Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

Wat doet kurkuma precies?

Helpt kurkuma bij pijnlijke of stramme gewrichten? Of zit er een luchtje aan?!

Ineens was het er: het voedingssupplement kurkuma of curcuma. Plotseling hot op social media van natuurzuivere gezondheidsfreaks en mensen die wel smering bij de gewrichten kunnen gebruiken. Bovendien prominent aanwezig in de voorraadkamers van Koopjesdrogisterij, vergelijkbaar met de razendsnelle opkomst van dingen als Omega 3, spirulina, magnesium en zink, arganolie, antioxidanten in voeding en voedingssupplementen. Iedereen heeft het er steeds over en het moet overal in zitten. Werkt kurkuma nou echt of kun je beter iets anders proberen bij voor soepele gewrichten of het bevorderen van een vlotte spijsvertering? Dat soort beloftes laten we bij Koopjesdrogisterij liever niet aan het toeval over; het liefst horen we het uit de eerste hand, van onze eigen klanten. Kijk maar eens tussen de Reviews van producten in de test. Van shampoo tot maaltijdvervangers en beautyproducten, you name it en wij stuurden het op naar een testpanel. Eerst maar eens even: wat is kurkuma eigenlijk?

Wat is kurkuma/curcuma?

Lijkt misschien iets nieuws, maar het bestaat al minstens 1.000 jaar, in de Oosterse keuken. Je zag het vast al eens tussen de potjes met kruiden en specerijen in de supermarkt, soms met schuilnamen als koenier, koenjit, kunyit (de Maleise naam voor kurkuma of curcuma) en om het nog doller te maken tarmeriek of turmeric. Allemaal kurkuma, ook wel Indiase geelwortel. Een soort gember met een dikke wortel, maar dan dus kurkuma. Een licht bitter poeder voor in de Indiase curry. Daar willen niet alleen je smaakpapillen, maar ook je gewrichten, je immuunsyteem en je centrale zenuwstelsel het fijne van weten, wedden? Waarom is er ineens zoveel belangstelling voor kurkuma? Op zich niet gek. Er zijn meer voedingssupplementen uit de hoek van planten en natuurvoedingsmiddelen om je immuunsysteem te ondersteunen of om aan gewichtsbeheersing te doen. Zelfs de meeste medicijnen die je alleen op recept kunt krijgen, hebben een min of meer natuurlijke oorsprong. Ontdekt door een medicijnman, bij toeval of dankzij onderzoek van een degelijke natuurarts. Later nagemaakt of nagebootst in de farmaceutische industrie. Bij kurkuma zit het hem vooral in de werking. In de kurkuma wortel zitten curcuminen, die volgens veel onderzoekers een gunstige werking op de gezondheid kunnen hebben. Vandaar al die voedingssupplementen op basis van kurkuma.

Waarom is er ineens zoveel belangstelling voor kurkuma?

Op zich niet gek. Er zijn meer voedingssupplementen uit de hoek van planten en natuurvoedingsmiddelen om je immuunsysteem te ondersteunen of om aan gewichtsbeheersing te doen. Zelfs de meeste medicijnen die je alleen op recept kunt krijgen, hebben een min of meer natuurlijke oorsprong. Ontdekt door een medicijnman, bij toeval of dankzij onderzoek van een degelijke natuurarts. Later nagemaakt of nagebootst in de farmaceutische industrie.

Bij kurkuma zit het hem vooral in de werking. In de kurkuma wortel zitten curcuminen, die volgens veel onderzoekers een gunstige werking op de gezondheid kunnen hebben. Vandaar al die voedingssupplementen op basis van kurkuma.

Waar is kurkuma allemaal goed voor?

Dat kunnen we niet zo een-twee-drie zeggen. Sterker nog: het mag niet. Dat is in Europa goed geregeld door de Europese Commissie. Alles wat een voedingssupplement belooft, moet eerst langs een officieel instituut dat gezondheidsclaims over voeding beoordeelt - en onhandige of onwaarschijnlijke gezondheidsclaims in de prullenbak gooit. Gelukkig maar. Op dit moment hebben ze daar een paar voordeelverpakkingen kurkuma poeder en kurkuma pillen op hun bureau staan om iets zinnigs te zeggen over de volgende paar claims, misschien wel goedkeuring:

  • kurkuma ondersteunt het immuunsysteem
  • kurkuma is goed voor de leverfunctie en spijsvertering
  • kurkuma draagt bij aan het behoud van soepele gewrichten
  • kurkuma ondersteunt de mentale balans en de werking van het centrale en perifere zenuwstelsel.

Wat moet jij nu denken over kurkuma?

Als je de claims hierboven op een verpakking ziet staan - of in een webshop zoals Koopjesdrogisterij.nl - dan staat er als het goed is altijd bij: “In afwachting van goedkeuring door de Europese Unie.” Onze tip: gebruik je gezonde verstand en bedenk zelf: als iets al eeuwenlang met succes in gezond en goed verteerbaar voedsel gebruikt wordt en er gaan zoveel gunstige geruchten over kurkuma rond, dan kan het vast niet heel slecht voor je zijn. Conclusie: zelf proberen en kijken wat het met je gewrichten of je spijsvertering doet.

De oorzaak van gewrichtsklachten

Goed om te weten: minder soepele gewrichten kunnen een paar oorzaken hebben. De voornaamste: pure slijtage (artrose heet dat bij de huisarts) en ontsteking van het gebied in je gewricht waar kraakbeen tegen het gewrichtskapsel beweegt (artritis). Heel vervelend, oefeningen helpen niet, er zit niks anders op dan van binnenuit genezen. De curcumine in kurkuma lijkt te helpen. Om dat met zekerheid te kunnen zeggen, is meer onderzoek nodig. Wil je echt het hele verhaal over onderzoek naar de werking van kurkuma horen, lees dan dit artikel over kurkuma. De positieve berichten van 'thuisgebruikers' van kurkuma zijn veelbelovend.

Aan de slag met voedingssupplementen met zuivere kurkuma

Kijk goed rond voordat je kurkuma bestelt. Los kurkuma poeder bestellen is verleidelijk, want veel goedkoper dan kurkuma in capsules of tabletten. Nadeel: in die capsules en tabletten met kurkuma zit een afgepaste hoeveelheid, dus je weet altijd precies hoeveel kurkuma je binnenkrijgt. Houd als richtlijn aan: een dagelijkse dosis kurkuma tussen 50 en 250 mg curcumine per dag. Bovendien kunnen je darmen er dan beter mee overweg. Daar wordt overigens ook hard aan gewerkt: om de opname van kurkuma in je maag en darmen te verbeteren, zit er soms in een voedingssupplement met curcumine ook piperine of de curcumine zit opgelost in een vettige substantie, die je herkent aan de termen SLPC en Longvida. Je vindt het allemaal terug bij A-merken als Now, Golden Naturals en Vitals.

Terug naar het overzicht