Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Omega 3 vetzuren, wat is het en wat heb je eraan?

De meeste Nederlanders krijgen te weinig omega 3 binnen, en dat terwijl het juist zo gezond is! Dat is zonde want omega 3 heeft echt toegevoegde waarde voor zowel in het lichaam als het brein. In deze blog kom je alles te weten over omega 3, over de voordelen en de werking ervan. Zo kun jij omega 3 straks op een makkelijke manier in je dagelijkse routine verwerken. Laten we met de belangrijkste vraag beginnen, want als je het aan je dagelijkse routine wil toevoegen moet je natuurlijk wel weten wat het is. Lees je mee?

Wat is omega 3?

Omega 3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA), de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een essentieel vetzuur, wat je lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom moet binnenkrijgen uit voeding. Je lichaam kan uit ALA ook EPA en DHA aanmaken, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. Het eten van voeding met ALA volstaat dan ook niet om genoeg omega 3 tot je te nemen. Het beste is daarom handig om daarnaast voedingsbronnen met EPA en DHA te eten, zodat je deze belangrijke visvetzuren rechtstreeks binnen krijgt.

De voordelen van omega 3

Omega 3 heeft enorm veel voordelen en is voor een best groot deel zelfs verantwoordelijk voor het feit dat je deze blog überhaupt kunt lezen. Laten we een kleine tijdreis maken naar heel vroeger, dan zien we dat het mensenbrein een enorme ontwikkeling doormaakte vanaf het moment dat de mens de savanne verliet en dichterbij water ging wonen. Vis werd ineens een belangrijke voedingsbron, waardoor we veel meer visvetzuren binnenkregen dan daarvoor. Hier bleken de volgende voordelen en ontwikkelingen uit:

 • De hogere doseringen EPA en DHA ondersteunen onze breinontwikkeling.
 • Het is dan ook duidelijk dat omega 3 een essentiële bouwstof is voor je hersenen. Maar de stof is ook erg goed voor vele andere zaken.
 • Zo is voldoende inname van EPA en DHA goed voor een goede bloeddruk en een goed cholesterol.
 • Ook zijn er aanwijzingen dat omega 3-vetzuren mentale problemen kunnen verminderen.
 • Goed nieuws voor zwangere vrouwen: tijdens de zwangerschap kan inname van DHA een gezonde hersenontwikkeling en goed netvlies van de baby ondersteunen. Ook na de zwangerschap heeft het kindje veel baat bij omega 3 die het binnenkrijgt uit borstvoeding.
 • Essentiële vetzuren zijn actief in al je lichaamsweefsels en -cellen en zijn goed voor een goed functioneren van de meest uiteenlopende interne processen.

Daarnaast kun je omega 3 combineren om de toevoeging aan je dagelijkse voedingspatroon compleet te maken. Lees bijvoorbeeld ook onze blog over de krachtige combinatie van omega 3 en vitamine D.

Waar zit omega 3 in?

Klinkt ingewikkeld toch? Geen zorgen hoe verder je de blog leest hoe logischer het wordt. Nog even volhouden. We gaan nu namelijk uitleggen waar omega 3 inzit en dan klinkt het al iets makkelijker.

Omega 3 zit in zowel plantaardige als dierlijke bronnen. ALA komt vooral voor in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, groene bladgroenten, walnoten, zeewier en avocado. Visvetzuren EPA en DHA vind je in vette vis zoals zalm, sardines en haring, maar ook in eieren (sommige worden zelfs verrijkt met omega 3 door deze vetzuren toe te voegen aan kippenvoer) en schaal- en schelpdieren. Omdat onze aanmaak van EPA en DHA uit ALA ons een beetje in de steek laat en vette vis de grootste bron van omega 3 is, adviseert de Gezondheidsraad om ten minste één portie vette vis per week te consumeren. Dit staat gelijk aan circa 200 mg visvetzuren per dag. Wij spreken vast niet alleen voor onszelf als we zeggen dat we helemaal niet zitten te wachten op een portie vette vis en zeker niet een keer per week. Als je van vis houdt is dat geen probleem, maar wat als je niet van vis houdt? Daar geven we straks antwoord op.

