Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Dipje of duidelijk even depressief? Sla je slag met slim spul tegen somberheid.

Bij sommige mensen kun je het je haast niet voorstellen (Rob Kemps van Snollebollekes met zijn eeuwige goede zin, de blije spinter Churandy Martina), maar écht, iedereen heeft er wel eens last van: somber zijn, neerslachtig, depressief, geen zin en geen energie. Kan een dagje zijn (een bad hair day is al genoeg), even met het verkeerde been uit bed, kan ook wel een week of langer duren. Meestal gaat het vanzelf over, soms heb je een 'doorbraak' nodig. Eentje waar je zelf achter staat. Tijd voor een blog waar je blij van wordt.

Hoe kwam het ook alweer, die dip?

De oorzaak van somberheid kan van alles zijn: winterdip door gebrek aan zonlicht, slaapgebrek, gedoe op je werk of in je relatie, een sowieso ongezonde leefstijl, ongewenste bijwerking van een medicijn, hormoonschommelingen dankzij een anticonceptiemiddel of de overgang, zomaar, zonder duidelijke aanleiding, weten wij veel! Wat we wel weten: het lastige bij echt depressieve gevoelens: nietsdoen en afwachten lijkt de fijnste optie. Verandering is eng en moeilijk. Gelukkig heb je deze blije blog, met de opwekkende gedachte: wat kun je allemaal doen om bij een neerslachtig gevoel of futloze vermoeidheid het herstel een handje te helpen, zonder tussenkomst van de farmaceut?

Een kruidentuin vol natuurlijke, subtiele en onschadelijke anti-depressiva

De klassieker onder de opbeurende kruiden, dat is toch wel Sint-Janskruid. Als je het buiten in de wei ziet bloeien (droog grasland, volle zon), word je al een beetje vrolijk. Het stikt van de voedingssupplementen met Sint-Janskruid of Sint Jansolie, allemaal op basis van dit bescheiden onkruid met geinige, gele bloemblaadje op een hoge stengel. Officieel Hypericum perforatum. Is het bijgeloof? Tovenarij op geitenwollen sokken? Zeker niet! Sint Janskruid is officieel goedgekeurd als geneesmiddel, je mag er volgens de strenge richtlijnen dus de volgende gezondheidsclaim over doen: “Voor de behandeling van volwassenen met milde tot matige depressieve klachten." En dan is er nog een gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie: "Dagelijks gebruik van 600 mg sint-janskruid extract of meer is gunstig voor een goede geestelijke balans en helpt bij druk en inspanning (EFSA-ID 3596)."

Wat zit er dan in Sint-Janskruid?

De werkzame bestanddelen van Sint-Janskruid of Hypericum zijn hypericine en hyperforine. Net als bij sommige zware medicijnen beïnvloedt Sint-Janskruid de lichaamseigen stoffen in de hersenen (dopamine, serotonine, noradrenaline) die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Alleen lang niet zo heftig als een SSRI op doktersvoorschrift. Niet geschikt voor het behandelen van heel ernstige depressieve klachten, maar dat mag je ook gerust als een voordeel zien. Kalm aan, subtiel, puur natuur, dat is typisch Sint-Janskruid.

Hoeveel Sint Janskruid heb je nodig?

Je hebt dus milde klachten, waar je op een kalme manier vanaf wilt. De meeste producten en supplementen met Sint-Janskruid leveren per capsule 300 mg Sint-Jans extract, waarvan 0,9 mg pure hypericine. Je kunt 2 tot 4 capsules Sint-Janskruid per dag innemen. Het effect duurt meestal een paar weken. Een kleine hoeveelheid Sint-Janskruid per dag is onschuldig, je kunt het gerust een paar maanden achter elkaar zonder onderbreking gebruiken. Maar wie weet, schijnt dan de zon al lang weer en kikker je daarvan op.

Veelbelovend alternatief voor Sint Janskruid: saffraan

Als je gaat zoeken op saffraan of formules met saffraan, ontdek je al snel dat het veel in combinatie met L-Theanine. Samen een deksels duo. L-Theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theeblaadjes. Saffraan is een specerij uit de saffraankrokus (Crocus sativus), op het eerste gezicht een schattige lentekrokus, maar behoorlijk rijk aan mangaan, voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel en de vorming van botten en weefsels te bevorderen. Bovendien zit er in saffraan veel vitamine C, wat de opname van ijzer in je bloed ondersteunt. Mooi meegenomen, want je lichaam heeft genoeg ijzer nodig om je fit te voelen. Even scheikundeles: in saffraan extract zit safranal, crocine en picrocrocine. Ga je saffraan proberen, mik dan op een dosering van 20 tot 200 mg per dag. Leuk om te weten: saffraan wordt ook wel 'het rode goud' genoemd, naar de rode stampertjes in de bloem, het enige dat een saffraanfarm oogst. De prijs van pure saffraan is te vergelijken met die van het edelmetaal goud; een kilo saffraan kost ruim 30.000 euro, je hebt er dan ook 180.000 van die schattige stampertjes uit saffraan bloemetjes voor nodig!

Lichaamseigen stoffen in de strijd tegen somberheid

Elke doorgewinterde depressieveling of tijdelijke sombermans kan ze dromen, de adviezen als buitenlucht, wandelen, sporten, lichaamsbeweging. En we hebben allemaal zo'n dunne hardloper in de familie die zweert bij rennen: “Goed voor de endorfine!”. Domper: om redelijk wat endorfine richting je hersenen te sturen, moet je toch minstens een half uur keihard hollen. Maar eerlijk is eerlijk, er is ook wat te zeggen voor frisse lucht, een verhoogde bloedcirculatie, sterkere spieren en gewrichten. Nog een gratis oppepper: zonlicht. Niet alleen vanwege de aanmaak van Vitamine D, ook om je stemming te verbeteren via het zonlicht in je ogen dat je hersenen aan het denken zet: licht!

Nog eentje dan: knuffelen

Redelijk alternatief voor hardlopen, tuinieren of zwoegen met zware arbeid: knuffel een huisgenoot of geliefde. Want bij knuffelen of elke andere liefdevolle aanraking reageert je lichaam door oxytocine aan te maken. Van invloed bij stress en somberheid. Wel mee oppassen: knuffel alleen aardige mensen, die het verdienen. Van het knuffelen van de verkeerde personen word je nou juist enorm depressief. En dat wilde je toch voorkomen? Ons advies: blijf dichtbij jezelf. Als je geen hardloper was voordat je depressief of somber werd, ga niks forceren. Zeg tegen je hardlopende kennis: ik zit hier goed, ik zweer bij Sint-Janskruid, saffraan en L-theanine.

Terug naar het overzicht