Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Spirulina, nummer 1 superfood?

Spirulina, je hebt er vast wel eens wat over gehoord. Het is een groene poeder (soms ook in tabletvorm), maar wat is het nou precies? Het is een superfood en het heeft een positief effect op het lichaam. Waarom is deze superfood zo supergoed voor je? Dat lees je hier!

Spiruwatte? Wat is spirulina?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is spirulina? Spirulina valt onder de blauw-groene algen. Het is een heel klein algje, wat er spiraalvormig uit ziet. Vandaar ook zijn naam. Spirulina is al 3,5 miljard jaar oud. De alg leeft in mineraalrijke meren- en wateren. Daarnaast heb je zowel blauwe als groene spirulina. De blauwe spirulina bevat fycocyanine, waardoor het haar blauwe kleur krijgt. Groene spirulina bevat veel van de stof chlorofyl, wat zorgt voor de groene kleur. Het groene pigment heeft een ontgiftende en leverbeschermende werking. Maar ja, wat doet het nou precies en hoe werkt het? Lees je mee?

Waarom is spirulina dan zo goed voor je?

We weten nu wat spirulina is, maar wat doet het dan? Het heeft een uitzonderlijke hoge voedingswaarde. Denk bijvoorbeeld aan een eiwitgehalte van 60 tot 70%, maar het algje bevat ook vele andere voedingswaarden. Het is best een interessante voedingsbron, en dat voor zo'n klein algje! Hieronder een opsomming wat er zo goed is aan spirulina:

 • Het is rijk aan hoogwaardige en makkelijk opneembare en verteerbare eiwitten. De eiwitconcentratie is ongeveer 70% en daarmee de hoogste van alle voedingsmiddelen. Hoger dan vlees of soja.
 • Spirulina is rijk aan vitamine A, C, E, K en de B vitamines B1, B2 en B6. Omdat ze een natuurlijke bron van vitamines vormen zijn ze door ons lichaam heel makkelijk op te nemen.
 • Het is rijk aan de mineralen die wij heel hard nodig hebben en vaak tekort komen; denk aan met name calcium, magnesium en ijzer.
 • Het is goed voor je hersenen! Het is namelijk een rijke bron van vetzuren zoals GLA, DHA en EPA. Deze vetzuren zijn ook van belang om je gewrichten soepel te houden.
 • Antioxidanten, oh zo belangrijk! Spirulina zit er vol mee! Ze helpen je bij het verwijderen van gifstoffen en vrije radicalen uit je lichaam. Het chlorofyl in spirulina ontgift de lever.
 • Net als chlorella is spirulina effectief bij het ontgiften van zware metalen uit het lichaam.
 • Ook een leuk feitje: het algje heeft hoge ontstekingsremmende eigenschappen en kan bijvoorbeeld ingezet worden bij buikkrampen in je ongesteldheidsperiode.
 • Het helpt om de darmflora weer in balans te brengen.
 • Het algje staat er om bekend de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Je kunt dus stellen dat het je eetbuien beter onder controle weet te houden!
 • Het zorgt voor meer energie bij vermoeidheid
 • Het ondersteunt de schildklier omdat het jodium bevat

Tot slot is de alg rijk aan de mineralen: fosfor, magnesium, chroom, ijzer, zink, kalium, selenium, koper en calcium. Ben jij al overtuigd? Spirulina wordt ook wel de natuurlijke multivitamine genoemd.

Wat is het verschil met chlorella?

Dat is dan weer een hele goede vraag! Het zijn beide algen, wat eigenlijk de basis is van onze voedselketen. De voedingsstoffen in chlorella en spirulina zijn nagenoeg hetzelfde, daardoor hebben ze ook soortgelijke gezondheidsvoordelen. Naast de vorm, is ook de kleur van beide algen iets anders. Spirulina is donkergroen, waar chlorella lichter groen is. Hieronder een opsomming van wat de verschillen nou precies zijn:

 • De blauwgroene spirulina is een zoutwater alg en de groene chlorella een zoetwater alg.
 • Chlorella bevat meer chlorofyl, en is daarmee een sterkere ontgifter
 • Spirulina bevat meer eiwitten en vetzuren dan chlorella
 • Chlorella bevat meer bèta-caroteen dan spirulina (Dit is een provitamine die door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het speelt een belangrijke rol in het celvernieuwingsproces en bevat anti-oxidatieve eigenschappen.)
 • Spirulina bevat fycocyanine, een krachtige antioxidant

Wat heb ik nou nodig: spirulina of chlorella?

Dat vragen vele mensen met jou zich af. Het is maar net waarvoor je het gebruikt. Heb je veel eiwitten nodig? Gebruik dan pure spirulina, zoals Royal Green spirulina. Toch meer op zoek naar een ontgiftiger? Dan ben je gered met Chlorella. En, er is natuurlijk niks mis mee om de beide algjes te combineren, om zo al het goede uit deze superfoods te halen! Dat wordt namelijk ook veel aangeboden! Denk bijvoorbeeld aan de Lucovitaal Chlorella Spirulina. Daar zitten beide algjes verwerkt in 1 tablet, knap he? Als je het aan ons vraagt, dan is spirulina de grootste eiwitbron op aarde en daarmee zeker een superfood die ertoe doet!

Je hebt nu vast een beter beeld bij wat het stofje spirulina nou precies doet. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met deze bijzondere algjes. Je mag altijd je verhaal delen op Facebook of Instagram! Dat vinden we namelijk superleuk! Vergeet je dan niet om @koopjesdrogisterij te taggen? Anders zien we je verhaal niet zo snel terug ;-).