Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

null

Groeten uit Peru: Nutramedix kruidendruppels met kattenklauw

Het komt uit Peru (net als superfood Maca) en het stimuleert je immuunsysteem. Daar willen we meteen meer van weten, toch? Hoe kan het toch, dat al die gezonde kruiden hoog uit de Andes komen? Deze blog laat je zien dat het niet zomaar om plukken en fijnstampen gaat. Dat zou iedereen kunnen, zonde van de kattenklauw. We vertellen je iets over oogst en verwerking van kattenklauw. En dan wordt het pas echt interessant: vier producten waar kattenklauw in zit. Doe er je voordeel mee!

Welkom in deze blog, Nutramedix

Nutramedix is een Amerikaanse producent van zeer hoogwaardige kruidenformules. Veel van de formules van Nutramedix moeten het hebben van een extract van een liaan die in Peru aan de bomen slingert: de Peruviaanse kattenklauw. Of Cat's Claw, zoals ze bij Nutrimix zeggen. De naam Nutramedix heeft iets medisch, daar heb je gelijk in. Het is een soort kritische apotheker onder de makers van fijne voedingssupplementen.

Geduldig op zoek naar uitmuntende kwaliteit, dat is Nutramedix

Bij Nutramedix laten ze er geen gras over groeien, ze willen alleen de allerbeste voedingssupplementen leveren. Ze voeren in 3 fasen van het productieproces strenge controles uit. Namelijk bij de oogst of ontvangst van de ruwe materialen (1), bij de extractie, dat wil zeggen er een geconcentreerde vorm van kattenklauw van brouwen (2) en bij het verpakken van het eindproduct met de naam Nutramedix. Nu moet je weten: er bestaan geen akkers met kant-en-klare, bruikbare kattenklauw. Denk meer aan een jungle, op 4000 meter hoogte. Sommige van de ingrediënten voor de voedingssupplementen van Nutramedix oogsten ze echt in het wild, met een heel klein kattenklauwschaartje om de kattenklauw liaan af te knippen. Daarbij is het moeilijk om niet alleen kattenklauw te ontdekken daar in het bos, maar ook precies de juiste variant, én de juiste delen, zoals schors, wortels of bladeren.

Het laboratorium van Nutramedix in

Als het oogstteam (vaak de inheemse bevolking van het Amazonegebied, die weten precies waar Abraham de mosterd haalt) thuiskomt met de geoogste kattenklauw, gaan collega's in het Nutramedix lab aan de slag om de genetische identiteit van het plantmateriaal vast te stellen. Ze analyseren het op de aanwezigheid van micro-organismen zoals gisten, schimmels en bacteriën waaronder ook de 'foute' bacteriën salmonella en E. coli. Ook checken ze of het misschien zware metalen bevat als kwik, lood, arsenicum en cadmium. Giftig! Die kattenklauw is natuurlijk onbruikbaar, die knikkeren ze weg. Van de 100% betrouwbare topkattenklauw trekken ze dan een extract, als een soort thee.

De hele analyse herhalen ze nog eens voor het vloeibare extract en opnieuw voor het eindproduct (vloeibare voedingssupplementen met kattenklauw) vlak voordat het wordt verpakt. Zo kun je er als gebruiker van Nutramedix producten zeker van zijn dat je geen ongewenste of zelfs gevaarlijke stoffen binnenkrijgt!

Hoe werken ze, die vloeibare extracten van kattenklauw?

De werking van een natuurlijk kruid is bijna nooit tot één bestanddeel te reduceren; het gaat om een samenspel van meerdere stoffen. Sommige van die stoffen lossen het beste op in water en andere in alcohol. Om het volledige spectrum van deze stoffen te benutten, gebruikt Nutramedix 20-24% ethanol om de werkzame bestanddelen uit het ruwe materiaal naar boven te halen. Daarom zijn al hun formules in vloeibare vorm.

Kattenklauw voor de weerstand - over de TOA's en de POA's

Dat zijn geen indianenstammen uit Peru, maar goede en foute alkaloïden. Let maar op. De botanische naam voor deze klimplant is Uncaria tomentosa (Engels: Cat's Claw), het specifieke extract dat Nutramedix gebruikt staat al meer dan 20 jaar bekend als Samento. Voor de productie van Samento wordt een zeldzame variant van de plant gebruikt, het zogenaamde pentacyclische chemotype. Gewone kattenklauw bevat zowel POA's (afkorting van pentacyclische oxindool alkaloïden) als TOA's (tetracyclische oxindool alkaloïden). Uit meerdere onderzoeken bleek dat het beter is om een kattenklauw extract te gebruiken dat alleen de POA's levert. Samento kom je daarom ook wel tegen als TOA-vrije kattenklauw. De bekenste toepassing van kattenklauw is je weerstand. Kattenklauw ondersteunt namelijk het immuunsysteem.* (*Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie, nummer EFSA-ID 3891)

RelaxMedix - nu ook met valeriaan!

In de RelaxMedix formule van Nutramedix zit een combinatie van Samento en valeriaanwortel. Valeriaan heeft, zoals je grootmoeder al wist van haar kruidentuintje, een mild ontspannende werking. Goed om te weten: hoewel valeriaan ook de nachtrust kan bevorderen, is het niet slaapverwekkend. Je kunt het daarom gerust overdag gebruiken, zelfs tijdens een spannend proefwerk of rijexamen! Door de mild rustgevende werking kan het juist de alertheid en concentratie verbeteren. Nou dat weer. In onze blog over valeriaan kun je nog meer lezen over dit ontspannende middeltje!

Voedingssupplement VitalMedix, ook van Nutramedix

Met de groeten uit Zimbabwe, Afrika! Want: in de VitalMedix van Nutramedix zit een combinatie van Samento en biologisch geteelde moringa. De bladeren van de in Zimbabwe groeiende moringaboom bevatten een hoge concentratie vitamines, mineralen en bladgroen (chlorofyl). Zoals de naam met 'Vital' al zegt: deze formule is vooral bedoeld voor het ondersteunen van je vitaliteit.

Nog eentje dan: MoodMedix

Daar heb je hem weer: good old kurkuma of geelwortel. Maar dan van Nutramedix. De formule MoodMedix combineert Samento met kurkuma (officieel heet geelwortel curcuma longa). De naam met 'Mood' wijst erop dat kurkuma een positieve invloed kan hebben op het zenuwstelsel*. (EFSA-ID 4014) Maar je kunt de druppels best ook voor andere doeleinden gebruiken. Tijd voor wat gezondheidsclaims, in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie? Daar komen ze: kurkuma ondersteunt het immuunsysteem en het hart (EFSA-ID 4009, 4010), helpt bij gebrek aan eetlust en ondersteunt de vetstofwisseling (EFSA-ID 2744, 2751), voedt en beschermt de huid (EFSA-ID 4008), is goed voor de bloedcirculatie en de lever (EFSA-ID 4010, 4013) en voor het behoud van soepele gewrichten (EFSA-ID 4012). Are you in the mood for MoodMedix?

Terug naar het overzicht