Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

De geheimen van groene thee

null

Drink jij zo nu en dan ook eens een lekker kopje thee? Vooral nu het koud buiten is, is het heerlijk om een warm kopje thee te drinken. Er bestaan talloze soorten thee en groene thee is daar één van. Groene thee is erg populair en staat bekend als een gezonde drank. Wat is nou de werking hiervan en is het gezond? Wij behandelen het in deze blog!

Wat is groene thee?

Thee is afkomstig van de Zuidoost-Aziatische struik, de Camellia sinensis. Vandaag de dag wordt deze theeplant in vele tropische en subtropische gebieden geteeld. Zwarte thee, witte thee en groene thee zijn ondanks de verschillende namen allemaal afkomstig van dezelfde plant. Voor de bereiding van zwarte en groene thee worden dezelfde blaadjes en knoppen geoogst, maar deze worden vervolgens anders verwerkt. Voor groene thee worden de bladeren enkel gestoomd en gedroogd. Terwijl ze voor de bereiding van zwarte thee worden gefermenteerd. Door dat fermentatieproces krijgt de thee een sterkere smaak. Dat is natuurlijk voor als je van sterke thee houdt een pluspunt aan zwarte thee, maar door de oxidatie die hierbij optreedt gaan ook een aantal gezonde bestanddelen verloren. Voor witte thee worden de allereerste jonge knoppen geoogst en daarna gedroogd. Je zou kunnen zeggen dat witte thee erg op groene thee lijkt qua eigenschappen, maar het is wel een stukje duurder.

Groene thee is op zichzelf ook weer te verdelen in verschillende soorten. Je hebt bijvoorbeeld Gunpowder. Deze is afkomstig uit China. Een andere soort afkomstig uit Sri Lanka is Ceylon. En als laatste een Japanse. Deze is de laatste tijd ook vaak te vinden als smaak bij koekjes of chocolade, namelijk Matcha. Bij al deze varianten is de oxidatie tot een minimum beperkt waardoor ze nog een grote hoeveelheid van de gezonde bestanddelen bevatten.

Vitamine A dan? Dat toch zeker wel?

Sorry, daar hebben we na het plukken en koken van stapels dennennaalden geen hard bewijs voor gevonden. Logisch ook, want vitamine A - je mag ook retinol zeggen - komt van nature alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen: vlees, vis, zuivel en eieren. Tegensputterende vegetariërs hebben gelijk: in planten kan wel de voorloper van vitamine A zitten, die heet dan bètacaroteen, maar ook andere carotenoïden. In dennennaalden zit onder andere luteïne, neoxanthine, violaxanthine en bètacaroteen. De precieze hoeveelheden zijn afhankelijk van de specifieke soort den en de groeiomstandigheden (aan de Costa del Sol als pijnboom of als vurenhouten den in een mistig Fins bos). Bètacaroteen komt ook voor in worteltjes, tomaten en andere rode of oranje vruchten. Niks mis mee dus!

Groene thee is op zichzelf ook weer te verdelen in verschillende soorten. Je hebt bijvoorbeeld Gunpowder. Deze is afkomstig uit China. Een andere soort afkomstig uit Sri Lanka is Ceylon. En als laatste een Japanse. Deze is de laatste tijd ook vaak te vinden als smaak bij koekjes of chocolade, namelijk Matcha. Bij al deze varianten is de oxidatie tot een minimum beperkt waardoor ze nog een grote hoeveelheid van de gezonde bestanddelen bevatten.

Wat is de werking van groene thee?

Groene thee kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben. En daar waren ze in Chine en India al vroeg achter. Daar werd groen thee oorspronkelijk gebruikt voor verschillende gezondheidskwalen of om het lichaam te ondersteunen. Zoals we al eerder zeiden is groene thee één van de minst bewerkte theesoorten. Hierdoor bevat het de meeste antioxidanten en natuurlijke polyfenolen. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die veelal in groenten en fruit voorkomen en wat ze zo gezond maken. De polyfenolen die in planten gevonden worden, noem je catechinen. Groene thee bevat zo'n acht tot tien keer zoveel catechines als fruit en groenten. Dan is je keuze al snel gemaakt toch? Nu jaren later heeft het onderzoek nog meer voordelen kunnen vinden. De volgende gezondheidsclaims zijn onderzocht en zijn in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie:

  • Helpt als antioxidant beschermen tegen oxidatieve schade
  • Ondersteunt het behoud van gezonde cellen en weefsels
  • Helpt beschermen tegen ouderdomsverschijnselen
  • Ondersteunt het hart
  • Ondersteunt het behoud van een normale cholesterolspiegel
  • Ondersteunt de vetstofwisseling
  • Helpt om op gewicht te blijven

En vanwege de laatste gezondheidsclaim wordt het groene thee extract in vele voedingssupplementen ten behoeve van gewichtsbeheersing verwerkt.

Groene thee-PS: beter opneembaar

Bij Vitals vind je bijvoorbeeld zo'n groene thee voedingssupplement. In de Groene thee-PS van Vitals zit GreenSelect® Phytosome® verwerkt. Dit is een groene thee-extract dat 2 keer beter wordt opgenomen in je darmen. De capsule is gestandaardiseerd zodat elke capsule gegarandeerd 120 mg catechinen bevat. Ook is ervoor gezorgd dat deze voedingssupplementen geen theïne, beter bekend als cafeïne, bevatten. Zo kun je ze ook zonder probleem 's avonds innemen. De capsules zijn ook geschikt voor vegetariërs en vrij van synthetische vulstoffen! Ja, er is overal aan gedacht door Vitals. Je komt niks tekort.

Groene thee voedingssupplement bij KoopjesDrogisterij

Nu je de geheimen van groene thee kent, sta je waarschijnlijk te popelen om het aan te schaffen. En dat doe je natuurlijk makkelijk bij KoopjesDrogisterij. Van gewone groene thee tot aan het groene thee supplement van Vitals, je vindt het bij ons!

Terug naar het overzicht