Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Kurkuma en zwarte peper: waarom deze combinatie?

Zwarte peper kennen we allemaal wel. In vrijwel elk restaurant waar je komt staat een potje zwarte peper op tafel. Kurkuma daarentegen, is vooral bekend van die heerlijke gele curry. Kurkuma is de vermalen wortel van de Curcuma Longa plant. Deze plant groeit in Azië en Midden-Amerika. Het extract van de wortel van de plant wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Indiaanse geneeskunde. Als je alles wilt weten over kurkuma kun je onze blog hierover lezen, dan ben je weer helemaal bijgepraat! Dus… Naast dat kurkuma curry zijn gele kleur geeft, wordt het ook nog eens gebruikt om zijn gezondheidsvoordelen. Maar wat heeft zwarte peper hier nou mee te maken? In deze blog leggen we je precies uit waarom kurkuma en zwarte peper zo’n krachtige combinatie is!

De actieve ingrediënten in zwarte peper en kukruma

Kurkuma wordt dus al jaren gebruikt om zijn gezondheidsvoordelen en zwarte peper wordt door de meeste mensen voor niks anders aangezien dan een smaakmaker. Maar… Ook zwarte peper zelf brengt een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee. Zowel kurkuma als zwarte peper bevatten belangrijke actieve ingrediënten! Welke dat zijn ontdek je hieronder

Curcumine in kurkuma

De belangrijkste actieve verbindingen in kurkuma zijn curcuminoïden. Van deze curcuminoïden, is curcumine het meest actieve ingrediënt. Curcumine is een polyfenol en heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo is het bijvoorbeeld een sterke antioxidant. Er zijn verschillende vormen van curcumine aanwezig in kurkuma, waarvan er een paar inactief zijn. Hierdoor is het beter om voor een curcuminecomplex te kiezen, in plaats van een onbewerkt kurkuma-extract. Helaas is er een maar, en dat is namelijk dat curcumine niet goed kan worden opgenomen door je lichaam. Het kan dus wel gezondheidsvoordelen hebben nadat het is opgenomen, maar als het slecht wordt opgenomen heb je hier alsnog niet veel aan… Wat kun je hier nou aan doen? Dat is waar zwarte peper van pas komt!

Peperine in zwarte peper

Om terug te komen op het feit dat zwarte peper dus de opname van curcumine bevordert, dit komt namelijk door de peperine die in zwarte peper zit verstopt! Piperine is een alkaloïde. Piperine heeft van zichzelf een aantal gezondheidsvoordelen, zoals het ondersteunen van je spijsvertering. En zoals we al hadden verteld is natuurlijk het belangrijkste voordeel dat curcumine opeens als een speer wordt opgenomen.

De krachtige combinatie van zwarte peper met kurkuma

Uit onderzoek is gebleken dat het combineren van piperine met curcumine de opname van curcumine door het lichaam tot wel 20x verbetert! Maar… Ook onbewerkte zwarte peper bevat slechts een klein deel piperine. Het is dus verstandig om voor een hoogwaardig zwarte peper extract te kiezen!

Hoe werkt dit nou precies? Er zijn twee dingen die piperine voor betere opname kan betekenen:

1. Piperine maakt het makkelijker voor curcumine om door je darmwand in je bloedbaan terecht te komen.

2. Piperine vertraagt de afbraak van curcumine in de lever, waardoor het niveau aan curcumine in je bloed stijgt.

Deze combinatie verhoogt de gezondheidsvoordelen

Curcumine en piperine hebben beiden zo hun eigen positieve invloed op onze gezondheid. Als je deze twee combineert heb je dus alle voordelen tegelijkertijd! Zo kan curcumine het volgende betekenen voor je lichaam:

  • Helpt je lever gezond houden
  • Ondersteunt je spijsvertering
  • Onderhoudt je gewrichten, wil je nou weten wat kurkuma voor je gewrichten kan betekenen? Dan kun je onze blog hierover lezen!
  • Ondersteunt, net zoals curcumine, je spijsvertering
  • Ondersteunt je zenuwstelsel
  • Ondersteunt je luchtwegen
  • Speelt een rol in je bloedcirculatie en je vertering van gifstoffen

En bij piperine kun je voor de volgende voordelen terecht:

Kortom, een tal van gezondheidsvoordelen samen! Voor deze supercombinatie hoef je je gelukkig niet in allerlei bochten te wringen. AOV heeft namelijk nu alles in één potje. Een potje gevuld met capsules die alles bevatten wat jij nodig bent voor de voordelen. Neem twee capsules per dag en je zit helemaal goed, en dat allemaal bij KoopjesDrogisterij. Heb jij nog vragen die in deze blog niet beantwoord zijn? Dan kun je contact opnemen met een van onze online-drogisten. Die helpen je graag verder!