Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

null

Wat is Palmitoylethanolamide (PEA) en waar is het goed voor?

Palmitoylethanolamide: wat een moeilijk woord hoor ik je al denken. De afkorting van Palmitoylethanolamide is PEA. Dit spreek je uit als 'peeja'. Dat maakt het gelukkig al wat makkelijker. Heb je er wel eens van gehoord? Nee? Dat is niet zo gek natuurlijk. De werking van PEA is in de jaren 90 ontdekt door Nobelprijswinnares Rita Levi-Montalcini. Onze lichaamscellen maken zelf PEA aan. Knap hè! Dit is eigenlijk het antwoord van je lichaam op een schadelijke prikkel. Dit kan van alles zijn: weefsel- of celbeschadiging door bijvoorbeeld beschadigingen van weefsels. Maar hoe werkt dit unieke stofje precies in ons lichaam? Daar kom je nu achter in deze blog. Lees je mee?

Wat is palmitoylethanolamide?

PEA is een vetzuuramide dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam, maar ook in dieren en planten. Je weet dus inmiddels dat deze lichaamseigen stof in de cel aangemaakt kan worden als reactie op bepaalde prikkels. Wist je ook dat PEA heel goed wordt opgenomen in je darm en dat het vervolgens wordt getransporteerd naar je weefsels? Bovendien ondersteunt het ook het herstellend vermogen van je lichaam. Verder bevatten kleine hoeveelheden voedsel palmitoylethanolamide. Het zit voornamelijk in eieren, pinda's, soja, vlees en vis.

De werking van PEA

De vraag is natuurlijk: wat doet PEA? Palmitoylethanolamide kan ingezet worden bij aandoeningen die verbonden zijn met prikkels in je lichaam. Zo zijn er meerdere onderzoeken gedaan over PEA. Hieruit is gebleken dat palmitoylethanolamide werkzaam en veilig is. Fijn om te weten natuurlijk! Maar wat doet de stof precies? PEA heeft een celbeschermende werking en is essentieel voor de bescherming tegen schadelijke invloeden. Die kunnen ontstaan door verschillende factoren. Denk maar eens aan zuurstoftekort. Het is erg belangrijk om de geactiveerde cellen af te remmen. Goed nieuws: dat is precies wat PEA doet. Het brengt de cellen tot rust, waardoor prikkels in je lichaam zullen verminderen.

Palmitoylethanolamide in zuivere vorm

Je weet nu dat je lichaam zelf PEA aanmaakt wanneer dit nodig is. Deze lichaamseigen stof kan worden aangemaakt als reactie op bepaalde prikkels. In dat geval kan PEA in de vorm van een supplement de oplossing zijn. Voor de meest optimale werking van palmitoylethanolamide is het aan te raden om een zo zuiver mogelijk product te kiezen. Dat betekent zonder toevoeging van onnodige hulpstoffen. Op deze manier kun je het supplement met een gerust hart innemen. De juiste dosering is ook erg belangrijk. Dat lees je nu!

De dosering van PEA

Ben je van plan om een PEA supplement aan te schaffen? Erg verstandig en handig om te weten welke dosering van toepassing is. Wat is dan de aanbevolen dagdosering van palmitoylethanolamide? Voor therapeutische doeleinden is 1200 mg de aanbevolen hoeveelheid. Het liefst gespreid over de dag. Bijvoorbeeld 400 mg in de ochtend, middag en avond of 800 mg in de ochtend en 400 mg in de avond.

Goed, je weet nu wat PEA is en wat de werking is van deze stof. Twijfel je of je een supplement nodig hebt? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan jou hierin adviseren.