Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

null

Wat is selenium en waar is het goed voor?

Om te beginnen is het natuurlijk wel zo handig om duidelijk te maken wat selenium precies is. Selenium of seleen is een mineraal dat tot de essentiële voedingsstoffen behoort. Essentiele voedingsstoffen zijn stoffen die ons lichaam niet, of in onvoldoende mate zelf kan aanmaken. Aangezien je lichaam maar een kleine hoeveelheid selenium nodig heeft, wordt selenium gerekend tot de zogeheten spoorelementen. Dit betekent alleen zeker niet dat het een onbelangrijke voedingsstof is! Wil je weten waar selenium goed voor is, waarin het zich bevindt en welk product geschikt is voor jou? Lees dan gauw verder!

Waar is selenium goed voor?

In je lichaam speelt selenium een belangrijke rol bij het functioneren van je schildklier en je immuunsysteem. Als jij altijd al een onweerstaanbare bos haar of prachtig lange nagels hebt willen hebben, dan is selenium absoluut het proberen waard. Selenium ondersteunt namelijk een normale nagel- en haargroei. Maar vergis je niet, selenium is niet alleen geschikt voor vrouwen. Ook mannen kunnen er baat bij hebben. Selenium ondersteunt namelijk de productie van sperma. Als antioxidant beschermt het je lichaamscellen tegen ongewenste, schadelijke oxidatieprocessen. Ontzettend veel voordelen dus! Maar in welke producten vind je selenium eigenlijk?

Waar zit selenium in?

Slecht nieuws als je dierlijke producten vaarwel hebt gezegd. Selenium vind je namelijk vooral in vlees, vis, eieren, zuivel en andere dierlijke voedingsmiddelen. Vegetariërs en veganisten hebben daarom een grotere kans op een seleniumtekort. Maar er is geen reden tot paniek! Er bestaan namelijk ook een aantal plantaardige bronnen die rijk zijn aan selenium. De beste plantaardige bron is de paranoot. Die noot bevat zelfs zoveel selenium dat drie noten per dag al voldoende is om je benodigde hoeveelheid binnen te krijgen. Ook producten die je binnen een vegan lifestyle waarschijnlijk best vaak eet, zoals rijst, volkoren granen en bijvoorbeeld broccoli bevatten selenium, maar veel minder dan paranoten en dierlijke voedingsmiddelen.

Kun je te veel selenium binnenkrijgen?

Zoals gezegd kan selenium een positieve bijdrage leveren aan ons lichaam. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je de juiste hoeveelheid selenium binnenkrijgt. Voor selenium geldt namelijk dat er maar een klein verschil is tussen de gewenste en de toxische dosis. Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van seleniumsupplementen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium voor volwassenen is 70 mcg met een bovengrens van 300 mcg.

Multivitamines bevatten meestal 50 mcg selenium. Daar kun je gerust een los seleniumsupplement van bijvoorbeeld 100 mcg naast gebruiken. Veganisten die liever geen paranoten eten kunnen er gerust een tablet van 200 mcg naast gebruiken zodat het totaal uitkomt op 250 mcg per dag. Het is dus verstandig om de inname van selenium goed af te stemmen op je leefstijl.

Wat doen selenium en zink?

Er bestaan een aantal voedingssupplementen die een combinatie van selenium en zink bevatten. Best logisch, want zink is net als selenium een antioxidant en het draagt ook weer bij aan een normale haargroei, weerstand en vruchtbaarheid. Voor toepassingen op dit gebied (bijvoorbeeld de mannelijke vruchtbaarheid) vullen selenium en zink elkaar uitstekend aan. Voor zink gelden nog een aantal andere toepassingen. Zo is zink onder andere goed voor het behoud van normale botten, kraakbeen, huid, eiwitsynthese, testosterongehalten en cognitieve functie (hersenen). Een bekend combinatieproduct dat zowel selenium als zink bevat is de Bio-Seleen + Zink van Pharma Nord. Deze bevat per tabletje 100 mcg selenium in de vorm van Selenoprecise, 15 mg zink en ter ondersteuning de vitamines A, B6, C en E.

Welke selenium druppels, tabletten of capsules zijn het beste?

Je vindt selenium in druppels, tabletten en capsules, maar welke vorm is eigenlijk het beste voor jou? In zowel voeding als in voedingssupplementen zit selenium gekoppeld aan een aminozuur of eiwit. Vooral de verbinding met het aminozuur L-methionine wordt goed opgenomen. Deze verbinding staat bekend als Selenomethionine. Een andere zeer goed opneembare vorm van zink staat bekend als Selenoprecise. Wie al een multivitamine gebruikt, kan volstaan met een tablet of capsule van 100 mcg, bijvoorbeeld de veganistische Selenium 100 mcg van NOW. Wie tijdelijk behoefte heeft aan een hogere dosis, kan gebruik maken van een tablet of capsule met 200 microgram, bijvoorbeeld de veganistische Selenium 200 mcg van Vitals. Hoewel seleniumtabletten en capsules heel klein zijn, is er voor moeilijke slikkers ook een vloeibare variant, namelijk de Elementair Selenium van Vitals. Deze levert 100 mcg selenium per milliliter. Mannen die hun vruchtbaarheid willen ondersteunen kunnen gebruik maken van de Mannenformule Pro Testosteron, die naast zink en selenium ook maca, fenegriek en ashwagandha bevat.

Selenium bestellen

Goed, je weet nu hopelijk een stuk meer over selenium. Ben je benieuwd welke selenium producten er nog meer zijn? Check dan KoopjesDrogisterij.nl

Terug naar het overzicht