Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Oh, nee schimmel?! Hoe kom je af van schimmel in huis?

Last van schimmel in de badkamer? Iedereen heeft daar wel eens last van. Schimmel is een ongewenste bezoeker waar je graag vanaf wil. Lees dan gauw verder en kom erachter wat schimmels zijn en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt!

Wat zijn schimmels?

Niemand associeert het woord 'schimmel' met aangename zaken, tenzij je natuurlijk houdt van schimmelkaas of champignons. Afgezien van de eetbare varianten, zijn schimmels op verschillende manieren nogal hinderlijk voor zowel je gezondheid als je woning. Schimmels leven namelijk niet alleen hun leven in de natuur, maar zijn ook erg blij als ze een plekje in jouw huis kunnen vinden. Schimmels worden gevormd wanneer een ruimte of oppervlak langdurig vochtig blijft. Heel vaak nestelen ze zich in de zogenaamde 'natte ruimtes' van een huis. Ruimtes waar de relatieve luchtvochtigheidsgraat hoger liggen dan in andere delen van je huis. Ook kunnen schimmels teruggevonden worden op plaatsen waar sprake is van plaatselijke vochtproblemen, zoals lekken.

Schimmels zijn eigenlijk erg kleine paddenstoeltjes, die zich voortplanten via schimmelsporen die in de lucht en met de wind mee verspreid worden. Deze schimmelsporen kunnen in jouw woning terechtkomen, bijvoorbeeld door het raam. Bah! Is je huis vrij van vochtproblemen, dan zullen deze sporen gewoon komen en gauw weer gaan. Vinden ze echter een vochtige plek, dan zullen de schimmelsporen verder ontwikkelen. Dit is niet meteen te zien. Als jij het kunt zien zitten de schimmels er al een hele tijd, zonder dat jij dit door had. Schimmels zijn dus niet alleen vies, maar ook sneaky.

Zijn schimmels gevaarlijk?

Niet alle schimmelsoorten zijn schadelijk, maar ze kunnen wel een aantal nare gevolgen hebben voor zowel je gezondheid als je huis, en dan vooral voor je luchtwegen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Met name de zwarte schimmel produceert bepaalde stoffen genaamd myotoxine, die schadelijk kunnen zijn wanneer ze worden ingeademd. Dus, zo snel mogelijk weg met die indringers.

Hoe kun je schimmels herkennen?

Schimmels in huis zijn redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk goed zichtbare donkere plekken op je muren en plafonds. Dit zie je vooral erg duidelijk op een lichte ondergrond. Let er wel op dat je schimmels niet verwart met salpeteruitslag. Dit is witte aanslag die soms kan worden opgemerkt op (bakstenen) muren. Salpeteruitslag is een teken van opstijgend grondvocht. Dat is weer een ander vochtprobleem. Het is alleen geen schimmel, en vraagt een andere manier van bestrijding.

Schimmel in je huis bestrijden

Je kunt uiteraard alleen de schimmels in je huis verwijderen, maar het beste is om het bij de oorzaak aan te pakken zodat het niet terugkomt. Geef de schimmels een flinke draai om de oren en laat ze niet meer binnen. Belangrijk hierbij is dat je weet waar de schimmel ontstaat, er zijn drie oorzaken van schimmel, namelijk:

  • Schimmels door condensatievocht
  • Schimmels door doorslaand vocht
  • Schimmels door opstijgend vocht

Lees hieronder snel hoe je elke oorzaak kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen!

Schimmels door condensatievocht

Condens, ook wel condensatievocht genoemd, ontstaat als warme lucht afkoelt. De stoom dat je tijdens het douchen of koken ziet is hier een goed voorbeeld van. De hele kleine waterdruppeltjes zullen op de tegels en ramen terecht komen. Er ontstaan schimmels als deze lucht niet goed afgevoerd wordt, door bijvoorbeeld een slechte ventilatie. De muur zal immers vochtig blijven en een prima broedplek zijn voor schimmel in huis. Naast douchen en koken kan condensatievocht overigens ook door drogende kleding, uitgeademde lucht of baden komen. Wanneer er ineens schimmel opduikt in je huis, kan dit bijvoorbeeld komen door het plaatsen van beglazing met hogere isolatiewaarde of isolatiewerken aan de woning. Het vocht kan dan minder goed worden afgevoerd en de kans op schimmels worden dan groter. Een goed ventilatiesysteem, zoals mechanische ventilatie, zal dit probleem makkelijk oplossen. Voor het plaatsen van een geïntegreerd ventilatiesysteem kun je het best een ervaren vakman inschakelen.