Krijg je wel genoeg omega 3 binnen?

Helaas halen de meeste Nederlanders de bovengenoemde aanbevolen hoeveelheid niet. Hierdoor is de kans best groot dat ook jij een tekort aan omega 3 hebt. Dat komt overigens niet alleen omdat je te weinig van deze vetzuren uit je voeding haalt, maar ook omdat je waarschijnlijk te veel omega 6 binnenkrijgt. Dit is een andere groep vetzuren die vooral veel voorkomt in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, katoenzaadolie en sojaolie. Tegenwoordig consumeren we in verhouding veel meer omega 6 dan omega 3 en juist deze disbalans veroorzaakt veel problemen.

Lang verhaal kort: voldoende inname van omega 3 is echt belangrijk om als mens optimaal te functioneren!

De beste omega 3 supplementen kopen

Ben je niet zo'n liefhebber van vette vis? Dan krijg je hier het beloofde antwoord wat je wel kan doen. Namelijk: een omega 3 supplement is voor jou een hele goede keuze. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken in de vorm van vloeibare omega 3 visolie of omega 3 algenolie, maar ze zijn ook verkrijgbaar als capsules wat het nog makkelijker maakt. Als we denken aan omega 3 denken wij aan Orthica. Orthica heeft een breed assortiment aan omega 3 die voldoen aan de volgende eisen:

 • Ze bevatten polyfenolen (wat nodig is voor een goede werking)
 • Ze zijn goed opneembaar door het lichaam
 • Ze zijn duurzaam

Orthica heeft veel keuze in omega 3. Het gaat hier om persoonlijke voorkeuren, wat jij het fijnst vindt om in te nemen. Daarom zetten wij de producten van Orthica even voor je op een rijtje zodat je goed kan kijken wat jou het prettigst lijkt:

 • Orthica omega 3 krillolie, dit product bevat 500 mg krillolie. Krillolie is een goed opneembare hoge dosering omega-3-vetzuren EPA en DHA in pure vorm. Erg makkelijk in te nemen doormiddel van softgels.
 • Orthica omega 3 vegan, deze vetzuren zijn gewonnen uit plantaardige bronnen. Speciaal voor de veganisten en vegetariërs onder ons. Ook weer handig in softgels verwerkt.
 • Orthica omega 3-375, de visoliecapsules van Omega 3-375 bestaan uit een speciale softgel met enterische coating. De mini softgel is geproduceerd volgens een nieuwe technologie genaamd EnteriC, waardoor deze pas opengaat in de dunne darm in plaats van in de maag. Daarmee wordt oprispen of opboeren van de visolie voorkomen. De verpakking is verkrijgbaar in 60 softgels en 120 softgels.
 • Orthica omega 3 1000, omega 3-1000 is krachtig gedoseerde omega 3- vetzuren uit visolie Omega 3-1000 is een visolie met maar liefst 1000 mg omega 3-vetzuren per softgel. Dit product is verkrijgbaar in 30 softgels en 60 softgels.
 • Orthica omega 3 kauwgels, de kauwgel met visolie is gemaakt door middel van een uniek proces: de Concordix technologie. Hierbij zijn kleine visolie druppeltjes ingekapseld in een gelatine basis. Dit zorgt voor een 44% betere opneembaarheid van EPA en DHA dan bij visolie in gangbare capsules. Dit product is te verkrijgen in een variant voor kinderen en een variant voor volwassenen.

Heb je nog vragen die niet zijn beantwoord in deze blog? Dan kun je altijd contact opnemen met een van onze online drogisten. Die helpen je graag verder met al je vragen.

Terug naar het overzicht