Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Eng beestje om jeuk van te krijgen - de processierups

De processierups, een klein, eng beestje. Kijk, dat begint al meteen fout. De processierups is helemaal geen diersoort. Dat zou hij wel willen, die kleine viespeuk waar je zo'n verschrikkelijke uitslag van kunt krijgen. De processierups is een processievlinder! Dat klinkt al meteen een stuk aaibaarder en onschuldiger. Maar pas op. Net als elke vlinder begint hij zijn leven als rups, op pootjes. In dat deel van zijn leven valt er nog niks te fladderen van bloem naar bloem; de processierups terroriseert bomen en bezorgt buitenmensen zoals jij nare huidreacties. De vooruitzichten zijn niet goed: dankzij de zachte winter zijn het er dit jaar ook nog eens heel veel. En allemaal willen ze maar één ding: jouw vel in de fik zetten. Het kan heel goed zijn dat we hier de naam 'Rupsje Nooitgenoeg' aan danken. Belangrijkste vraag: hoe kun je huid weer verzachten? Gelukkig hebben we daar genoeg middelen voor! Check het hieronder!

Hoe komt het dat je van zo'n klein rotbeestje zo'n last hebt?

Het is een achterbakse terrorist, die er net als alle kruipende insecten eng uit ziet en die ook echt eng is. Met een gunfactor die dichtbij de slak, de gifslang en de slijmerige dikke pad ligt. Even wat nuttige biologieles: er zijn honderden soorten van de onderfamilie 'tandvlinders', maar in Nederland en België zitten we opgescheept met de akelige eikenprocessierups. Hij verliest haartjes die jeuk veroorzaken waar je gek van wordt. Brandnetels zijn er niks bij. Ga je nog op vakantie? In Zuid- en Midden-Europa woont de dennenprocessierups. Ze danken hun naam omdat ze - Joost mag weten waarom - graag in een soort kleine optocht (ook wel 'processie') achter elkaar aan wandelen, kop-aan-staart, altijd op zoek naar nieuwe slachtoffers. Stoer hoor!

Wat veroorzaakt nou die hinderlijke huidirritatie? Om precies te zijn de brandharen van de eikenprocessierups. Iedere rups heeft gewone beharing, plus om ons lastig te vallen ook nog eens 700.000 van die brandharen, met gemene weerhaakjes. Als die haartjes in contact komen met je huid, ogen, neusslijmvlies, keel of longen, dan brandt de hel los! Bijna iedereen krijgt er een reactie van. Je hoeft dus niet eens rechtstreeks in contact te komen met zo'n rupsje, het gaat om die losse brandharen. Ze zweven overal rond, waar de processierups op zijn gemak zit te wachten tot hij een sierlijke vlinder wordt. Normaal rond mei-juni, maar na een zachte winter zoals nu veel eerder.

Het goede nieuws: aan die jeuk en irritatie kun je dus wel wat doen!

Het allerbeste is: binnenblijven. Jezelf opsluiten, in quarantaine, tot de volgende herfst. Alleen dan ben je veilig. Daar heb je natuurlijk weinig zin in; dan geef je de crimineel in de processierups nou juist zijn zin! Hij zal er niet blij van worden, de processierups, maar je kunt hem - met wat hulp van KoopjesDrogisterij - duidelijk te slim af zijn.

Gelukkig kun je met Moeder Natuur alle kanten op. In de natuur heb je verlammend slangengif, brandnetels, dodelijke spinnen en hooikoorts. Maar ook veel heilzame planten en weldadige kruiden om de boel weer te verzachten en om het herstel te bevorderen; een soort drogisterij in de openlucht dus. De bekendste twee 'wondermiddeltjes' - de echte natuurgenezers uit een potje - zijn calendula en de bladeren van de aloë veraplant. Calendula hoort bij de groenblijvende kruiden, een plantje dat een vrolijke oranje-gele bloem krijgt, vandaar de bijnaam 'goudsbloem'. Calendula heeft een antibacteriële werking en helpt dus ook bij kleine wondjes die makkelijk ontstoken raken.

