Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Last van blaren? Laat Compeed het probleem klaren!

Naast het lenteseizoen is ook het wandelseizoen aangebroken. Het lenteweer met zijn zonneschijn en aangename temperaturen is perfect om samen met het gezin (of alleen) te gaan wandelen in een natuurgebied. Alhoewel wandelen je fit houdt en goed is voor lichaam en geest, kan het voorkomen dat je na een wandeltocht last hebt van pijnlijke blaren. In deze blog behandelen we de oorzaken van een blaar, hoe je het kan voorkomen en hoe je het met Compeed niet meer op je blaren hoeft te zitten, of beter gezegd staan.

Hoe ontstaat een blaar?

Een blaar kan ontstaan door meerdere oorzaken. Voordat we de oorzaken toelichten is het belangrijk om te weten dat er onderscheid is tussen twee soorten blaren, namelijk brandblaar en drukblaar.

De eerste, een brandblaar, ontstaat wanneer je huid in aanraking komt met hete (of extreem koude) gassen, vloeistoffen, sterk bijtende chemicaliën en andere materialen. Een brandblaar is een tweedegraadsverbranding dat vrij pijnlijk is. De genezing van een brandblaar kan van enkele dagen tot weken duren (afhankelijk van hoe groot de brandplek is). Tijdens het genezing proces moet je rekening houden met kans op infectie. De vorming van nieuwe huid kan hierdoor worden verhinderd. Het ontstaan van brandblaren is vrijwel altijd incidenteel. Om de kans op brandblaren te voorkomen is het belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te volgen, veilig om te gaan met (vloei)stoffen en het dragen van beschermende kleding.

De tweede, een drukblaar, ontstaat door langdurige of hevige wrijving van de huid. Een drukblaar kan worden veroorzaakt door slecht zittende kleding. Drukblaren komen meestal voor op de voeten. Drukblaren op de voeten kunnen worden veroorzaakt door nieuwe of te strakke schoenen tijdens (lange) wandeltochten of sport. Een drukblaar is meestal klein, op een enkele plek aanwezig en niet gevaarlijk. Omdat drukblaren ontstaan door wrijving kunnen ze worden voorkomen door het dragen van goed zittende kleding en schoenen. Het kan zijn dat je in een situatie zit waar een formele kledingdracht heerst (bijvoorbeeld een trouwerij). Met het gebruik van Compeed Anti-Blaren Stick voorkom je dat er een blaar vormt.

Blaren behandelen

Je weet inmiddels dat er twee verschillende soorten blaren zijn en hoe je ze kan voorkomen. Mocht je toch een blaar oplopen of voor de blog al een blaar hebben, zijn er gelukkig verschillende manieren en producten om ze te behandelen.

Voor de twee blaren zijn twee verschillende behandelmethoden. Mocht je een brandblaar hebben, is het afgeraden om het door te prikken, omdat er dan een infectie kan ontstaan. Het beste wat je kan doen is het brandblaar afdekken met een steriel gaasje. Door het af te dekken kan de blaar intact blijven en voorkom je een infectie. We raden je ten zeerste aan om voor de zekerheid een huisarts raad te plegen!

Net als een brandblaar is het belangrijk om een drukblaar zo lang mogelijk intact te houden. De reden hiervoor is omdat de vocht in de blaar de onderliggende huid schoonhoudt, infecties voorkomt en genezing bevordert. Om deze drie te bevorderen kan je gebruik maken van Compeed. Voor het gebruik van Compeed is het belangrijk om te weten in welk stadium je blaar zich bevindt: intact, gebarsten of helemaal afgescheurd? Als de huid van de blaar intact is moet de druk en/of wrijving op de blaar worden verminderd. Maak het gebied voorzichtig schoon en breng een Compeed Blarenpleister aan. Compeed Blarenpleister beschermt in tegenstelling tot een normale pleister beter. Dit komt omdat de blarenpleister van Compeed de rand van het verband stevig aan de huid vastzit en zo pijnlijke wrijving wordt voorkomen.

Mocht de blaar open zijn of volledig afgescheurd zijn is de eerste stap om het te ontsmetten. Als je geen ontsmettingsmiddel hebt kan je ook gebruik maken van schone stromend water. Nadat je de blaar hebt ontsmet is het belangrijk dat je het bedekt met een passende verband. Compeed Blarenpleisters met hydrocolloïde zijn hiervoor bijzonder geschikt. De Compeed Blarenpleisters met hydrocolloïde hebben een betere demping, creëren een beschermende omgeving en handhaven een optimale vochtbalans. Hierdoor geneest de blaar sneller en wordt de aanwezige pijn verlicht.

Voor alle blaren is het belangrijk dat je de juiste blarenpleister kiest, afhankelijk van de grootte van de blaar en waar de blaar zich bevindt. Met Compeed voorkom en verhelp je blaren. Zo hoef je geen zorgen te maken over een blaar en kan je focussen op wat echt belangrijk is.

Terug naar het overzicht