Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

null

Wat is probiotica eigenlijk? En wanneer moet je dit slikken?

Het woord probiotica heb je vast weleens gehoord, maar wat is probiotica nou precies? En wat doet het met je lichaam? In deze blog zullen we je alles vertellen over probiotica en zal je erachter komen of het jouw lichaam kan ondersteunen. Lijkt het net zoveel op antibiotica als de woorden doen lijken? Lees snel verder om erachter te komen.

Wat is probiotica?

Probiotica zijn eigenlijk producten die heel veel nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Dit zijn levende micro-organismen die maagzuur kunnen overleven en hierdoor de darmen kunnen bereiken. Om te kunnen uitleggen wat probiotica doen, is het handig om eerst te vertellen wat er precies in het maag- en darmkanaal afspeelt. Hierin zijn een groot aantal micro-organismen te vinden en deze worden ook wel darmmicrobiota genoemd. Zij zijn betrokken bij allerlei belangrijke processen is ons lichaam, zoals de energiehuishouding, werking van het immuunsysteem en bij hersenfuncties. Bij een gezonde darmmicrobiota zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Maar soms kan er ook een disbalans ontstaan, bijvoorbeeld als er in verhouding meer schadelijke bacteriën in de darmen te vinden zijn, dan nuttige bacteriën. Dit kan komen door bijvoorbeeld medicijngebruik of een zittende leefstijl, maar ook door een Westers voedingspatroon met veel vet en koolhydraten. Om zo'n disbalans te herstellen, kunnen probiotica ingezet worden.

Wat zijn de voordelen van probiotica?

Probiotica heeft meerdere voordelen voor je lichaam, zoals:

  • Het bevat goede bacteriën
  • Het kan mogelijk helpen bij verstopping
  • Het herstelt de natuurlijke balans van bacteriën in je darmen

Wanneer moet je probiotica innemen?

Je darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in je darmen leven. Wanneer dit verstoord raakt, kunnen dus de schadelijke bacteriën de overhand nemen. Dit kan darmklachten geven, zoals verstopping en diarree. Als je hier (regelmatig) last van hebt, kan het de moeite waard zijn om probiotica te proberen. Voeding met veel vezels is gunstig voor de groei van goede bacteriën in je darmen. Als je veel alcohol drinkt, veel stress hebt, veel suikers eet en juist weinig groente en fruit, kan dit nadelig zijn op de samenstelling van de bacteriën in je darm. Ook wanneer je ouder wordt, verandert je bacteriesamenstelling. Uiteraard is het belangrijk om te zorgen voor goede eetgewoontes en overmatig stress te vermijden. Mocht dit nou niet lukken, dan zou probiotica wellicht een positief effect voor jou kunnen hebben. Zit je aan een antibioticakuur? Lees dan gauw verder!

Probiotica met antibiotica

De woorden lijken misschien op elkaar, maar ook de functies zijn met elkaar te koppelen. Het wordt namelijk vaak in combinatie gebruikt. Wij leggen even uit hoe dit zit. Een antibioticakuur kan vaak erg effectief werken, maar heeft ook één nadeel. Antibiotica pakt namelijk niet alleen schadelijke bacteriën aan, maar ook nuttige bacteriën. Hierdoor kan je darmflora verstoord raken. Deze goede darmbacteriën kan je aanvullen door probiotica bij te slikken. Dit kan zelfs tijdens een antibioticakuur. Het advies is dan wel om een probioticasupplement 2 uur na een antibioticum te slikken en nog 1 à 2 week na de kuur door te blijven gaan met de probiotica.

Hoe krijg je probiotica binnen?

Probiotica zitten bijvoorbeeld in drankjes als Yakult en Activia. Daarnaast zijn er ook supplementen, zoals capsules, poeders en zetpillen. Er zijn ook voedingsproducten waar nuttige bacteriën in zitten, maar die vallen niet onder probiotica. Je kan het bijvoorbeeld vinden in yoghurt, zuurkool en kaas van rauwe melk, zoals brie en gorgonzola. Ook via supplementen kan je heel gemakkelijk probiotica binnenkrijgen. Orthica heeft een supergroot assortiment aan probioticasupplementen. Benieuwd welke bij jou past?

