Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

null

Thuiswerken: Hoe blijf jij geconcentreerd aan het werk?

Het begint nu bijna normaal te worden voor velen van ons: thuiswerken. Een hele andere situatie dan een kantoordag. Want ja, voor wie moet je je eigenlijk aankleden? Je kat of hond maakt het niks uit hoe jij eruitziet. Hoewel, bij je wekelijkse vergadering ben je natuurlijk wel volledig gestyled. En met volledig bedoelen we natuurlijk ook je broek aan hebben. We willen natuurlijk geen taferelen zoals de Antwerpse burgemeester De Wever had. Maar hoe blijf je eigenlijk productief en gefocust op je werk met thuiswerken? Wij hebben wel een paar tips voor je! Lees je mee?

Tip 1: Zorg voor een vaste routine

Het klinkt misschien wat gek, maar wij mensen zijn gewoontedieren. We houden van gewoontes. Het is voor vele mensen dan ook best een stap geweest om fulltime thuis te werken. De grootste valkuil met thuiswerken is dat werk en privé dichter bij elkaar komen en je vaste routine gemakkelijker losgelaten wordt. Zorg er daarom voor dat je op vaste tijden werkt en sta het liefste elke ochtend rond dezelfde tijd op. Hoewel je pyjama heel comfortabel kan zitten is het toch aan te raden om je aan te kleden. Zo heb je namelijk meer het gevoel dat je aan het werk bent. Een andere valkuil met thuiswerken is dat je misschien te lang doorwerkt. We raden daarom echt aan om op vaste tijden te werken: begin op hetzelfde tijdstip en eindig op hetzelfde tijdstip. Dat zou je anders op kantoor ook doen. Zet zo af en toe even een lekker kopje thee. Dat helpt ontspannen. Wat ook helpt ontspannen is om aan het einde van je werkdag een heerlijke nekmassage te krijgen!

Tip 2: Zorg voor een goede werkplek

Wanneer je op kantoor werkt hoef je je nooit zorgen te maken over je werkplek. Je bureau, bureaustoel, laptop of computer staat al voor je klaar. Thuis is dit wel even anders. Creëer daarom een werkplek waarbij je je fijn voelt. Hiermee bedoelen we niet je bank of bed! Op je bank of bed zit je misschien lekker maar dit kan slecht zijn voor je rug en nek. Bovendien ga je misschien deze gezellige plekken juist associëren met je werk. En dat wil je niet. Maak daarom een vaste werkplek met een bureau en het liefste een bureaustoel. Ieder huis en budget is anders. Je kan daarom ook gewoon aan de eettafel zitten. Zolang je maar aan een tafel op een stoel zit. Dan heb je toch een eigen plekje waar je je werkspullen neer kan leggen. Plekje gevonden? Dan is het nu tijd om je plekje aangenaam te maken. Je werkplek hoeft niet een deprimerende bedoeling te zijn. Maak het gezellig! Dit doe je bijvoorbeeld door een lekkere diffuser of geurkaars neer te zetten. Heb je huisdieren? Dan weet je als geen ander dat je kat of hond dol is op je toetsenbord. Tip van flip: vul nooit het 'aan' veld in wanneer je een e-mail schrijft. Zo verstuurt je kat geen e-mailberichten uit jouw naam vol met spellingsfouten, puur omdat je bezig was met je concept.

Tip 3: Maak to-do lijsten!

Vind je het lastig om jezelf te motiveren om aan het werk te gaan? Of zie je juist door de bomen het bos niet meer? Een goede manier om overzicht te bewaren is het maken van een to-dol lijst. Wees wel realistisch en probeer niet alles in één dag te proppen. Je wilt overzicht, geen directe stress. Ervaar je toch wat spanning? Probeer dan eens Metarelax. Hier zit magnesium en vitamine B in. Daar kun je lekker van ontspannen. Geheel op natuurlijke basis uiteraard. Speciaal voor studenten hebben we Metastudent. Goed voor energie én goed voor het geheugen. Wat wil je nog meer? Lijkt helemaal niks te werken voor jou? In dat geval raden we Valdispert Stress Moments aan. Hier is valeriaanextract aan toegevoegd. Zo werkt Valdispert ook bij een zenuwachtig gevoel. Wil je toch wat minder spanning maar liever geen suppletie ervoor slikken? Geef jezelf dan even een cadeautje, bijvoorbeeld Kneipp Goodbye Stress. Gun jezelf wat me-time, dit kan al veel doen voor je spanningsniveau. Veel mensen zijn productiever in de ochtend dan in de middag. Het is dan ook aan te raden om lastige of belangrijke taken juist in de ochtend in te delen.

Tip 4: Keep in touch!

Het wordt snel vergeten: menselijk contact. Naar je werk gaan heeft een groot sociaal aspect. Dit sociale aspect valt helemaal weg nu je thuiswerkt. Plan regelmatig even belafspraken in. Of ga videobellen met je team! Er is heel veel mogelijk op een afstand. Even een kopje koffie en bijpraten met je collega's kan veel doen om je minder eenzaam te laten voelen. Daarnaast helpt het je om je routine in gang te houden. Wanneer je op kantoor bent heb je deze momenten namelijk ook. Thuis vallen opeens deze momenten weg, wat nadelig kan zijn voor je routine.

Tip 5: Samenwonend of huisgenoten? Maak afspraken!

Tja, wanneer je samenwoont of wanneer je huisgenoten hebt kan het best een uitdaging zijn om je goed te blijven concentreren. Ook kinderen kunnen je erg afleiden. Spreek daarom onderling goed af wat je wanneer van elkaar verwacht. Verwacht je dat je partner de hele dag op de kinderen past? Of spreek je juist af dat je elke twee uur elkaar afwisselt? Hetzelfde geldt voor huisgenoten: keihard de TV of muziek aan kan jou uit je concentratie helpen. Spreek daarom goed af hoe je hier met elkaar mee omgaat.

Sowieso is het in deze periode van belang dat we goed om elkaar denken. Kijk eens om naar anderen. Vraag hoe het met iemand gaat. Praten kan al heel veel helpen! Wil je toch advies over iets? Het maakt niet uit wat, onze gediplomeerde drogisten zitten altijd voor je klaar! Je kan ze bereiken via drogist@koopjesdrogisterij.nl. We gaan altijd discreet om met vragen die bij ons binnenkomen.