Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null


Best een gevoelig onderwerp: overgevoelige huid goed verzorgen

Je huid, het is eigenlijk je meest veelzijdige stukje vlees. Je huid kan heel veel en doet heel veel, behalve de boel een beetje netjes bij elkaar houden in de verpakking - daarom moet je een beetje lief zijn voor je grootste en misschien wel meest ingewikkelde orgaan: je vel. Waarschuwing vooraf: deze blog over huid en verantwoorde huidverzorging, speciaal voor huidbezitters met een gevoelige of zelfs overgevoelige toplaag, is niet alleen beschermend, hydraterend en verzorgend, hij schiet ook nog eens heel nieuwsgierig alle kanten op.

Stukje verrassende biologie en anatomie (“de meeste huid zit niet aan de buitenkant”), een dosis afgezaagde levenswijsheden uit de voedingsleer (“échte schoonheid komt van binnen"), alles wat je altijd al wilde weten over het begrip 'hypoallergeen', veel wat je nog niet wist over makkelijk scorende ingrediënten in de huidverzorging, waar je feitelijk alleen maar jeuk van krijgt. Hashtag Huidhonger, het favoriete woord van 2020. Misverstanden: mensen met een overgevoelige huid zijn lang niet altijd overgevoelige types. Het verschil tussen dagcrème en nachtcrème. Is er ook verzorgende dagcrème voor verpleegsters met nachtdienst?!

Gewoon gezonde huid en iets te fanatiek verzorgde huid. Kortom: je maakt kennis met de makers van Dermolin huidverzorgingsproducten, die al die kennis - met wat hulp van de dermatoloog en met veel gezond verstand van Dermolin zelf - geconcentreerd in een potje of tube stoppen. Ook nog wat persoonlijke tips, om ook op de zeldzame dagen zonder de zachtheid van Dermolin keihard aan een stralende, soepele huid te werken, bij jou thuis in de koelkast of in het badkamerkastje. Kippenvel krijg je ervan - en dat is juist weer heel goed voor je huid!

Iedere huid - ook gevoelige huid dus - bestaat uit een paar slimme lagen

We gaan even de diepte in, van buiten naar binnen. Wat je ziet van je huid, dat is de hoornlaag. Een laag met cellen die eigenlijk al 'verhoornd' of dood zijn. Het bovenste laagje van de opperhuid. Daaronder ligt de lederhuid of 'dermis'. Die lederhuid maakt je huid stevig en sterk. En daar weer onder een dikke bindweefsellaag. Maar we zijn nog niet klaar met de opperhuid, toch? In de hoornlaag van je huid zit wat cholesterol. Normaal een boosdoener in je bloedbaan, maar in je huid houdt het uitdroging tegen, door vochtverlies aan de buitenwereld te remmen.

Daarna komt een heldere laag die alleen in dikkere stukken huid zit, zoals je handpalmen en je voetzolen. De huid in je gezicht is veel dunner en kwetsbaarder. Daarover straks meer! In de derde laag van je opperhuid zit een voorstadium van de harde stof keratine, wat ook in je nagels en je haar zit.

Daar weer onder zit een heel nuttige stekelcellaag, cellen die op ingewikkelde manier met elkaar verbonden zijn, zodat het lijkt alsof ze stekels hebben. Helemaal onderop zit de 'basale laag' - dat is de kraamkamer van nieuwe, gezonde cellen die ontstaan door celdeling. Daar wordt ook hard gewerkt aan natuurlijke bescherming tegen UV-straling in zonlicht. Dat lijkt allemaal prima in orde, maar als je veel in de zon zit, of een bovengemiddeld gevoelige huid hebt voor invloeden van buitenaf, moet je de natuur een handje helpen!

Wat denken Dermolin en Dermolin Pure Care te gaan doen, met je huid?

Dermolin werkt vooral zo goed voor je gevoelige huid door wat er allemaal NIET in zit. Alle verzorgingsproducten voor huid en body van Dermolin zijn hypoallergeen. Dat betekent dat ze bij Dermolin bewust hebben gekozen voor het weglaten van alles waar je huid eigenlijk helemaal niet zo goed tegen kan. Schrijf maar op: parfum, zeep, kleurstoffen, parabenen, alcohol, siliconen, cocamidopropyl betaïne, een chemische stof die oppervlakteactief is en die in de beauty, verzorging en industriële schoonmaak veel wordt gebruikt om dingen lekker te laten schuimen. Scheerschuim, tandpasta, shampoo, wasmiddel.

Heerlijk fris dat schuimende sop, maar bedenk even dat er in die chemische-stof-met-die-moeilijke-naam ook moleculen van ammonium zitten, ook wel ammoniumlaurylsulfaat, een zuur dat verwant is met ammoniak. Wij zouden zeggen: dan graag maar wat minder schuim! Daar hebben ze bij Dermolin naar geluisterd. Zelfs zeep om je handen mee te wassen is bij Dermolin geen traditionele agressieve zeep, maar een zeepvrij 'wastablet'. Je moet zo'n hygiënisch blokje voor het zo belangrijke handenwassen toch een naam geven.

