Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Wat is MCT olie en hoe gebruik je het?

Heb jij al eens gehoord van MCT olie? Waarschijnlijk komen verzadigde en onverzadigde vetten je iets bekender voor. MCT heeft te maken met keten vetzuren en dat is iets minder bekend. Ben je benieuwd wat MCT olie nou precies is en waarvoor je het kan gebruiken? Lees dan gauw verder, want dat vertellen we je in deze blog!

Wat is MCT olie?

Laten we eens beginnen met uit te leggen waar MCT voor staat. De letters MCT staan voor Medium Chain Triglycerides. Nu horen we je denken, dat klinkt erg ingewikkeld. En dat snappen we. Om het je niet moeilijker te maken: het is vetzuur. Vetzuren kun je verdelen in korte, middellange en lange keten vetzuren. MCT zijn middellange vetzuren, wat de naam dus eigenlijk al zegt. In onze dagelijkse voeding zitten vooral lange keten vetzuren. Bijvoorbeeld boter en kaas. Hoe korter de keten, hoe kleiner de moleculen. Des te sneller je cellen het vet kunnen omzetten in energie. Waardoor je dus meer energie krijgt. Genoeg voor een goede training. Verstandig zijn? Neem het dan niet net voor je naar bed gaat. Dan lig je misschien wel de hele nacht wakker alsof je 3 koppen koffie naar binnen hebt gewerkt. En dat is natuurlijk nou ook weer niet de bedoeling. Zo, nu weet je wat MCT is. Van de MCT kun je olie maken, of zelfs boter. MCT olie is een mengsel van die zogenaamde triglyceriden, hoofdzakelijk C8 en C10 vetzuren. MCT olie is een kokosolie, maar dan eigenlijk gezonder. Het is afgeleid van de normale kokosolie en is vloeibaarder. Dit maakt de olie makkelijk te gebruiken.

Hoe gebruik je MCT olie?

Zoals we je al vertelden is MCT olie goed voor je. Het geeft je meer energie en het wordt gebruikt voor diëten. Je kan het zowel koud als warm gebruiken. MCT olie heeft een vrij neutrale smaak waardoor het eenvoudig aan dranken zoals koffie, shakes en smoothies kan worden toegevoegd. Je kan het ook verhitten waardoor je ermee kan bakken en braden. Of gewoon lekker koud door je salade is ook geen probleem! Let de eerste keren wel op de dosering en zorg dat deze niet te hoog is, zodat je lichaam er eerst aan kan wennen. Zo kun je eerst zien hoe je lichaam erop reageert. Wel zo verstandig. Je wilt natuurlijk niet dat je lichaam ervan in de war raakt.

Is MCT olie gezond?

Als je goed hebt opgelet dan zie je dat het wordt gekoppeld aan afvallen en als een energie leverancier. Het is een gezonde vet soort die snel verteerd kan worden. Gezond vet? Ja, het bestaat echt. Ook al zou je daar in eerste instantie niet aan denken wanneer je denkt aan vet. Omdat kokosolie veel van deze bijzondere MCT’s bevat gaat de vertering ervan heel anders dan de vertering van de normale verzadigde vetten. Dit is wat veel mensen nog niet goed begrijpen. Er wordt nog steeds gedacht dat het slecht voor ons is, omdat het in de categorie verzadigde vetten valt. Het is natuurlijk naast dat het gezond voor je is ook nog goed voor meer. We zetten het even overzichtelijk voor je op een rijtje:

  • Het kan helpen bij afvallen
  • MCT olie helpt mee insulinegevoeligheid te verbeteren en bloedglucose stabiel te houden
  • De olie kan helpen bij (het behouden van) een gezonde darmflora
  • Het kan een positieve invloed hebben op je hersenen
  • Het zorgen voor een betere verhouding van cholesterol

Mattisson’s MCT olie

Bij Mattisson vind je verschillende varianten MCT olie. Bijvoorbeeld MCT olie C8, deze olie is gemaakt van 100% kokosolie en bevat 99% C8. Mattisson heeft ook biologische MCT olie dit is een olie blend met C8 en C10. MCT olie is ook te combineren met andere oliën bijvoorbeeld Algenolie. Deze olie is rijk aan DHA en zorgt voor een gunstig effect op je gezichtsvermogen. Hiervoor heeft Mattisson MCT & DHA olie. Deze is ook nog eens geheel vegan! De MCT oliën van Mattisson zijn gemaakt van de beste kwaliteit, zo krijg jij een top olie in huis.

MCT olie bij KoopjesDrogisterij

Wil jij nu ook graag in de wondere wereld van MCT olie stappen? Dan kun je het gemakkelijk bij KoopjesDrogisterij krijgen. Bij Mattisson kun je terecht voor verschillende varianten, dus kiezen maar!

Terug naar het overzicht