Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Jodium vliegt de deur uit bij online drogisterij na aankondiging nucleaire wapens

De vraag naar “jodium” en “kaliumjodide” nam bij ons direct toe toen Vladimir Poetin aankondigde de nucleaire afschrikkingsmiddelen op scherp te zetten. Ook krijgen we hierover veel vragen. En dat is heel begrijpelijk, want hoe zat het nou ook alweer?

De kans op schildklierkanker bij een kernramp wordt verkleind na inname van een hoge dosis kaliumjodide, de werkzame stof in jodiumtabletten. De kaliumjodide tabletten die wij in het assortiment hebben, bieden wij aan als voedingssupplement; ze zijn dan ook laag gedoseerd en voor dagelijks gebruik. Heel graag leggen we voor jou uit wat de overeenkomsten zijn en de verschillen.

Jodium bij een kernongeval

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstrekt sinds 2017 jodiumtabletten aan personen die in de buurt wonen van een kernreactor in Nederland, België en Duitsland. Die tabletten moet je dan goed bewaren (op een plek die je onthouden kunt), omdat het gebruik pas zin heeft nadat er een kernramp heeft plaatsgevonden. Het gaat om een doosje met slechts 10 tabletten, maar met een zeer hoge dosis namelijk wel 65 milligram kaliumjodide. Ter vergelijking: de voor volwassenen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor jodium is slechts 0,15 mg. Het tablet levert dus een dosis die meer dan 433 keer zo hoog gedoseerd is als wat je lichaam dagelijks nodig heeft.

De Rijksoverheid beschrijft het nut van deze hooggedoseerde tabletten als volgt: "Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Eén van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. Door op het juiste tijdstip jodiumtabletten in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met stabiel jodium (ongevaarlijk jodium). De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen."

Deze hoog gedoseerde jodiumtabletten zijn daarom bedoeld voor eenmalig gebruik en uitsluitend in geval van nood.

Waarom slikken we dan ook jodium als voedingssupplement?

Het mineraal jodium behoort tot de zogenaamde spoorelementen, waarmee bedoeld wordt dat ons lichaam er dagelijks maar een hele kleine hoeveelheid van nodig heeft. Jodium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, de normale werking van het zenuwstelsel, de instandhouding van een normale huid en zonder twijfel de bekendste functie: de normale productie van schildklierhormonen en normale werking van de schildklier.

Jodium komt van nature vooral voor in zeevis. Ook eieren, zuivel en sommige vleeswaren leveren er een hele kleine hoeveelheid van. Omdat de Nederlandse voeding relatief weinig jodium bevat, wordt het toegevoegd aan tafelzout en in brood dat is gebakken met gejodeerd bakkerszout.

Bij KoopjesDrogisterij zijn tabletten verkrijgbaar die dagelijks kunnen worden gebruikt. Elke goede multivitamine levert tussen de 0,07 en 0,25 mg (meestal uitgedrukt in microgrammen, bijvoorbeeld 150 mcg). De voor volwassenen veilige bovengrens bij dagelijks gebruik is door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit vastgesteld op 600 mcg per dag. Voor kinderen ligt die bovengrens, afhankelijk van de leeftijd, tussen de 200 en 500 mcg per dag.

Het zeewierkelp bevat van nature ook jodium. Daarom zijn er ook kelptabletten, doorgaans met zo'n 150 mcg jodium per tablet. Voor mensen die moeite hebben met het slikken van tabletten zijn er ook druppels beschikbaar, zoals de Jodium Vloeibaar van Nova Vitae.

Jodium bij wondgenezing

Naast het jodium als supplement heb je ook nog de zogenaamde povidonjodium, oftewel jodium voor wondgenezing. Dit kan op de huid worden toegepast ter desinfectie bij oppervlakkige snij-, schaaf- en brandwonden. Dit soort jodiumoplossingen zijn verkrijgbaar van bijvoorbeeld het merk Betadine.

Heb je nog vragen naar aanleiding van onze blog? Neem dan contact op met één van onze drogisten via drogist@koopjesdrogisterij.nl.