Dermolin is heel goed in onder andere bad- en douchegel, doucheolie, bodymilk, shampoo, crèmespoeling, bodycrème, zonnebrandcrème en after sun, deodorantrollers van Dermolin, anti-transparant spray, handcrème, face wash, herstellende crème, huidverzorging speciaal voor je gezicht.

Speciaal voor de overgevoelige huid - Dermolin Pure Care schakelt een tandje bij!

De samenstelling van goede dagcrème en goede nachtcrème voor je gezicht en de huid rond je ogen, daar is over nagedacht, zeker bij Dermolin. Ze maken een Dermolin Pure Care dagcrème en twee verschillende nachtcrèmes, eentje voor gevoelige huid en eentje voor Zeer Gevoelige Huid. En dan is er nog een speciale Dermolin gezichtscrème Anti-Ageing. Om veroudering te vertragen dus. Je zou zeggen: wat overdag goed is voor je huid, dat is ook 's nachts goed voor je huid.

Het zit ietsje ingewikkelder. 's Nachts rust je huid uit omdat je slaapt, 's nachts draag je geen make-up en 's nachts heeft je huid het niet te stellen met schadelijke invloeden van buitenaf zoals zon, wind en viezigheid, temperatuurverschillen. Alle tijd om in alle rust te herstellen. Daar houdt een nachtcrème rekening mee. Overdag staat je huid op 'actief': hij moet beschermd worden, je transpireert meer en je loopt buiten in de zon.

Bovendien wil je van een dagcrème dat hij snel intrekt, zodat je verder kunt met foundation of make-up. Er zijn honderden soorten dagcrème; lang niet allemaal houden ze rekening met jouw voornaamste probleem: gevoelige of heel gevoelige huid. In veel dagcrèmes zitten natuurproducten, zoals aloë vera, munt, citroen, eucalyptus. Agressieve bestanddelen zoals alcohol en parfum brengen alleen maar schade aan, terwijl je wilde verzorgen. Dermolin kun je met een gerust hart proberen.

Wat eten we en wat merkt onze huid daarvan?

Wat extra huidverzorging uit de groentela hoeft niet veel te kosten. Goede, gevarieerde en evenwichtige voeding, als je dat een tijdje vol houdt, oogt je huid meteen ook een stuk beter. Je ziet het aan je vel en je voelt het aan je vel. Wat je er aan de buitenkant ook op smeert en zalft om te hydrateren en verzorgen, de belangrijkste voedingsbron van pure schoonheid komt van binnen, via je maag dus.

Zoek fruit met antioxidanten en eet het op, dat helpt bij het opruimen van dode, uitgeputte huidcellen. Alle beetjes helpen. Lekker veel water drinken, nog zo'n gratis schoonheidstip. Een keertje lekker transpireren door fanatiek te bewegen of te sporten, het houdt je huid allemaal langer jong en soepel.

Je huid op de makkelijke manier wat extra verwennen? Surf dan eens langs de voedingssupplementen met kwaliteiten voor je huid, de multivitamines of kruidenextracten van Lucovitaal bijvoorbeeld, speciaal gericht op verbetering van je huid of anti-ageing. Populaire bestanddelen: mineralen als zink en 'alleskunner' magnesium, Vitamine A, biergist, Vitamine E en Vitamine C, allebei erkende antioxidanten. Tip: ouderwetse frambozen (hoe kunnen er zoveel antioxidanten in zo'n klein vruchtje?) en ouderwetse broccoli helpen zeker; je kunt ook kiezen voor een dagelijkse dosis hippe superfoods van je eigen KoopjesDrogist.

Vermijd stress. Dat is overal goed voor, ook voor je huid. Je huid mag strak ogen omdat je lekker veel sport, niet omdat je zo gestrest en gespannen bent! Denk aan het begrip 'Iemand met een Olifantenhuid': maak je niet te druk, laat het niet binnenkomen die nare gedachten, laat het van je afglijden, laat vervelende mensen en vervelende gebeurtenissen niet onder je overgevoelige huid kruipen.

Op nummer 1 van het briefje van de longarts, de cardioloog, de viroloog én de dermatoloog: stoppen met roken! Lukt het niet in je eentje, dan zijn er fijne hulpmiddelen te bestellen die je helpen om zonder al te veel vermoeiende afkickverschijnselen succesvol te stoppen. Je huid is van nature geen binnenzitter. Buitenlucht is goed, al te veel felle zon en schadelijk UV-licht is slecht. Beter beschermen? Dan heeft bijvoorbeeld Dermolin ook fijne, hypoallergene en verantwoorde verzorgingsproducten in de categorie zonbescherming.