Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Dagelijkse verzorging voor een eczeemgevoelige huid

Dag in, dag uit jeuk en droge plekken op je huid. Iedereen heeft weleens jeuk, maar wanneer je eczeem hebt, weet je pas echt wat jeuk is. Eczeem staat bekend als jeukende, droge en besmettelijke plekken op je huid, maar klopt dit eigenlijk wel? Hoe ontstaat eczeem? En zijn er producten die het kunnen genezen? Dit zullen we allemaal beantwoorden in deze blog.

Wat is eczeem en hoe ontstaat het?

Eczeem is eigenlijk een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Hierdoor wordt de huid geïrriteerd en zullen er rode en schilferige plekken ontstaan. Deze plekken gaan gepaard met (heftige) jeuk, waardoor het hebben van eczeem nooit een pretje is. Er zijn twee soorten eczeem die het vaakst voorkomen.

Contacteczeem

Via huidcontact met bepaalde stoffen kan er contacteczeem ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door iets waar je allergisch voor bent, of wat je huid irriteert. Eczeem kan optreden na een allergische reactie op ingrediënten uit parfum, make-up of verzorgingsproducten. Ook het overmatig gebruik van zeep kan leiden tot eczeem. Draag je veel sieraden? Dan kan het zijn dat je huid ontstoken raakt door bijvoorbeeld nikkel in bepaalde sieraden. Ook door andere metalen kan er eczeem op je huid ontstaan, zoals door chroom wat in leer zit. Bepaalde soorten planten en bloemen kunnen ook een allergische reactie geven in de vorm van eczeem. De naam contacteczeem doet misschien vermoeden dat het besmettelijk is, maar dit is niet zo. Het kan dus gelukkig niet overgedragen worden via huidcontact.

Constitutioneel eczeem

De andere soort eczeem heet constitutioneel eczeem. Dit is een chronische ontstekingsziekte van de huid en ontstaat mogelijk doordat een eiwit in de huid anders is. Dit eczeem ontstaat dus niet door een reactie op bepaalde stoffen en je kan het daarom ook niet zomaar krijgen. Je hebt dit van jongs af aan al. Er spelen vaak drie factoren een rol. De eerste is een verminderde barrièrefunctie van de huid. Hierdoor is je huid meer vatbaar voor irriterende stoffen. De tweede is een overactief afweersysteem en dit zorgt ervoor dat je huid sterker reageert op verschillende prikkels. Daarnaast speelt erfelijkheid een hele grote rol. Ouders met eczeem hebben vaak ook kinderen met eczeem, of een grotere kans hierop. Helaas is deze vorm van eczeem niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Hoe je dat doet? Dat zullen we je even uitleggen.

Hoe moet je eczeem behandelen?

Heb je last van contacteczeem? Probeer er dan achter te komen wat de oorzaak hiervan is. Zodra je dit weet, kan je ervoor zorgen dat je hier niet meer mee in contact komt. Deze vorm van eczeem kan na verloop van tijd namelijk wegtrekken. Bij alle soorten eczeem kan je door middel van de juiste behandeling, de symptomen verminderen. Hiervoor kan je een aantal dingen in het dagelijks leven aanpassen, maar er zijn ook producten die voor jou goed kunnen werken. Een aantal tips voor je op een rijtje:

  • Krab niet aan het eczeem als het jeukt. Dit zal er namelijk voor zorgen dat het alleen maar meer gaat jeuken. Mentho10 mentholgel is dé tijdelijke oplossing tegen jeuk. Het verkoelt de huid onmiddellijk en werkt hierdoor jeukstillend.
  • Voorkom uitdroging. Een droge huid is namelijk gevoeliger en zal meer gaan jeuken. Dit kan je doen door niet te vaak, niet te lang en niet te warm te douchen. Ook overmatig zeepgebruik zorgt voor een uitgedroogde huid. Drink voldoende water, zodat je lichaam genoeg vocht binnenkrijgt.
  • Draag losse kleding, en dan het liefst van katoen. Dikke kleding en wol kan de huid gaan irriteren.

Naast deze tips is het ontzettend belangrijk om je huid vet te houden met de juiste crèmes en zalven. Sebamed heeft de perfecte producten hiervoor. Deze producten zijn zeepvrij en hebben dezelfde pH-waarde als die van je huid. Hierdoor wordt de weerstand van je huid verhoogt en de kans op irritatie, infectie en allergie vermindert.

Verzorging van eczeem met Sebamed

Plekken op de huid met eczeem hebben dus veel vocht en vettigheid nodig. Met de producten van Sebamed gaat dit heel gemakkelijk. Verzorg je huid onder de douche met de Douchegel of Douche olie. Zo bescherm je je huid tegen teveel uitdroging. Voor de hoofdhuid zijn er meerdere shampoos, zoals de Iedere dag shampoo. Heb je last van roos? Bescherm je hoofdhuid dan met de Anti-roosshampoo van Sebamed. Deze shampoos geven je haar een gezonde glans en maakt het soepel. Ook na het douchen is het superbelangrijk om je huid goed te verzorgen. Smeer daarom je huid in met een Bodylotion of Bodymilk. Wist je dat bij gebruik van de Sebamed Bodymilk je huid 36% meer vocht vasthoudt, dan wanneer je geen huidverzorgingsproduct gebruikt? Zeker het proberen waard! Wil je verlichting bij acute jeuk? Smeer deze plekken dan in met de Repair lotion of Relief lotion. Deze producten geven 74% succesvolle verlichting van de droge huid. Wanneer je last hebt van eczeem, heb je vaak ook last van ontzettend droge handen. Smeer je handen daarom meerdere keren per dag in met de Sebamed Intensieve handcrème en je merkt direct al verschil. Het maakt je handen weer zacht en soepel. Gebruik deze crème in combinatie met de wasemulsie of één van de wastabletten, om zo tot een optimaal resultaat te komen. Eczeem komt ook vaak voor onder de oksels en een verkeerde deodorant kan dit alleen maar erger maken. Met de deodoranten van Sebamed geef je je oksels de verfrissing en verzorging die het nodig heeft.

Met de producten van Sebamed verzorg je je huid met eczeem op de allerbeste manier. Je bestelt ze gemakkelijk bij KoopjesDrogisterij.nl voor een voordelige prijs. Welk product ga jij uitproberen?