is altijd handig om je koffiemachine regelmatig te ontkalken. Dit is een kleine stap om je koffiezetapparaat gezond en gelukkig te houden, en als je koffiemachine vrolijk is zijn jij en je gezinsleden dat waarschijnlijk ook.

Wanneer moet je jouw koffiemachine ontkalken?

Opeenhoping van mineralen kan een negatieve invloed hebben op de ketel van je machine. Dat is op enkele manieren weer van invloed op je koffie:

 • Als het water zijn optimale brouwtemperatuur niet kan bereiken, is het onmogelijk om de volledige smaak uit je koffiebonen te halen. Dat wordt dus een flauw kopje koffie!
 • Ophoping van minerale kalk kan de waterstroom verstoppen en kan, als deze niet wordt verwijderd, ervoor zorgen dat een koffiemachine stopt met werken.
 • Je koffie zal niet heet genoeg zijn om er optimaal van te genieten.
 • Je koffie begint bitter te smaken, iel!
 • Je koffiemachine produceert een zure lucht, dubbel iel!
 • Koffieresten kunnen verstoppingen veroorzaken die een machine onbruikbaar kunnen maken.

Wanneer het dus een tijdje geleden is dat je jouw koffiezetapparaat hebt ontkalkt of wanneer je dit zelfs nog nooit hebt gedaan, dan zal je op een gegeven moment minder smaakvolle en lauwe koffie drinken. Totdat je machine het uiteindelijk begeeft. Die vooruitzichten zijn zowel voor je machine als voor jou niet leuk. Voorkom dit dus door je koffiemachine te ontkalken!

Hoe vaak moet je dan ontkalken?

Misschien ben je de gelukkige eigenaar van een koffiemachine met een kalklampje of een melding. Deze melding wordt weergegeven als er ongeveer 400 kopjes koffie zijn gezet. Bij de duurdere modellen kan je zelfs de waterhardheid instellen. Heb je niet de luxe van zo’n indicator? Ontkalk je machine dan in ieder geval eens in de drie maanden. Dat is wat de meeste fabrikanten adviseren. Als je dat doet, onderhoud je je machine in ieder geval op de juiste manier. Het ontkalken van een koffiemachine is eenvoudig en duurt ongeveer 30 minuten.

Het ontkalkingsproces met HG

Het ontkalken kan op verschillende manieren en is afhankelijk van het type apparaat. Gelukkig heeft HG twee reinigingsmiddelen waarmee je sowieso goed zit!

1. De HG ontkalker

De HG ontkalker is een standaard product. Deze ontkalker kun je gebruiken voor je koffiezetapparaat, maat kun je ook gebruiken voor je waterkoker en wasmachine. Deze ontkalker verwijdert kalk en ketelsteen effectief en is helemaal veilig voor apparatuur. Het ontkalken van een koffiezetapparaat doe je met deze ontkalker als volgt:

 • 1. Verdun 50 ml water van de HG ontkalker met een halve liter water en giet de ontkalker voorzichtig in het reservoir van de koffiemachine.
 • 2. Laat het apparaat werken zoals je normaal ook koffie zet.
 • 3. Giet de oplossing die er nu uitkomt weg in de afvoer.
 • 4. Laat als laatste het apparaat drie keer met schoon water werken, zo blijven er geen kalkresten achter.

2. De HG koffiemachine ontkalker citroenzuur

De HG koffiemachine ontkalker op citroenzuur basis verwijdert kalkaanslag uit alle soorten espresso- en padkoffiemachines. Dit maakt het de ideale espressomachine en Senseo ontkalker. Het ontkalken van je espressomachine en Senseo was met deze ontkalker nog nooit zo makkelijk:

 • 1. Giet 75ml HG koffiemachine ontkalker in het waterreservoir en vul dit aan tot 750ml water. Laat deze oplossing 10 minuten inwerken.
 • 2. Zet het apparaat aan en laat de vloeistof voor de helft doorlopen. Doe het apparaat uit en laat de andere helft nog eens 10 minuten inwerken. Laat vervolgens de rest van de vloeistof doorlopen tot het reservoir geheel leeg is.
 • 3. Spoel na de behandeling het apparaat tenminste 3 keer door met schoon leidingwater.
 • 4. Voilà, een schoon apparaat!

En het aller fijnst aan dit product is dat HG er ook een ECO variant van heeft voor mensen die milieuvriendelijk willen ontkalken. Want je weet wat ze zeggen: HG doet wat het beloofd!

Nog een paar handige tips

Overigens hoeft niet elke koffiezetapparaat te worden ontkalkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor filterkoffiemachines. Als jouw koffiemachine echter een vast deel heeft waar warm water doorheen wordt gepompt, dan is de kans groot dat je machine op een of ander moment in zijn leven moet worden ontkalkt.

Sommige oude-wijven-verhalen zeggen dat als je knikkers toevoegt aan de ketel en die mee kookt, dit de kalkaanslag verwijdert. Dit is uiteraard niet waar. Ja, de harde stoten van de knikkers zullen enkele grotere brokken kalkaanslag verwijderen, maar het zal óók de elementen in je koffiemachine beschadigen. Bovendien zal de kalkaanslag niet hygiënisch en volledig worden verwijderd. Bespaar jezelf dus heel wat moeite en ontkalk gewoon lekker met HG!

Heb je nog vragen die niet zijn beantwoord in deze blog? Neem dan gerust contact op met een van onze online drogisten, die helpen je graag verder!

Terug naar het overzicht