Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Wat is vitamine A en waar heb je het voor nodig?

Er wordt altijd gezegd: vitamientjes zijn belangrijk! Maar wat is dan precies de functie van Vitamine A en waarom wil jij Vitamine A terug zien in je suppletie? Wat nou als we jou vertellen dat vitamines enorm belangrijk zijn voor je huid? Van kraaienpootjes tot aan een hangende huid: niemand wordt er blij van. Er is veel onderzoek gedaan naar vitamine A en huidverjonging. Maar hoe zit dat nou precies?

Wat is vitamine A?

Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een vitamine die oplosbaar is in vet. De vitamine komt veel voor in dierlijke voedingsmiddelen en dan met name leverproducten. Je lichaam kan voor een gedeelte de vitamines opslaan in je lever. Hoe bijzonder is dat?! Vitamine A zorgt voornamelijk voor:

 • Voor behoud van gezonde cellen en weefsels zoals tandvlees, huid en haar.
 • De vorming van een aantal hormonen, waaronder progesteron
 • Ondersteunt het afweersysteem
 • Een goede werking van de ogen
 • De groei bij kinderen

Vitamine A wordt opgenomen in de dunne darm. Wat niet opgenomen wordt door het lichaam scheiden we uit. Gewoon via de ontlasting. Dat regelt je lichaam helemaal zelf, ongelooflijk toch? Dus als je achter je kijkt wanneer je naar de wc bent gegaan, denk er dan aan dat er ook vitamine A tussen zit!

Vitamine A ondersteunt je weerstand

Vitamine A is multifunctioneel! De vitamine zorgt ervoor dat we altijd voldoende witte bloedcellen hebben, wat je weerstand weer ondersteunt. Belangrijke bronnen van vitamine A zijn lever, vis (half)volle melk, melkproducten en boter. In Nederland wordt er ook vaak vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Ben je hier niet zo'n fan van? Misschien heb je dan vitamine A nodig als toevoeging op je dagelijkse voeding. Probeer dan bijvoorbeeld eens Lamberts Vitamine A. Hier zit een natuurlijke vorm van Vitamine A, beta caroteen, in. Dit zet je lichaam zelf om naar bruikbare vitamine A. Je kunt ook gaan voor vitamine A druppels. Net zo effectief en je kunt het gewoon door je eten heen doen.

Een stralende huid met vitamine A

Wist je dat er regelmatig vitamine A in cosmetica zit? Vitamine A is een krachtige antioxidant die in cosmetica voorkomt in de bewerkte variant 'retinol'. Retinol versnelt de celvernieuwing, waardoor je huid na een aantal weken gladder, egaler en jonger oogt. Tja, wie wil dat nou niet? Vitamine A staat daarom bekend als een huidverjonger. Al is het ook goed te gebruiken om acne mee te behandelen en om je huid te herstellen.

Waar zit vitamine A in?

Tja, allemaal leuk en aardig. Maar waar haal je nou je dagelijkse portie vitamine A vandaan? Geen paniek, blijf kalm. We hebben voor je op een rijtje gezet waar onder andere vitamine A in zit.

 • Zuivel. In zuivel zit vitamine A. Niet alleen melk bevat deze vitamine. Ook kaas en andere melkproducten bevatten vitamine A.
 • Boter, halvarine en margarine. Wist je dat in roomboter van nature vitamine A zit? Allemaal aan de roomboter dus! Gelukkig hoeft dat niet. In Nederland voegen we namelijk vitamine A ook toe aan halvarine en margarine. Ook wordt vitamine D en E toegevoegd aan halvarine en margarine.
 • Eieren. In eieren zit ook een beetje vitamine A. We zeggen een beetje omdat vitamine A alleen voorkomt in de dooier van het ei. In het eiwit komt deze vitamine niet voor. Gelukkig is het eiwit dan weer goed ter ondersteuning van je weerstand. Een eitje op zijn tijd is dus best gezond!
 • Gerookte paling. Ja hoor, natuurlijk bevat vis vitamine A. Vooral in gerookte paling zit extra veel vitamine A. Verder bevat gerookte paling vitamine B2, vitamine B12 en vitamine D. Vitamine B2 is verantwoordelijk voor de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering. De paling is dus een zeer gezond beestje om te eten!
 • Wortelen. In wortelen zit bètacaroteen. Dit bètacaroteen zet ons lichaam zelf om in vitamine A. Ja, ons lichaam kan zelf een heleboel! Ook leuk om te weten: wortelen zijn oranje vanwege het feit dat er bètacaroteen in zit.
 • Leverworst. Ja, hoe kan het ook anders dan dat leverworst in dit rijtje voorkomt. In lever zit veel vitamine A. Een portie leverworst op je boterham is al genoeg om je hoeveelheid vitamine A per dag binnen te krijgen.

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf dan krijg je voldoende vitamine A binnen. Natuurlijk is het soms best lastig om gevarieerd en gezond te eten. Weet je niet zeker of je genoeg vitamine A binnen krijgt? Probeer dan een eetdagboek voor jezelf bij te houden. Zo krijg je voor jezelf inzichtelijk of je genoeg vitamines binnen krijgt. Wil je graag advies van een gediplomeerd drogist? Mail dan naar drogist@koopjesdrogisterij.nl. Onze drogisten helpen je graag verder. Veel succes!