Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Bloedend tandvlees: Hoe behandel je het?

Je hebt vast weleens tijdens het tandenpoetsen wat bloedverlies gehad. Vaak is dit maar een beetje en kan dit geen kwaad. Echter kan het ook een beginnende tandvleesontsteking zijn. Het is belangrijk om het goed te behandelen. Want doe je dit niet, dan zal de ontsteking verergeren. Op ten duur zal dan ook je kaakbot betrokken raken bij de ontsteking, en dit wil je niet. Om te beginnen, is het goed om te weten dat gezond tandvlees niet bloedt. Heb je toch rode tandpasta na het tandenpoetsen? Lees dan snel verder om erachter te komen hoe dit komt, en hoe je het kan behandelen.

Hoe herken je bloedend tandvlees?

Er zijn meerdere kenmerken waaraan je bloedend tandvlees kan herkennen.

  • Je tandvlees begint spontaan te bloeden tijden het poetsen of reinigen (flossen), of zelfs tijdens het eten;
  • Je hebt een metaalachtige smaak in je mond;
  • Je tandvlees is opgezwollen en rood;
  • Je tandvlees is pijnlijk bij lichte aanrakingen;
  • Je hebt last van een slechte adem.

Hoe ontstaat bloedend tandvlees?

Bloedend tandvlees wordt veroorzaakt door een beginnende tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Maar hoe krijg je dan een tandvleesontsteking? Nou, dit komt door tandplak. Je weet wel, zo'n plakkerig laagje wat dagelijks op je tanden en kiezen ontstaat. Tandplak bestaat uit bacteriën, voedselresten en speeksel. Het zit vooral tussen je tanden en langs de randjes van je tandvlees. Door niet goed te poetsen of niet vaak genoeg, blijft een deel van dit tandplak zitten. De bacteriën in het tandplak zorgen er dan voor dat je tandvlees gaat ontsteken. Wanneer het tandplak er al een tijdje zit, wordt het hard. Dit heet tandsteen. Tandsteen kan je niet meer zelf weghalen door te poetsen of te flossen. Dit kan alleen verwijderd worden door een tandarts of mondhygiënist. Als dit niet wordt verwijderd, zal de tandvleesontsteking ook niet verdwijnen. Omdat tandsteen ruw is, kan hier ook weer tandplak op ontstaan. Hierdoor kunnen de bacteriën je tandvlees blijven irriteren. Naast tandplak, zijn er ook andere situaties waardoor je kans hebt op bloedend tandvlees en een tandvleesontsteking:

  • Hormonale veranderingen door zwangerschap of de overgang. Hormonen spelen namelijk een belangrijke rol bij het goed functioneren en bevochtigen van de slijmvliezen. Door veranderingen in hormonen ben je gevoeliger voor bloedend tandvlees;
  • Een gebrek aan vitamine B, C of D;
  • Een te droge mond;
  • Door gebruik van tandpasta of mondmater met alcohol. Dit zorgt er namelijk vor dat je mond uitdroogt;Roken;
  • Bepaalde ziektes, zoals diabetes.

Kan je bloedend tandvlees behandelen?

Voorkomen is beter dan genezen, en dit geldt ook voor bloedend tandvlees. Maar hoe voorkom je het dan? Het begint allemaal met een goede mondhygiëne. Dit doe je door minimaal 2 keer per dag je tanden te poetsen met een tandenborstel die bij je gebit past. Hierbij hoort ook het reinigen tussen je tanden en kiezen, bijvoorbeeld door te flossen. Ook kan je nog een mondspoelmiddel toevoegen en een tongschraper. Daarnaast kan je je gebit helpen door regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. Deze zal je gebit en tandvlees extra grondig reinigen.

Is het je nou niet gelukt om bloedend tandvlees te voorkomen? Dan kan DentaCure je helpen om het te behandelen. DentaCure heeft effectieve producten om bloedend tandvlees te verhelpen. De Tandpasta is een effectieve en natuurlijke tandpasta tegen bloedend tandvlees en gingivitis. Het bevat een natuurlijk, actief extract van fenegriekzaden. Deze zaden zijn bewezen dat het ontstekingsremmend werkt. Daarnaast bestrijdt het de schadelijke bacteriën die tandvleesproblemen kunnen veroorzaken. We zijn er dus wel achter dat het ook belangrijk is om je tanden te flossen. Dit kan met de DentaCure Floss. Deze floss bevat namelijk ook de fenegriekzaden wat al duizenden jaren bekend staat om haar helende werking. De floss is ontworpen om gemakkelijk tussen de tanden te glijden, waardoor je effectief al het tandplak kan verwijderen. Wil je voor nog meer verfrissing en gezondheid voor je gebit? Gebruik dan ook de DentaCure Mondwater. Dit spoelmiddel bevat ook fenegriekzaden en zorgt voor een milde smaak en frisse mond. Het is mild voor de slijmvliezen en werkt net als de andere producten ontstekingsremmend.

Heb je last van bloedend tandvlees? Of wil je het voorkomen? Probeer dan de producten van DentaCure. Je bestelt ze gemakkelijk via KoopjesDrogisterij.nl.