Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Hoe kom je van die irritante zilvervisjes af?

Je hebt ze vast weleens in huis zien lopen: zilvervisjes. Deze beestjes zijn kleine, platte insecten met zilveren schubben van ongeveer een centimeter lang. Gelukkig bijten ze niet. Zilvervisjes houden van schimmels en voedselresten en hierdoor komen ze vaak in de badkamer en keuken voor. In de badkamer wemelt het namelijk vaak van de schimmels en in de keuken ligt de vloer vaak bezaaid met etensresten. Naast zilvervisjes, zijn er ook nog papiervisjes. Deze beestjes zijn bijna hetzelfde, maar er is toch een wezenlijk verschil.

Wat is het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes?

Zilvervisjes en papiervisjes lijken erg veel op elkaar en worden daarom ook vaak als hetzelfde insect gezien. Het grootste verschil tussen de twee, is de voeding die ze eten. Papiervisjes voeden zich namelijk met papier, behang en karton terwijl zilvervisjes zich juist vol eten met schimmels en voedselresten. Het bestrijden van beide soorten gaat op dezelfde manier. Omdat zilvervisjes vaker voorkomen dan papiervisjes, wordt vaak deze benaming voor beide soorten insecten gebruikt. Wij zullen dat daarom ook doen in deze blog.

Hoe komen zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes zien er misschien onschadelijk uit, maar ze kunnen eigenlijk best schadelijk voor je spullen zijn en heel soms ook voor jou. Je kan namelijk allergisch zijn voor zilvervisjes. Daarnaast kunnen ze bacteriën verspreiden door je huis die ze meenemen vanuit de badkamer en dit is natuurlijk geen prettig idee. Zilvervisjes komen in huis doordat ze meeliften op andere spullen of ze komen via naden en kieren naar binnen. Net als kakkerlakken houden ze van een warme en vochtige omgeving. Zilvervisjes ontwikkelen zich het beste bij een temperatuur rond de 25 graden. Om deze reden vind je ook vaak zilvervisjes in bed. Zilvervisjes komen vrijwel in elk huis voor. Vooral in nieuwbouwwoningen zitten ze veel, omdat hier nog jarenlang het vocht uit hout en beton verdampt en deze ruimtes vaak erg goed geïsoleerd zijn. In oude huizen kan vocht juist optrekken, waardoor zilvervisjes hier ook graag vertoeven.

Hoe kun je zilvervisjes bestrijden?

Je denkt misschien dat deze insecten zich snel voortplanten met tientallen eitjes per legging, maar dit is gelukkig niet zo. Desondanks leggen vrouwelijke zilvervisjes wel ongeveer 100 eitjes in hun leven, maar wel met maar maximaal 3 eitjes tegelijk. Er zijn verschillende manieren en middelen om al deze zilvervisjes te bestrijden. Wij zullen enkele tips met je delen die ervoor kunnen zorgen dat je minder zilvervisjes in je huis zal aantreffen.

1. Zilvervisjes bestrijden in je bed

Het is natuurlijk geen prettig idee om te weten dat er zilvervisjes in je bed leven. Ze zijn dus niet gevaarlijk, tenzij het een allergische reactie oproept. Zilvervisjes in bed moet je op een andere manier bestrijden, dan de tips die hierna zullen volgen. Door de slaapkamer regelmatig en vooral grondig te stofzuigen, creëer je al een minder ideale situatie voor de zilvervisjes en zul je enkele zilvervisjes ook opzuigen. Daarnaast is het erg effectief om je beddengoed vaak te wassen op de hoogst mogelijke temperatuur. Check hiervoor het waslabel van je beddengoed. Het is belangrijk voor je eigen gezondheid om geen middelen met gif op je bed te gebruiken, zoals dat wel op andere plekken kan.

2. Spray tegen zilvervisjes

Een effectieve manier om zilvervisjes te bestrijden is doormiddel van een spray. De Roxasect Spuitbus tegen Zilvervisjes bestrijdt zilvervisjes effectief en langdurig. De werkzame stoffen verstoren de overdracht van de impuls in de zenuw van het zilvervisje, waardoor het doodgaat. Het product is speciaal ontworpen voor gebruik in huis en op voorwerpen. Door de spray in hoeken en donkere gaatjes te sprayen, zullen er veel zilvervisjes doodgaan. De spray tegen zilvervisjes is niet bedoeld voor plekken waar eten bereid wordt. Het heeft een langdurige werking van 4 tot 6 weken, waardoor het een ideaal middel is voor effectieve bestrijding tegen zilvervisjes.

3. Zilvervisjesval

Een andere manier om zilvervisjes te bestrijden, is doormiddel van een val. De Roxasect Zilvervisjesval vangt zilvervisjes en ook ander kruipend ongedierte. De val bootst de schuilplaats van de zilvervisjes na met een lokstof. De zilvervisjes zullen hierop afkomen en wanneer ze erin zijn gekropen, blijven de zilvervisjes door de kleeflaag in het lokdoosje vastzitten. De val is heel eenvoudig op te zetten met behulp van de gebruiksaanwijzing. Plaats het op een donkere, vochtige plek om zoveel mogelijk zilvervisjes te kunnen vangen. De val bevat geen gif, is reukloos en heeft een werking tot 6 maanden lang, tenzij de val al eerder helemaal vol zit met zilvervisjes of andere insecten. De zilvervisjesval is dus erg geschikt voor langdurige aanpak van zilvervisjes op plekken waar ze veel voorkomen.

KoopjesDrogisterij heeft een ruim assortiment aan artikelen voor de bestrijding tegen alle soorten ongedierte. Heeft u misschien last van fruitvliegjes of motten? Ook Roxasect heeft hier de beste middelen tegen! KoopjesDrogisterij heeft het allemaal!

Terug naar het overzicht