Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

De natuurlijke rustgever, alles over valeriaan

Had je ooit verwacht rustig te worden van een wortel? Nee, we bedoelen niet de oranje vriend die je vindt in de supermarkt. Het gaat om de wortel van de kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie. Uh.. pardon? Je leest het goed, ook planten komen voor in families. Terug naar de kern van het verhaal, de wortel. Het extract uit deze wortel kan je helpen in spannende tijden. We leggen je graag uit wat valeriaan precies is en hoe je het kunt gebruiken als natuurlijke rustgever. Lees je mee?

Wat is valeriaan?

Valeriaan is de werkzame stof die wordt gehaald uit de wortel van de plant Valeriana Offcinalis. De plant wordt zo'n 110 cm hoog en heeft trompetvormige bloemen. Deze plant komt voor in grote delen van Azië en Europa. Tegenwoordig noemen ze het ook wel Euroazië, toch gek dat nu ook werelddelen moeten geloven aan het Brangelina fenomeen. Valeriaan komt van het Latijnse woord 'valere'. Dit betekent iets als 'in goede gezondheid zijn'. Ze wisten toen al dat je rustig wordt van valeriaan. De wortels van de plant kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Het enige nadeel is dat gedroogde valeriaan niet erg lekker ruikt, namelijk een beetje muffig en zelfs een beetje naar zweet. Getsie! Daarom heeft Valdispert het extract heel slim verwerkt in dragees die je in één keer kunt doorslikken.

Valeriaan voor evenwicht in stresssituaties

Pff… we kennen het allemaal wel. Heb je een hele drukke periode op je werk, in je privéleven of is de combinatie daarvan. Je kent je grenzen of hebt deze leren herkennen. Maar, zo koppig als een mens kan zijn gaan we 'gewoon door'. En dan… op een gegeven moment is het genoeg. Je bent prikkelbaar en snel geïrriteerd. Je lichaam heeft al vaker aangegeven dat het genoeg was, maar jij koos ervoor om dat te negeren. Dan kan valeriaan jou tot rust brengen. Het kan je helpen bij spanning en stress. Je zult je meer ontspannen en minder prikkelbaar voelen. Even een momentje zen dus! Voetjes omhoog, dekentje over en chillen maar! Je kunt valeriaan ook in de vorm van thee innemen, denk maar eens aan de Bedtime thee van Yogi. Dan is dat momentje voor jezelf natuurlijk helemaal compleet! Een tip van ons naar jou: leer te luisteren naar je lichaam. Je lichaam geeft niets voor niets signalen af, want genoeg = genoeg!

Valeriaan ter bevordering van je nachtrust

Ervaar jij overdag geen problemen, maar kan je 's nachts de slaap maar slecht vatten? Bah… niets is vervelender dan dat. En het ergste is dat de volgende drukke dag alweer voor de deur staat. Daar kun je iets aan doen! Valeriaan werkt namelijk slaapopwekkend en heeft een gunstig effect op de slaapfunctie. Je kunt nu heerlijk slapen en zult dus ook meer uitgerust wakker worden, dan na wéér een te kort nachtje. Waarom niet zou je zeggen hè? Toch zijn er een aantal situaties waar je goed aan moet denken bij het gebruik van valeriaan.

Kan ik valeriaan gebruiken als ik zwanger ben?

Over het gebruik van valeriaan tijdens de zwangerschap is helaas nog maar weinig bekend en daarom wordt het dan ook afgeraden het te gebruiken tijdens de zwangerschap. We snappen natuurlijk dat het tijdens de zwangerschap soms lastig kan zijn om de slaap te vatten. Wat je dan wel gerust kunt proberen is bijvoorbeeld een ontspannende geurolie met bijvoorbeeld lavendel, kamille of oranjebloesem. Je geur is tijdens de zwangerschap extra sterk, dit kan je dus een handje op weg helpen.

Mag ik gewoon autorijden met valeriaan?

Zoals je misschien al begrijpt nadat je hebt gelezen dat valeriaan je kan helpen ontspannen, is het geen verstandige keuze om het te gebruiken in combinatie met autorijden of het bedienen van machines. Het maakt je slaperig en ontspannen, dit gaat niet goed samen met het besturen van een voertuig, zo voorkomen we onnodige ongelukken. Je wilt natuurlijk niet in slaap vallen achter het stuur!

Welke dosering heb ik nodig van valeriaan?

Als we uitgaan van de valeriaandragees van Valdispert is de dosering bij volwassenen en kinderen boven de 12 als volgt:

  • Bij spanning en onrust: 1 dragee, 3x per dag (max 4 dragees per dag)
  • Voor het slapen gaan: 0,5-1 dragee voor het slapengaan, mag eerder op de avond al ingenomen worden (max 4 dragees per dag)

Je neem de dragees in zonder te kauwen met water. Het kan een tijdje duren voordat je effect ondervindt van valeriaan. Je kunt het dus het beste een langere periode uitproberen voordat je weet of het werkt voor jou of niet.

Valeriaan van Valdispert bij KoopjesDrogisterij

Nu je weet wat valeriaan is en hoe het jou kan helpen is het shoppen geblazen! En dat doe je natuurlijk makkelijk bij KoopjesDrogisterij. De valeriaan van Valdispert vind je hier! Heb je vragen over Valeriaan? Dan kun je die mailen naar drogist@koopjesdrogisterij.nl

Terug naar het overzicht