Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Wat is een geïrriteerde huid?

Een geïrriteerde huid is een reactie op bepaalde stoffen of invloeden van binnen- of buitenaf. Hier wordt op een onaangename manier op gereageerd. Vaak is het een gevolg van gebruik van huidproducten waar irriterende en huidverzwakkende stoffen inzitten, zoals geurstoffen, menthol of parabenen. Dit zorgt dan voor een verstoring van de zuurgraad van de huid. Het bovenste laagje van een 'normale' huid heeft een lichtzure pH-waarde rond de 5,5. Deze laag bestaat uit talg, zweet en dode huidcellen en zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft. Daarnaast zijn milieufactoren zoals een droge lucht door airconditioning en de zon ook een grote oorzaak van huidirritatie. Lig je vaak en lang in de zon? Zorg er dan voor dat je je huid goed beschermd met hydratatie, zodat het niet uitdroogt. Bakken in de zon totdat je een kreeft wordt, is dus echt een 'no-go'! En wees natuurlijk zuinig op je huid, want je hebt er maar één! Van binnenuit kan er ook huidirritatie ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door stress komen, maar ook door bepaalde hormonen of voedselkeuzes.

Hoe herken je een geïrriteerde huid en wat kan je ertegen doen?

Er zijn verschillende symptomen waaraan je een geïrriteerde huid kan herkennen. De meest voorkomende zijn:

1. Rode huid

Een geïrriteerde huid is vaak te herkennen aan rode vlekken. Dit zijn verkleuringen aan de oppervlakte van de huid. Deze vlekjes zijn vaak onschuldig en trekken na verloop van tijd weer weg. Het is belangrijk om je huid rust te geven en te behandelen met producten met hydraterende eigenschappen. Zorg dat je zowel 's ochtends als 's avonds je gezicht goed reinigt. Dit kan bijvoorbeeld met de Cetaphil PRO Itch Control Hydraterende Melk. Deze reinigingsmelk zorgt voor een langdurige en intense hydratatie gedurende 24 uur. De melk is makkelijk aan te brengen, trekt snel in en laat geen plakkerige laag achter. Dit product is voor zowel het lichaam, als het gezicht te gebruiken.

2. Droge huid met schilfers

Een droge huid is vaak gevoelig en kan trekkerig aanvoelen. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft regelmatig last van een droge huid. Deze droogheid kan zelfs gepaard gaan met schilfers. Deze schilfers kunnen erg vervelend zijn en het ziet er niet fris uit. Een droge huid behelp je al gemakkelijk door genoeg water te drinken. Hierdoor houd je de huid soepel en gehydrateerd. Daarnaast is het belangrijk om een goede dagcrème te gebruiken. De Cetaphil Hydraterende Crème is erg geschikt om de droge huid te verhelpen. Voor het beste resultaat kun je de crème aanbrengen op een lichtvochtige huid, zoals na het douchen. Het zorgt ervoor dat vocht goed wordt vastgehouden en de huid zacht en soepel wordt. Ook dit product is aan te brengen op het lichaam en het gezicht.

3. Vette huid

Een verhoogde talgproductie zorgt ervoor dat je huid wat vetter is. Dit kan erg vervelend zijn, omdat het zorgt voor een glimmend gezicht. Dit is vaak rondom de neus, kin en het voorhoofd, ook wel de T-zone genoemd. De oorzaak van een vette huid kan aanleg zijn, maar ook hormonale veranderingen tijdens de puberteit, gebruik van anticonceptie of zwangerschap kan voor een vette huid zorgen. Het belangrijkste voor een vette huid is om de huid in balans te brengen. Een goede reiniging helpt hierbij. De Cetaphil Milde Huidreiniger verwijdert vuil en make-up zonder de huid uit te drogen. Het product is zeep- en parfumvrij en zorgt voor de ontstopping van poriën. Net zoals de andere producten van Cetaphil, is ook deze reiniger geschikt voor zowel het lichaam, als het gezicht.

4. Puistjes

Een geïrriteerde huid kan ervoor zorgen dat bepaalde zenuwcellen, genaamd neuropeptiden, in de hersenen worden geactiveerd. Deze stoffen reguleren het hormonale systeem in het lichaam. Zodra deze van slag zijn, kunnen er ontstekingschemicaliën in de talgklieren ontstaan. Hier reageren de talgklieren op door extra actief te worden en meer talg te produceren. Dit leidt tot grove poriën en uiteindelijk tot puistjes en dit wordt ook wel acne genoemd. Deze puistjes komen vooral voor in de leeftijdscategorie 12 tot 25 jaar. Een effectief middel hiertegen is de Benzac Gel bij jeugdpuistjes. Deze gel bevat de actieve stof benzoylperoxide. Hiermee worden de puistjes bij de bron aangepakt doordat de bacteriën die de puistjes veroorzaken, worden gedood. Het maakt verstopte poriën vrij, vermindert roodheid en zwelling van puistjes en het remt overtollig talgaanmaak.

5. Jeuk

Vaak gaan al deze symptomen gepaard met jeuk. Dit is een irriterend gevoel op de huid wat vaak leidt tot krabben. Door te krabben, kunnen er pijnlijke wondjes op de huid ontstaan. Het beste advies om jeuk te verminderen, is om vooral niet te gaan krabben, zodat de plekken de kans kunnen krijgen om te herstellen. Daarnaast kan het helpen om een crème te smeren. De Calmurid Hydraterende Crème 10% Ureum biedt een langdurige hydratatie en verlicht jeuk. Het ureum bevordert de opname van water in de huid en voorkomt verdere uitdroging. Hierdoor wordt de conditie van de huid merkbaar beter. Voor het beste resultaat kun je vooraf de huid goed reinigen met een milde reinigingsmelk. Ook dit product is voor zowel het gezicht, als het lichaam geschikt.

Heb je ook vaak last van een geïrriteerde huid en weet je je geen raad? Onze drogist staat altijd voor je klaar! Stel je vragen via drogist@koopjesdrogisterij.nl en wij helpen je graag om van je rode en gevoelige huid af te komen. KoopjesDrogisterij weet altijd raad!

Terug naar het overzicht