Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Heb je last van droge handen?

Droge handen zijn vervelend. Hoewel het geen gevaarlijke situatie is, kan je er soms veel last van hebben en hindert het je dagelijkse. Vooral in de wintermaanden hebben we last van droge handen. Dit gepaard met regelmatig handen wassen kan voor droge handen zorgen. Wij helpen je graag een handje en hebben voor jou uitgezocht wat de symptomen en de mogelijke oorzaken zijn van droge handen en hoe je ze kunt verhelpen en voorkomen.

Droge handen, hoe herken ik het?

Er zijn verschillende symptomen waaraan je droge handen kunt herkennen, namelijk:

 • Licht tot ernstig schilferen van de huid
 • Fijne lijntjes of scheurtjes in de huid
 • Een ruwe huid
 • Roodheid
 • Scheurtjes en kloofjes die kunnen bloeden

De oorzaak van droge handen

Wat is de oorzaak van droge handen? Droge handen kunnen worden veroorzaakt door weer-en werkomstandigheden, schoonmaakmiddelen, te vaak je handen wassen, douchen en aandoeningen.

Tijdens de wintermaanden is de weer vaak koud en de lucht droog. Dit kan ervoor zorgen dat je handen uitdrogen. Daarnaast staat de centrale verwarming vaak aan, wat de luchtvochtigheid binnenhuis vermindert.

Wanneer je met je werk vaak in contact bent met water loop je ook meer kans op droge handen. Voorbeeld van deze beroepen zijn onder andere: kapper en schoonmaker. Vooral schoonmakers kunnen last hebben van droge handen, omdat schoonmaakmiddelen vaak stoffen bevatten die jouw natuurlijke beschermlaag van je huid aantasten.

In de huidige situatie met corona wassen we onze handen vaker. We gebruiken tijdens het wassen vaak zeep of desinfecterende middelen. Alhoewel dat je handen van ziekteverwekkers ontdoet, zorgt het ook ervoor dat je beschermlaag op je huid verdwijnt. Te vaak en te lang douchen heeft hetzelfde effect.

Sommige medische aandoeningen zoals eczeem, psioriasis en diabetes kunnen droge handen veroorzaken.

Hoe verhelp en voorkom je het?

Nu je weet wat de oorzaak is van droge handen is de vraag: hoe verhelp en voorkom ik het? We hebben aantal maatregelen en tips voor je opgezocht die de vraag beantwoorden.

 1. Vermijd (heet) water
 2. Zoals eerder uitgelegd zorgt vaak handen wassen en te vaak douchen ervoor dat je natuurlijke beschermlaag van je huid wordt gespoeld. Door minder vaak je handen wassen of douchen geef je je lichaam de tijd om de beschermlaag op te bouwen. Gebruik rubberen handschoenen tijdens het schoonmaken en/of afwassen.
 3. Hou je handen vochtig
 4. Het klinkt heel erg raar na de vorige maatregel, maar hiermee bedoelen we dat je regelmatig verzorgende crème of lotion aanbrengt op je handen. Het is belangrijk crème of lotions van hoge kwaliteit te gebruiken zoals Hydraterende Crème van Cetaphil. De crème trekt snel in, herstelt en voed de huid en de kleinste inhoud is 100 gram. Lekker handig voor onderweg!
 5. Plaats een luchtbevochtiger in huis
 6. Vooral in de winter met de verwarming aan zorgt voor droge lucht in je huis. Door een luchtbevochtiger te plaatsen in je slaapkamer voorkomt dat de lucht te droog wordt en je handen verder uitdrogen. Daarnaast helpt de luchtbevochtiger te voorkomen dat je uitgedroogd (met een droge mond) wakker wordt. Dat zijn dan 2 problemen met 1 apparaat opgelost!
 7. Drink voldoende water
 8. Door voldoende water te drinken zorgt ervoor dat je huid niet uitdroogt omdat je lichaam is gehydrateerd. Ben je onderweg of op werk? Met de waterflessen van Hydranome en Fresh Flavor heeft u altijd water bij de hand.
 9. Vermijd heteluchtdrogers
 10. Elektrische heteluchtdrogers die vaak in openbare toiletten gebruikt worden, kunnen de huid van de handen uitdrogen. Het is beter om gebruik te maken papieren handdoeken indien dat mogelijk is en dep daarmee de handen droog.

Dit waren de vijf tips. Met deze tips zorg je ervoor dat je er met fluweelzachte handen weer tegen aan kunt.

Terug naar het overzicht