Aloë Vera is een van oorsprong Arabisch plantje, dat heel veel in goede cosmetica wordt gebruikt. Aloë Vera ziet er een beetje uit als een suffe cactus, maar al eeuwenlang knijpen mensen het sap uit de aloë vera bladeren om het in de zon te laten drogen. En dan maar doktertje spelen, met ontstekingsremmende aloë vera op de pijnlijke plekken. Zeiden we suffe cactus? De aloë veraplant zit boordevol waardevolle stoffen. Bijvoorbeeld vitaminen, mineralen, lupeol en salisylzuur (pijnremmers!), cholesterol en campesterol. Die laatste twee zorgen voor de ontstekingsremmende werking van aloë vera. Homeopaten en natuurgenezers weten dat soort dingen. Nu jij nog!

Hoe kom ik aan goede Aloë Vera en Calendula producten?

Je kunt kiezen uit honderden zalfjes en smeerseltjes met extract uit aloë vera bladeren of calendula. Lang niet allemaal even goed en puur natuur. Er zijn dranken, crèmes en voedingssupplementen met aloë vera. Calendula moet je eigenlijk altijd in het medicijnkastje hebben staan voor kleine ongelukjes in huis: vingers verbrand bij het aansteken van een kaarsje, schaafwondje van de kaasschaaf, beginnende blauwe plek van het damesvoetbal.

Let wel op wat je precies koopt. Als je wilt profiteren van alle goeds uit de aloë veraplant, dan wil je geen slap aftreksel. Het drogisterijmerk Fruit of the Earth maakt hele fijne 100% pure aloë vera. Geen parfum, geen alcohol, geen kunstmatige kleurstoffen, only the real thing. Zilveren tube, blauwe dop. Verkoelt, verzacht, beschermt. Meer wil je toch eigenlijk ook niet?

Kan ik nog iets anders proberen dan alleen aloë vera en calendula? Ja, zuivere menthol!

Goed alternatief, ook op de zomerse dagen dat de processierups allang weer onschuldig rondvlindert, is verkoelende menthol. Mentho 10 mentholgel bijvoorbeeld, herkenbaar aan de heel erg cool ogende tube met een fris groen muntblaadje. Ja, daar kijk je van op. Verwant aan je kopje muntthee dus, want menthol is het verkoelende bestanddeel van pepermuntolie, een krachtige etherische olie die gewonnen wordt uit de bovengrondse delen van het pepermuntplantje.

Het is echt waar. In mentholgel van Mentho 10 zorgt die pepermuntolie voor verkoeling en het stilt jeuk als je een branderige huid hebt. Vergeet even die hele processierups, want Mentho 10 met menthol helpt ook goed bij zonneallergie, ietsje te lang in de Spaanse zon, kwallenbeten, muggenbeten, andere insectenbeten. Eigenlijk zou iedereen op vakantie zo'n tubetje Mentho 10 paraat moeten hebben. Je weet het nooit namelijk, wat voor broeierige dingen je allemaal gaat meemaken aan de Costa of op de camping!

Dringend advies voor doe-het-zelf dokters op vakantie

Alles wat we in deze blog noemden, dus aloë vera, calendula, menthol in Mentho 10, valt in de categorie natuurzuivere, dus onschuldige hulpmiddelen om jeuk, pijn en rode huid meteen te verzachten. Eerste Hulp Bij Ontzettende jeuk dus. Verminderen de klachten niet na een paar dagen smeren met middeltjes van Fruit of the Earth of Mentho 10 uit je reisapotheekje.

Ben je in het buitenland en blijft het eeuwig irriteren, snor dan even de Spaanse EHBO op, of de 'médico general' (huisarts), met onder je arm een woordenboekje 'Wat en Hoe in het Spaans'. Hierbij alvast wat tips: calendula heet overal in Europa calendula, aloë vera heet overal aloë vera. Erg makkelijk. Jeuk in het Spaans? Zeg gewoon 'picazón' en de verpleegster of vakantieliefde weet precies hoe laat het is!