Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

Klok verzetten? Zo ga jij het maandagochtendgevoel tegen!

Op zondag 28 maart verzetten we de klok weer. De zomertijd gaat dan weer in. Dit is voor onze biologische klok best wel een dingetje. Door de zomertijd wordt het namelijk later licht in de ochtend en wordt het later donker in de avond. Je biologische klok loopt in de wintertijd gelijk aan elkaar. In de zomer dus niet. Je biologische klok werkt minder goed wanneer je ochtendlicht mist. Door ochtendlicht krijgt je lichaam namelijk een seintje om wakker te blijven. Zonder ochtendlicht raakt je biologische klok van slag. En jij zelf misschien ook wel een beetje. En dat wil je natuurlijk niet. Hoe kan je hier het beste mee omgaan? Je leest er alles over in deze blog. Lees je mee?

Waarom zomer- en wintertijd?

De reden dat we werken met een zomer- en wintertijd is eigenlijk heel praktisch. We proberen op die manier energie te besparen. In de zomer wordt het zo vroeg licht dat er veel daglicht verloren gaat. Want ja, de meesten slapen dan nog. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het 's avonds een uur langer licht. Hierdoor zet je je lampen in huis minder snel aan. Zo maak je dus meer gebruik van het daglicht. Slim, toch?

Waarom we het maandagochtendgevoel krijgen

Zoals je al eerder las loopt onze biologische klok gelijk met de wintertijd. Wanneer je de zomertijd in gaat, loopt je biologische klok niet meer gelijk aan de daadwerkelijke klok. En dat kan nog wel eens voor problemen zorgen. In de zomer sta je dan eigenlijk een uur eerder op, terwijl je biologische klok niet mee verschuift. Je biologische klok is altijd een soort opperklok. Deze klok zorgt ervoor dat je 's avonds moe wordt en dat je 's ochtends alert wakker wordt. Dit hele proces wordt verstoord door de zomertijd, gezien je biologische klok eigenlijk op daglicht werkt. Licht zet als het ware je biologische klok goed. De voorbereidingen om ons klaar te maken voor de dag zijn nog niet afgerond wanneer de wekker gaat. De bloeddruk is nog laag en je ademhaling en hartslag zijn nog traag. Het gevolg hiervan: je voelt je moe of zelfs 'gebroken'. Korte lontjes horen hier ook bij. Blame it on de zomertijd! Ook ben je minder alert. Dit gevoel van moe zijn noemen we ook wel het 'maandagochtendgevoel'. Tot slot kan je emotionele balans ook verstoord raken. Herkenbaar? Misschien moet je eens kennis maken met Bach Bloesems.

Wat zijn Bach bloesems?

Bach bloesem tincturen helpen je om op een zachte manier je gemoedsrust terug te vinden. Er zijn 38 bloesems in het Bach systeem die elk hun specifieke werking hebben. Ga bij het kiezen van een Bach bloesem uit van je eigen persoonlijkheid en gevoelens. Geïnspireerd door de natuur, weerspiegelt elk van de schetsen op de flesjes de bloem of plant die wordt gebruikt om de tinctuur te produceren. Die 7 emotiegroepen van Bach zijn: Ken jezelf, Vind hoop en geluk, Je zorgen overwinnen, Leven en laten leven, Blijf bij jezelf, Maak contact met anderen en Leef bij de dag. Bach remedies mogen zo vaak als nodig gebruikt worden. Zijn eenvoudig om in te nemen: 2 druppels per remedie rechtstreeks op de tong, in je drank of op voedsel. Ze zijn niet verslavend en geven geen bijwerkingen. Zijn veilig voor iedereen, jong en oud, mens en dier. Mogen samen gebruikt worden met alle vormen van medicatie en therapie. Klinkt alsof dit het proberen waard is, toch? Wat Bach aan jouw maandagochtendgevoel kan doen lees je nu.

Wat kunnen Bach Bloesems doen aan jouw maandagochtendgevoel?

Afhankelijk van wat je precies merkt van het verzetten van de klok zijn er verschillende remedies die je kunnen ondersteunen tegen het vervelende maandagochtendgevoel. Lees hieronder welke remedies je kunnen ondersteunen. Ga uit van je eigen gevoel.

null

1. Je ritme is verstoord

Heb je moeite met de overgang van winter naar zomertijd? Met Bach Walnut ben je beter in staat om je af te schermen van invloeden van anderen Dat is handig!
null

2. Je concentratie is verstoord

Elk lichaam reageert weer anders op de zomertijd. Het kan goed zijn dat je zó moe bent, dat concentreren er even niet in zit. Bach Clematis geeft ondersteuning zodat je weer met beide benen op de grond staat en er weer tegenaan kan.
null

3. Je wordt niet uitgerust wakker

Word je juist wakker alsof er een bulldozer over je heen is gereden? Bah, daar heb je niks aan. Bach Hornbeam geeft ondersteuning om de dag fris en met energie te starten.
null

4. Je hebt geen energie meer na het uitvoeren van een taak

Bach Olive helpt om de diepe rust te vinden die je nodig hebt om je energiereserves weer aan te vullen.
null

5. Je voelt je somber

Krabbel daar weer uit met Bach Mustard. Deze remedie helpt donkere wolken te verdrijven zodat je weer vrolijk in het leven kunt staan.
null

6. Je slaapritme is verstoord

Je ligt langer wakker en gaat piekeren en of denken. Bach Rescue Nacht ondersteunt je in jouw geestelijke rust.

Zoals je ziet zijn er zat producten die je kunnen helpen om gezond de zomertijd in te gaan. Nu kun je met een gerust hart je wekker verzetten op 28 maart. Alhoewel, de meeste wekkers doen dat al uit zichzelf! Dat is makkelijk, dan hoef je daar niet meer over na te denken. Heb je nog vragen over de zomertijd of over hoe jij hierop reageert? Je kunt altijd contact opnemen met onze gediplomeerde drogisten. Zij zijn te bereiken op drogist@koopjesdrogisterij.nl. Ze kunnen jou voorzien van advies op maat. Uiteraard wordt er discreet om gegaan met de vragen die zij binnen krijgen.