Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

De anti-roos blog. Wat is roos op je hoofd en hoe ga je er het beste mee om?

Je zal het maar hebben: dol op zwarte kleren en dan dagelijks een hoofd vol roos. Het ziet er niet uit en het voelt ook niet lekker. Droge hoofdhuid, een sneeuwlandschapje met lichaamseigen kunstsneeuw op je schouders en rug. Bah! Als je pech hebt, zorgt roos ook nog voor lelijke, rode plekken op je huid. Dat probleem gaan we even zorgvuldig bespreken in deze blog over roos en anti-roos. Alvast een geruststelling: er is méér aan roos te doen dan alleen wassen met anti-roosshampoo en dan maar hopen dat je er netjes bij loopt.

Wat is hoofdroos, wetenschappelijk gezien?

Hoofdroos is geen ziekte en zeker geen schande. Het is een onschuldige, maar wel vervelende klacht die in dokterslatijn ‘pityriasis capitis’ heet. Dwarrelende witte huidschilfertjes en bij sommige mensen ook de neiging om te krabben. Wat zit er in die schilfers? Ze bestaan uit dode huidcellen, vermengd met talg. Daar heeft iedereen last van - dus ook je vriendinnen en vrienden die zeggen nog nooit een anti-roos shampoo te hebben gekocht. Normaal gaat het met die dode huidcellen zo langzaam dat het bijna onzichtbaar is. Heb je zichtbaar last van roos, dan gaat de celvernieuwing zó hard, dat de losse huidcellen gaan verhoornen (zoiets als je nagels dus) en aan groepsvorming gaan doen. Probleem twee: je talgklieren reageren daar dan weer op door harder te gaan werken. De talg uit je talgklieren kan dan als een soort lijm tussen de kleine schilfertjes gaan werken. Resultaat: dikke brokken duidelijk zichtbare roos. Tijd voor de anti-roosshampoo!

Wacht nog even met die anti-roos shampoo . . .

Direct naar de anti-roosshampoo grijpen is niet altijd een blijvende oplossing. Je wilt toch eerst de oorzaak van die vervelende roos weten? Heb je vaak en veel last van roos, dan kan een gesprekje met je huisarts geen kwaad. Misschien ben je wel gevoelig voor een schimmel, die niet vanzelf verdwijnt. Een bekende rakker op je hoofdhuid (en rug en armen) is de eencellige gist Malassezia furfur. Dan kan een shampoo op doktersrecept helpen. Bijvoorbeeld keratine shampoo, met de werkzame stof ketoconazole. Klinkt gevaarlijk, maar het doodt alleen de gist of schimmel en laat je hoofd verder heel. Nog een veelvoorkomende oorzaak van hoofdroos: blootstelling aan hitte of kou. Te heet douchen kan al funest zijn.

Aan de slag met de thuisbehandeling van roos

Er zijn onder de noemer anti-roos heel wat shampoos en lotions voor de behandeling van roos. De shampoos moet je eerst enkele minuten laten inwerken maar daarna goed uitspoelen. Let op: het geldt ook voor gewone shampoos: zorg dat er geen restjes achterblijven die de talgklieren kunnen irriteren. Daar krijg je weer nieuwe roos van. Spoel het haar uit met lauwwarm tot warm water, nooit met heet water. Wassen met heet water kan ervoor zorgen dat je hoofdhuid uitdroogt. De beschermende zuurmantel raakt dan beschadigd aangetast, daarna gaat de talgproductie gewoon keihard verder omhoog. Handig: er is een Actigener lotion die je helemaal niet hoeft uit te spoelen.

Goede anti-roos producten die je veilig kunt bestellen:

Sebamed anti-roos shampoo bevat als werkzame stof piroctone olamine, en heeft bovendien een zuurtegraad van pH 5,5. Ideaal. Er is ook een goed zelfzorggeneesmiddel op basis van seleniumsulfide. Dat heet Selsun. Het heeft een schimmeldodende werking, je mag ook zeggen antimycoticum als je dat interessanter vindt klinken, op weg naar genezing van roos. Een krachtig middel, dus niet voor iedereen geschikt. Lees voor het gebruik de bijsluiter.

Onderhoud en verzorging

Heb je alleen milde roosklachten en geen spectaculaire schilfers, dan kun je als onderhoud kiezen voor een natuurlijke formule zoals bijvoorbeeld de Urtekram Anti-Roos Shampoo Aloë Vera. Het sap van de vetplant aloë vera wordt al sinds mensenheugenis gebruikt om kleine snijwondjes te behandelen, of insectenbeten, of als verkoeling bij zonnebrand. Maar ook in thee en hygiënische handcrème.

Nog een fijne anti-roosshampoo:

De Sea-Line Anti-Roos Shampoo met onder andere het beroemde kruid echinacea, melkzuur en Dode Zeezout.

Heb je vragen over roos? Stel ze dan gerust via drogist@koopjesdrogisterij.nl

Terug naar het overzicht