Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Last van kalknagels? Wat vervelend! Maar wat nu?

Het wordt weer lekker weer! En dit betekent dat je jurkjes, je korte broeken en ook slippers weer uit de kast mogen. Maar wat als je nou last hebt van kalknagels? En je wilt hier iets aan doen? Dan zit je hier goed! Want in deze blog leggen wij je alles uit wat je wilt weten over kalknagels en hoe je ze behandelt. Lees snel verder.

Wat zijn kalknagels en hoe herken je ze?

Kalknagels worden ook wel schimmelnagels genoemd. Ken je Schimpie nog? Het schimmeltje dat leeft onder je nagel. Eigenlijk is hij de veroorzaker van je kalknagel. Kalknagel is de meest voorkomende nagelinfectie van allemaal. De medische term van een kalknagel is “onychomycose “. “Onycho” betekent nagel en “mycose” betekent schimmel. Een kalknagel kan voorkomen op de voeten en handen. Het komt uitwendig voor, dus boven op de nagel en inwendig voor, dat is onder de nagel.

De schimmel begint met groeien bij de nagelrand. Vanuit daar groeit het steeds sneller naar de basis van de nagel. Door de schimmel wordt de groei in de lengte van je nagel geremd. Uit medisch onderzoek blijkt dat meer mannen last hebben van kalknagel dan dat vrouwen dat hebben. Bij kinderen komen kalknagels zelden voor. De schimmel geneest niet vanzelf. Hier heb je hulp bij nodig. Dat is helemaal niet erg! Niks om je voor te schamen! Maar je moet eerst natuurlijk wel weten of je ook echt last hebt van een kalknagel. Hieronder lees je waaraan je een kalknagel aan kunt herkennen.

Hoe herken je een kalknagel?

Wanneer je denkt een kalknagel te hebben kun je het herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Het volledig of gedeeltelijk loslaten van de nagel
  • Er ontstaat een verdikking van de nagel. Dit kan boven of onder de nagel zitten
  • De nagel gaat verkleuren. In het begin wordt het een geelwitte kleur. Wanneer je het niet behandeld kan het een bruingele kleur krijgen. Dit is pas het geval na enkele weken
  • De nagel begint te brokkelen en er ontstaan bobbels op de nagel

Nou oké, je hebt dus zeker weten last van een kalknagel. Hoe heeft Schimpie jou gevonden, belangrijker nog: hoe kom je van een schimmelnagel af?

 

De oorzaken van kalknagels

Schimmels zitten bij iedereen onder de nagelranden. Er is eigenlijk niks aan de hand met deze schimmels. Pas als de schimmel de nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat er een infectie. Een paar oorzaken van een kalknagel zijn:

  • Als de nagel zich op een vochtige en warme plek bevindt. Heb je last van zweetvoeten of heb je recent een sauna of zwembad bezocht? Wanneer het vochtig en warm is voor een langere tijd kan de schimmel zich gemakkelijker uitbreiden en zo de kans op een kalknagel vergroten Hierdoor kan de schimmel zich nesten en gaan broeden.
  • Heb je last hebt van een beschadigde nagel? Als de nagel is beschadigd is het makkelijker voor de schimmel om zich daar in de beschadiging te gaan nestelen.
  • Heb je een lage weerstand? Wanneer je een lage weerstand hebt, werkt je afweersysteem niet goed. Hierdoor kan je lichaam niet automatisch schimmels zoals kalknagels afweren.

 

Hoe voorkom jij je kalknagels?

Je weet nu hoe je aan de kalknagel bent gekomen en hoe je er weer vanaf komt. Nog beter, kan je het ook voorkomen? Wij geven je een aantal tips, zodat jij Schimpie net één stap voor kan zijn!

  • Droog je voeten goed af na het douchen. Vergeet je niet de handdoek tussen je tenen door te halen?
  • Vermijd het dragen van te kleine sokken of te kleine schoenen. Hierdoor heeft je voet geen ruimte om te luchten en ontstaan er zweetvoeten waarbij vocht en warmte komen kijken. Nu kan de schimmel zich makkelijker nestelen en uitbreiden.
  • Trek elke dag schone sokken aan.
  • Draag wollen of katoenen sokken. Wollen en katoenen sokken nemen het beste vocht op en door dagelijks schone sokken aan te trekken voorkom je kalknagels.
  • Draag altijd slippers in openbare zwembaden, sauna’s en bij sportverenigingen. Zo voorkom je dat de schimmel van de kalknagel zich kan nestelen bij jouw nagel.
  • Was je handen en voeten goed met zeep.

 

Maak je voeten zomer klaar! Vind verschillende producten voor het behandelen van kalknagels.

Met welke producten kun jij je kalknagels behandelen?

  • De “Mycosan Anti Kalknagel”. Het behandelt en voorkomt een kalknagel. Door het vier weken lang, twee keer per dag aan te brengen met de stift op de gehele kalknagel zie je al gauw verbetering. Begin na twee weken de kalknagel van bovenaf te vijlen.
  • De “Excilor Kalknagel Pen”. Voor een effectieve behandeling. De Excilor Pen is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van kalknagels en is zeer effectief. Hierbij is het vijlen van de nagel niet nodig. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit product je helpt de kalknagel te laten verdwijnen in twee weken. Hij is makkelijk in gebruik en neemt maar één minuut van je tijd.
  • De “Excilor Kalknagel Forte” is een lak. Het controleert de micro-omgeving van de nagel door het nagelbed te verzuren. Excilor Forte kan door de nagel heen zodat de nagel van binnenuit kan worden behandeld. Met deze behandeling kan het enkele maanden duren voordat de nagel er weer compleet gezond uitziet. Aanbrengen hoeft maar één keer per dag en je hoeft hier niet bij te vijlen. De lak kan worden gecombineerd met een nagellak.
  • De “Scholl Kalknagel Behandelset Bio”. De verpakking bevat 5 wegwerp vijlen en de behandelvloeistof. Door de verlaagde PH-waarde balans in de behandelvloeistof kunnen schimmels minder gemakkelijk groeien en verspreiden. Het stopt de werking van schimmels en voorkomt de groei van nieuwe. Maar hoe kun je nog meer een kalknagel voorkomen?

Hopelijk heb je nu een beter beeld gekregen van en kalknagel. Hoe je het herkent, hoe je het voorkomt en hoe je het zou kunnen behandelen. Wil je nog meer informatie of ben je opzoek naar meer producten die je kunnen helpen? Neem een kijkje in ons assortiment en maak je nagels zomer klaar! Want we willen toch allemaal mooi, verzorgde en gezond uitstralende nagels?