Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Waarom je kokosolie met een gerust hart kunt eten

Kokosolie is eigenlijk een 'alleskunner'. Zo kun je kokosolie niet alleen gebruiken in de keuken maar het is ook te gebruiken voor je huid en haar. Echt? Ja, echt! Er worden verschillende dingen over gezegd als het gaat om de mate van gezondheid. Omdat het gaat om verzadigde vetzuren zou het niet goed zijn. Toch heeft kokosolie een hele hoop gezondheidsvoordelen. Lees maar mee!

Wat is kokosolie nou eigenlijk?

Kokosolie wordt geperst uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosolie is hard bij kamertemperatuur en daarom wordt het ook wel kokosvet genoemd. Het smeltpunt ligt op een temperatuur van tussen de 24-26 graden Celsius. Als het dus zomers heel warm is kan het dus vloeibaar worden in het potje. Daar hoef je dus niet van te schrikken, dit is normaal.

Soorten kokosolie

Er zijn twee soorten kokosolie op de markt virgin kokosolie en copra kokosolie. Er is een groot verschil tussen beide en daarom ontstaat er ook discussie over de mate van gezondheid van de kokosolie. Let op! Er komt nu een snelcursus kokosolie, dus focus!

De minder gezonde variant is copra kokosolie. Copra olie is geraffineerd en hard en bij deze olie ligt het smeltpunt ook hoger, namelijk tussen de 30 en 33 graden Celsius. De olie die hieruit overblijft heeft geen voedingsstoffen meer en is geur- en kleurloos doordat het op een hoge temperatuur wordt gedroogd. Het enige wat over blijft is vet in een potje. Niet erg ideaal om te kiezen dus…

Virgin kokosolie daarentegen wordt gedroogd bij een lage temperatuur en koud geperst waardoor de olie meer voedingsstoffen behoudt. Dit verschil is dus erg belangrijk om in de gaten te houden. De Royal Green Kokos cooking cream extra virgin bio is dus perfect om mee te koken en te bakken. Volg je het allemaal nog? Snel verder naar de voordelen voor jou!

Is kokosolie nou wel of niet gezond?

Je denkt misschien dat verzadigde vetzuren slecht voor je zijn, omdat het vet is… Maar je kunt prima verzadigde vetzuren eten zolang je dit maar in normale hoeveelheden doet. Wat natuurlijk eigenlijk voor heel veel voedingsmiddelen geldt. Als je jezelf volgiet met tien liter water op een dag, is dit natuurlijk ook niet goed voor je. Snap je wat ik bedoel? Kortom, alles met mate dus ook kokosolie!

Kokosolie helpt je bij vetverbranding

Als je wel eens een Ketogeen dieet of koolhydraatarm dieet hebt gevolgd dan weet je dat we vet verbranden door juist vetrijk voedsel te eten. Dat betekent natuurlijk wel dat je de rest van je macro's (eiwitten, vetten en koolhydraten) op het juiste niveau moet hebben. Anders werkt het averechts.

Wanneer je dagelijks 15 tot 30 gram middellange keten vetzuren (MCT) consumeert verbrand je vijf procent meer energie. Kokosolie is zo'n middellang vetzuur.

Kokosolie vermindert je eetlust

Middellange vetzuren worden gemetaboliseerd door het lichaam. Dat betekent dat je lichaam deze vetzuren goed kan omzetten in andere stoffen. Hierdoor gaan deze vetzuren rechtsreeks naar de lever en daar worden ze omgezet in energie. Dit gebeurt in de zogeheten ketonen, die weer het gevoel van honger verminderen. Dat klinkt aantrekkelijk, toch? Als je dus kookt met kokosolie kan je minder snel weer honger krijgen dan wanneer je kookt met andere oliën. Ga jij het uitproberen?

Kokosolie is goed voor je haar!

Heb je droog en beschadigd haar en denk je, ik heb alles al geprobeerd? Dan kan je kokosolie proberen. De olie beschermt je tegen haarschade, te danken aan de laurinezuur die in de kokosolie zit. Je kunt kokosolie daarnaast gebruikten om je haar te ontklitten. Wat een veelzijdig product hè?

Koken met kokosolie

Zoals je inmiddels wel doorhebt is kokosolie een veelzijdig product dat je kunt gebruiken voor het bakken, braden, het zoeten van drankjes, grillen of om te smeren. Je kunt er zelfs in frituren als je dat wilt! Kokosolie kan je verhitten tot hoge temperaturen en daarom leent het zich er perfect voor. Het is ook nog eens een stuk gezonder dan normaal frituurvet. Heerlijk voor de zoete aardappelpatatjes… Een beetje truffelmayonaise erbij en smullen maar!

Kokosolie kopen bij KoopjesDrogisterij

Ben jij overtuigd en wil je graag kokosolie proberen? Royal Green heeft een ruim assortiment aan kokosoliën.

Neem gauw een kijkje op KoopjesDrogisterij.nl en koken maar!

Terug naar het overzicht