Probiotica van Orthica

Voor iedereen heeft Orthica een geschikte probiotica. Lees snel verder en kom erachter welke geschikt is voor jou.

  • Vanaf 12 jaar - Vanaf een leeftijd van 12 jaar is de Orthiflor Original de probiotica voor jou. Dit is een probioticum met 9 verschillende bacteriestammen voor dagelijks gebruik.
  • Begin zwangerschap, of borstvoeding gevend - Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft aan je baby, is de Orthiflor Fem de enige geschikte probiotica voor jou. Deze probiotica bevat levensvatbare bacteriën van 4 bacteriestammen en is speciaal ontwikkeld voor vrouwen tijdens de zwangerschap.
  • Laatste 6 weken zwangerschap - Zit je in de laatste 6 weken van je zwangerschap? Stap dan over op de Orthiflor Start. Deze probiotica is zowel geschikt voor de moeder, als voor de baby. Na de geboorte kan je het dan toevoegen aan de flesvoeding van je baby totdat het ongeveer 1 jaar oud is.
  • Kinderen vanaf 1 jaar - Wanneer je kind de leeftijd van 1 jaar passeert, kan er overgestapt worden op de Dino Orthiflor Poeder. Deze probiotica bevat een mix van 6 verschillende bacteriestammen.
  • Kinderen van 3 tot 12 jaar - Na de Dino Orthiflor Poeder kan op een leeftijd van 3 jaar overgestapt worden op de Dino Orthiflor Kauw. Deze kauwtabletten bevatten een lekkere zwarte bessensmaak en vitamine D ter ondersteuning van de weerstand van je kind.
  • Voor het hele gezin - Wil je voor gemak gaan? Neem dan de Orthiflor Sensitive. Dit is een mild probioticum dat door iedereen gebruikt kan worden vanaf 1 jaar. Behalve tijdens een zwangerschap en het geven van borstvoeding. Superhandig voor je gezin.
  • Probiotica met prebiotica - Zoek je een product met een uitgebreide combinatie van probiotica? Ga dan voor de Orthiflor Plus. Naast probiotica bevat dit product ook prebiotica. Dit is eigenlijk voeding voor de bacteriën in je darmen. Orthiflor Plus is een product voor 10 dagen.

De probiotica producten van Orthica bevatten bijna allemaal Pro-Motor. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën meer zuur gaan produceren. Hierdoor kunnen ze beter tegen het maagzuur in je maag. Ook zorgt de Pro-Motor ervoor dat het poeder niet meer ingeweekt hoeft te worden. Je kan het na het oplossen direct innemen. Je herkent de producten met Pro-Motor aan het logo op de verpakking.

Hoe en wanneer neem je Orthiflor in?

De probiotica van Orthica in poedervorm en capsules met poeder moeten bij voorkeur eerst opgelost en goed doorgeroerd worden in een handwarme vloeistof. De miljarden bacteriën zijn bij de productie namelijk in een soort 'slaaptoestand' gebracht, zodat het langer houdbaar is. Wanneer ze in deze 'slaaptoestand' in je maagzuur terecht komen, dan zou een groot gedeelte van de bacteriën het niet overleven. Ook koude vloeistoffen vinden de bacteriën niet prettig. Okè, nu weet je hoe je het moet innemen, maar wanneer? Het beste is om probiotica op een lege maag in te nemen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. De bacteriën zijn dan namelijk korter in de maag aanwezig en zo worden er nog geen spijsverteringssappen aangemaakt. Deze sappen zijn namelijk wel nuttig voor de vertering, maar ze verlagen de overlevingskans van de bacteriën van de probiotica. Na het innemen kan je ook beter het eerste halfuur niks gaan eten, aangezien die sappen dan alsnog worden aangemaakt.

Denk je probiotica nodig te hebben? Of wil je het gewoon proberen? Bekijk dan hier ons assortiment aan probiotica producten van Orthica. In onze webshop plaats je gemakkelijk een bestelling.