Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Liever geen vis? Dan is er algenolie!

Algen ken je misschien wel als het groene goedje in vijvers en meren. Maar ben je ook bekend met algenolie? Algenolie wordt gemaakt van een klein algje dat dezelfde vetzuren produceert die in visolie voorkomen, namelijk EPA en DHA. Het algje wordt gekweekt in speciale bassins waar de kwaliteit van het water voortdurend wordt gecontroleerd. De algenolie is daarom gegarandeerd vrij van ongewenste verontreinigingen zoals zware metalen en microplastic. Voor de oogst hoeven dus geen vissen of andere zeedieren te worden verstoord. Algenolie is daarom zuiver, diervriendelijk en duurzaam!

Wat zijn omega-3 vetzuren?

Zoals de naam al aangeeft, zijn omega-3 vetzuren vetachtige stoffen. Je krijg waarschijnlijk al regelmatig omega-3 vetzuren binnen. De vetzuren komen namelijk voor in ontzettend veel voedingsmiddelen, zoals noten, plantaardige oliën en vette vissoorten. Naast omega-3 vetzuren zijn ook omega-6 vetzuren erg bekend. Van de omega-6 vetzuren is vooral linolzuur erg populair. Linolzuur is een essentieel vetzuur, wat betekent dat je lichaam het niet zelf kan produceren en je het dus via voeding binnen moet krijgen. Het probleem is alleen dat wij hier vaak teveel van binnenkrijgen. Smeer je bijvoorbeeld vaak je boterham met margarine of gebruik je tijdens het koken regelmatig zonnebloemolie? Grote kans dat je veel linolzuur binnenkrijgt. Om die reden is het aan te bevelen om extra omega-3 vetzuren in te nemen.

Een ander bekend omega-6 vetzuur is GLA, dat van nature voorkomt in de zaden van teunisbloem en bernagie. GLA is verkrijgbaar als voedingssupplement, ook in plantaardige capsules.

Wat is de werking van algenolie?

Je weet nu als het goed is wat meer over algenolie. Maar waar is het goed voor? Nou, algenolie bevat zoals gezegd de vetzuren EPA en DHA. De gezondheidsraad adviseert een minimale inname van 200mg EPA en DHA per dag. Dat komt simpelweg neer op één à twee capsules per dag. 250 mg DHA draagt bij aan de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en een normale hersenfunctie. Een ander voordeel van algenolie is dat je het gewoon kunt gebruiken tijdens zowel de zwangerschap als de borstvoedingsperiode.

Beschikbare supplementen

Algenolie is natuurlijk verkrijgbaar als losse olie, maar ook in de vorm van capsules. Natuurlijk zijn deze capsules 100% veganistisch. Als je kiest voor algenolie moet je er rekening mee houden dat algenolie gevoelig is voor oxidatie. Om deze reden bevatten de flesjes 30 tot 150 ml algenolie die binnen circa 30 dagen moeten worden leeggemaakt. Algenolie smaakt en ruikt een stuk minder sterk dan visolie. Het blijft alleen wel een typerende geur en smaak houden. In sommige producten is daarom wat limoenolie of rozemarijnextract toegevoegd. Zo kan je de kleintjes ook gelijk kennis laten maken met algenolie. Het is namelijk geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Bekende merken zijn Testa (capsules) en Arctic Blue (vloeibaar).

Hoeveelheid EPA en DHA per capsule

Hoewel alle algenolie-supplementen zowel EPA als DHA leveren, staat vaak alleen de hoeveelheid DHA vermeld. Als je wilt weten hoeveel EPA een capsule bevat, kan je vaak een handig trucje toepassen. De natuurlijke verhouding is namelijk ongeveer 2 delen DHA op 1 deel EPA. Een capsule die 250 mg DHA levert zal daarom ongeveer 125 mg EPA leveren, ook als dat niet op het etiket staat vermeld.

Algenolie bestellen?

Goed, hopelijk ben je nu een stuk wijzer geworden op het gebied van algenolie. Ben je benieuwd of algenolie ook iets voor jou is? Het complete algenolie overzicht vind je hier. Wil je eerst een kleine verpakking uitproberen? Dan is de Testa Algenolie Omega-3 DHA + EPA 45 capsules een uitstekende keuze. Met deze één-per-dag formule kun je anderhalve maand vooruit!

Terug naar het overzicht