Bestrijding van schimmel bij condens

Zoals je als hebt gelezen is een goede ventilatie erg belangrijk voor de gezondheid en het voorkomt een hoop problemen. Simpele oplossingen als een badkamerventilator of ventilatieroosters zorgen voor een betere ventilatie. Het probleem is dat met normale ventilatie een hoop energie verloren gaat, dat is natuurlijk zonde van je energierekening en onnodig. Daarom is het zo dat in de meeste gevallen mechanische ventilatie een betere oplossing is. De luchtkwaliteit in de woning zal flink omhooggaan.

Daarnaast kun je de HG Schimmelreiniger schuimspray gebruiken voor deze oorzaak van schimmel. Dit product laat alle schimmels als sneeuw voor de zon verdwijnen, en hierdoor pakken de vieze zwarte plekken ook snel hun koffers. Het probleem wat veel mensen wel herkennen is de penetrante geur van schimmelreiniger. Gelukkig heeft HG flink zijn best gedaan en heeft de schuimspray hier veel minder last van. Naast dat het minder stinkt heeft het product nog een paar extra voordelen:

  • Minder kans op spatten
  • Blijft langer zitten
  • Langere werking

Neem ook een kijkje op onze website voor meer HG producten.

Schimmels door doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door het vochtgehalte in de gevel van je huis. Als de gevel, om wat voor reden dan ook, zijn vocht niet kwijt kan. Bijvoorbeeld doordat de gevel niet goed opdroogt na regenval, dan zal al het vocht in de muur trekken. De vochtige muren vormen in zo'n geval een heerlijk huisje voor die stomme schimmels. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en dit wil je zo snel mogelijk voorkomen of oplossen.

Bestrijding van schimmel door doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt zoals je al had gelezen voort uit problemen met het vochtgehalte in de gevel. Het is lastig om deze oorzaak aan te pakken. In alle gevallen moet er goed gekeken worden naar zowel de gevel als de spouw om het exacte probleem vast te kunnen stellen. Hier kun je een ervaren vochtbestrijder voor inschakelen. Als het probleem met de gevel is opgelost, zit je natuurlijk nog met die schimmel plekken op je muur. Gelukkig doet HG wat het beloofd en hebben ze hier een perfect product voor, namelijk HG schimmel-, vocht- en weerplekken reiniger. Het enige wat je hoeft te doen is de schimmelplek in sprayen. Vervolgens 30 minuten laten inwerken en daarna schoonmaken met water en spons. Peanuts dus! Bij hele vieze plekken kun je deze behandeling na 10 minuten herhalen.

Schimmels door opstijgend vocht

Een van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht, vooral oudere woningen hebben er vaak last vaan. Deze vorm van vochtschade ontstaat door grondvocht dat via de fundering van de woning in de muren trekt. De muren blijven vocht opzuigen en zullen na een tijdje verzadigd raken. Hierdoor komen er vochtige plekken op de muur. Grondwater is helaas van hele andere koek, omdat er veel zouten en bacteriën in het grondwater voorkomen. Behalve schimmel kan dit ook salpeteruitslag veroorzaken op de muur. Dit is een droge witte uitslag.

Bestrijding van schimmel door opstijgend vocht

Wanneer je last hebt van opstijgend vocht zal dit het beste bestreden kunnen worden door de gevel te injecteren met een speciale chemische (vloei)stof. Een aantal gaten zullen worden geboord aan de onderkant van je gevel, waar de vloeistof in de gevel wordt gespoten. Deze chemische vloeistof brengt een chemische reactie op gang in de stenen. Gevolg: De stenen zullen vocht niet langer opnemen maar afstoten. Jammer genoeg, dit geen do-it-yourself klus en moet er een deskundige te pas komen. Helaas kan opstijgend vocht niet bestreden worden door producten, ook HG heeft dit raadsel nog niet ontrafeld.

De producten van HG

Je hebt kunnen lezen dat HG kan helpen bij het bestrijden van schimmels in je huis. Er zijn echter nog veel meer dingen waar HG je mee kan helpen. Ze hebben voor wel een reinigingsmiddel of oplossing. Bekijk het assortiment van HG op onze website en vergeet niet: 'HG doet wat het belooft!'