Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Wat maakt superfoods nou eigenlijk zo super?

Superfoods zijn nog altijd superhot (nee, geen heet eten waar je de bloemenvaas op tafel gelijk van achteroverslaat). Maar zijn de voedingsmiddelen eigenlijk wel zo gezond voor je als de voedingsgoeroes beweren? En wat zijn eigenlijk superfoods?

Wat is superfood?

Superfoods zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten. Ik hoor je al denken, wat zijn nou weer bioactieve stoffen?! Voedingsstoffen zijn essentieel voor de werking van je lichaam. Bioactieve stoffen zijn niet noodzakelijk aangezien het lichaam ook zonder deze stoffen kan functioneren, of omdat de voedingsstoffen dezelfde functie vervullen. Bioactieve stoffen kunnen wel invloed hebben op de gezondheid. Zo nou, weet je dat ook gelijk maar weer. Het komt er dus op neer dat superfoods door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten hebben op je gezondheid. Super interessant toch? Verderop gaan we hier dieper op in.

Waarom zijn superfoods goed voor ons?

Je kunt twee dingen doen als het gaat om eten. Je lichaam vullen of je lichaam voeden. Vullen is eigenlijk het equivalent van ongezond eten. Snel even een Mc Donald'sje naar binnen proppen of een reep chocolade (dat mag overigens wel heel donkere chocolade zijn met 85% cacoa of nog hoger) naar binnen gooien om de honger te stillen. Je lichaam voeden is een heel ander chapiter. Door superfoods te eten voed je jouw lichaam. Rustig aan tafel, dus niet op de bank met een spannende film of serie op de achtergrond, je eten bewust kauwen. Superfoods hoeven niet persé Gojibessen en Chia zaadjes te zijn hoor. Je hebt ook 'gewone superfoods'. Wist je dat je stiekem al regelmatig superfoods eet? Denk hierbij aan de vele soorten groenten en fruit zoals, appels, bananen, broccoli en nog een hele leuke, spruitjes.

Wat is het effect op je gezondheid

De meeste superfoods bevatten vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze stoffen hebben een positieve invloed op je gezondheid. Deze stoffen zitten ook gewoon in je bordje met broccoli en andere verse veggies. Er zijn trouwens geen harde, wetenschappelijke bewijzen die claimen dat het eten van superfoods je daadwerkelijk gezond maakt. Wel verbeteren ze de algemene gezondheid, versterken het immuunsysteem, verhogen de serotonine productie (jippie, dat gelukshormoon), verbeteren het seksleven (pfff je bent niet meer te stuiten), zuiveren, voorzien het lichaam van alle nodige voedingsstoffen en zijn vaak ook nog lekker (zeggen ze)! Benieuwd naar wat 'echte' superfoods zijn? Lees dan gauw verder!

Voorbeelden van superfoods

Voorbeelden van 'speciale' superfoods zijn: gojibessen, cacaobonen, chiazaad, hennepzaad, bijenpollen, tarwegras, kokosvet, zeewier en algenextracten. Voorbeelden van 'gewone' superfoods zijn: koolsoorten, tomaten, broccoli), vette vis (omega-3 vetzuren), olijfolie, bepaalde noten, donkere chocolade en groene thee. Dat klinkt al iets beter hoor ik je denken. Voordat je gelijk de hele eco-winkel leegkoopt, staan we ook nog even kort stil bij de ietwat ongezonde aspecten van superfoods.

Ongezonde aspecten van superfoods

Sommige producten die het label superfood opgeplakt hebben gekregen bevatten ook stoffen die minder goed zijn voor je gezondheid. Ja, het is niet allemaal halleluja met die superfoods! Bepaalde stoffen in cacao zouden een gunstig effect hebben op je bloedvaten. Nou, trek die la met chocolade dus maar gelijk open. Potverdikkie, toch weer een kleine teleurstelling die je moet verwerken, in chocolade zitten ook veel verzadigde vetten. Dit vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten. En daar heb je ze weer die vervelende calorietjes, die blijven wel gewoon in grote getale aanwezig in chocolade. Mocht je denken nou dan vergrijp me toch gewoon aan de gojibessen….pas dan vooral op, want grote hoeveelheden gojibessen geven bepaalde klachten zoals misselijkheid en overgeven, waar je dus ook niet op zit te wachten! Ook bij superfoods geldt: overal waar te voor staat is niet goed. Behalve dan, tevreden.

Ben jij een fan van superfoods? En heb je nog tips voor een heerlijk recept gemaakt van superfoods? Stuur je tip dan in via instagram @Koopjesdrogisterij in een privébericht of in een story! Wie weet maak jij dan binnenkort nog meer superfoodiemaaltijden met de superfoods van Mattisson!