Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Plastic recyclen? Maak kennis met Social Plastics!

We hoeven jou niet te vertellen dat we met zijn allen te veel plastic gebruiken. Al dat plastic gebruiken we vaak maar één keer. Denk aan een shampoofles, douchegel of plastic verpakkingen van etenswaren. Na één keer gooi je dit weg. Zonde, toch? Dat vinden ze bijvoorbeeld bij Persil, Nature Box en Gliss Kur nou ook! Zij maken in samenwerking met Plastic Bank zogeheten 'social plastics'. Maar wat is dit precies? Wij vertellen je er alles over! Lees je mee?

Wat zijn Social Plastics?

Om de vraag te beantwoorden wat social plastics zijn zullen we eerst wat achtergrondinformatie geven. Social Plastics zijn eigenlijk gerecyclede plastic verpakkingen. We verbruiken met zijn allen heel veel plastic wat slechts één keer wordt gebruikt. Dit plastic komt veelal in de zee terecht. Je weet wel, die plastic soep waar ze het altijd over hebben. Denk maar niet dat deze plastic soep niet bestaat. Hij bestaat wel degelijk en de vervuiling in de zee wordt steeds groter. Dat moet anders! Daar dacht de organisatie 'Plastic Bank' net zo over. Plastic Bank is een organisatie die helpt het oceaanplastic tegen te gaan.

Plastic Bank bouwt recycling-ecosystemen in kustgemeenschappen. Zij verwerken het plastic die zij verzamelen weer opnieuw om gebruikt te kunnen worden door bedrijven. Maar dat is nog niet alles. De mensen die het plastic verzamelen aan de kust ontvangen hiervoor een vergoeding zodat ze beter kunnen voorzien in basisbehoeften voor hun gezin. Denk aan boodschappen, schoolgeld en ziektekostenverzekering. Wat voor ons heel normaal is, is voor velen juist niet normaal. Het plastic wat zij verzamelen wordt herboren als een Social Plastic. Dit plastic wordt weer gebruikt voor producten en verpakkingen.

NatureBox, Gliss Kur, Nature Box en Fa maken overgang naar Social Plastics

Henkel is een grote speler als het gaat om plastic producten. Henkel ken je van de bekende merken zoals Persil, Nature Box, Gliss Kur en Fa, om maar even iets te noemen. Natuurlijk gaan we geen vingers wijzen dat zij onze aarde vervuilen. Stiekem zijn we hier allemaal schuldig aan. Denk maar eens aan je badkamerkastje. Er zit vast wel een shampoofles in van plastic? De plastic soep is aan ons allemaal te verwijten. Henkel is in 2017 al begonnen met een samenwerking met de Plastic Bank. Inmiddels steunen ze projecten in Haïti, de Filipijnen en Indonesië. Ze dragen een belangrijk deel bij aan de ontwikkeling van een infrastructuur van meer dan 400 Plastic Bank verzamelpunten in Egypte! De ontwikkeling van de recyclinginfrastructuur in Egypte zal helpen om 5.000 ton oceaan gebonden plastic per jaar te verzamelen. Plastic Bank en Henkel delen hun doel: het verminderen van plastic afval in de zee gepaard met het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen die leven in armoede. Dit doen ze vooral in landen met een slechte afval management infrastructuur. Locals kunnen bij lokale verzamelpunten het verzamelde plastic inruilen voor geld, goederen of diensten. Voor de flessen van Henkel wordt al honderden tonnen van dit Social Plastic gebruikt. Dat is toch geweldig? Even voor jouw beeldvorming: sinds het begin van deze samenwerking is er meer dan 750.000 kg plastic afval ingezameld waardoor wordt voorkomen dat er meer dan 37,5 miljoen plastic flessen in de oceaan terecht komen. Wow!

Voorbeelden van Social Plastics

Vind jij ook dat we de plastic soep aan moeten pakken? Verandering begint bij jezelf. Probeer daarom op te letten of de plastic flessen die jij gebruikt ook zijn gemaakt van gerecycled plastic. Zo heeft Henkel het hele assortiment van Nature Box al omgetoverd naar Plastic Socials verpakkingen. Wist je dat alle Nature Box producten COSMOS (Cosmetic Organic Standard) gecertificeerd zijn? COSMOS gaat uit van principes als het promoten van ingrediënten uit de biologische landbouw en het gebruik van productietechnieken die ecologisch verantwoord zijn. Dat is nog niet alles! Henkel heeft ook alle Fa douchegels omgetoverd naar een Social Plastic verpakking.

Henkel heeft een gesloten toeleveringsketen opgezet, die ervoor zorgt dat ingezameld oceaangebonden plastic kan worden verwerkt en opnieuw geïntegreerd kan worden in de waardeketen als Social Plastic. In 2020 integreerde Henkel meer dan 600.000 kg Social Plastic in hun producten, waaronder de merken Pril, Vernel, Fa en Nature Box. Henkel heeft wereldwijde erkenning gekregen voor hun Fa and Nature Box-merken en won de Best in Class Packaging Innovation, Sustainable Design bij de PAC Global Leadership Awards in 2020 en de Best Practices Award bij de Sustainability Awards in 2019. Zo zijn we met zijn allen op weg naar een betere wereld met minder plastic. KoopjesDrogisterij is helemaal overtuigd. Jij toch ook?