Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

null

Lang leve je LEVER!

Een toch nog feestelijke blog over oliebollen, sloten drank, hoofdpijn en . . . Mariadistel.

Eerst maar even het slechte nieuws: voor je lever is december dus géén feestmaand. Als je lever zou kunnen praten, dan zou hij zeggen: Geniet, maar met mate. Een keurig nipje champagne om klokslag 12 uur, vooruit dan maar. Daarna kun je het beste het voorbeeld van Max Verstappen volgen: niks zelf opdrinken, gul in het rond spuiten die bubbels! Eigenlijk bof je heel erg, met die geduldige lever. Een smakelijke hap uit een gezellige, vette oliebol, je lever belooft dat hij weer zijn uiterste best gaat doen, na een toch al moeilijk jaar. Daar gaat deze nuchtere blog over; plus natuurlijk de allerbelangrijkste info: met welke voedingssupplementen beperk je de schade en hoe zorg je voor herstelwerkzaamheden van binnenuit? Wat kan Koopjesdrogisterij.nl daarbij betekenen? Wat is precies spirulina en kurkuma? Zit dat allemaal ook in Stinkende Gouwe? Wat betekenen de letters OPC? Daar ga je! Op je gezondheid.

De kater komt later

Wat doet zo'n lever de hele dag?

Belangrijkste taak: schadelijke stoffen in je bloed omzetten in onschadelijke stoffen, of als het echt om vergif voor je lichaam gaat, direct afvoeren! In de meeste gevallen gaat dat goed, maar o wee als je met je huisgenoten en dierbaren in een feeststemming raakt en je lever aan het denken zet over de hoeveelheid alcohol waar hij over moet beslissen. Blijf lezen, want de oplossing om het allemaal wat minder erg te maken is nabij. Die heet OPC - net als wijn óók gemaakt van druiven, maar dan juist goed voor je! Haal je het einde van deze blog, dan weet je ineens alles over slimme voedingssupplementen in de categorieën voorzorg en nazorg. Het is er: de morning afterpil voor drinkers: een 'Reset' drankje dat snel helpt tegen het katergevoel. Natuurlijke voedingssupplementen als kurkuma, choline, plantaardige helpers als mariadistel, stinkende gouwe en artisjok, stuk voor stuk voordeliger en veel minder omslachtig dan een levertransplantatie. :

Alcohol is zooooo lekker. Maar al snel ook slecht voor je.

Je las het en je greep het met beide handen aan: 1 of 2 wijntjes per dag zijn niet per se slecht, kan zelfs een positieve invloed kunnen hebben op je gezondheid. Hoe? Dat heeft te maken met de heilzame werking van de zogenaamde bioflavonoïden in druiven, waaronder de stofjes die OPC worden genoemd. Korte biolgieles: OPC uit druivenpitten staat voor oligomere proanthocyanidinen. Proost! Vergeet die lange naam, denk aan antioxidanten en ontstekingsremmers, op natuurlijke basis nog wel. Die beschermen het lichaam tegen vroegtijdige veroudering - en in het geval van de lever die nog lang mee moet: ze hebben een gunstige invloed op allerlei organen en weefsels. Niet voor niets zitten die antioxidanten in allerlei beautyproducten en voedingssupplementen. Granaatappel, framboos, druiven, als er maar lekker veel antioxidanten in zitten.

Wat is een kater eigenlijk?

Je lever kan de binnenkomende alcohol alleen afbreken met behulp van een enzym dat er eerst het giftige aceetaldehyde van maakt. Die stof geeft je het katergevoel. Pas daarna kan het lichaam verder met alcohol omzetten in azijnzuur, dat je kwijt raakt als urine en door te ademen. Gaat heel langzaam. Je lever kan ongeveer 7 gram alcohol per uur afbreken. In een gemiddeld glas drank tijdens Happy Hour zit al zo'n 10 gram alcohol. Dat betekent, kort samengevat: onmiddelijk schade aan je lever en andere organen. Plus het meest voelbare resultaat: de hoofdpijn en de misselijkheid waarvan iedereen wel eens gezegd heeft: Nooit meer! Ik drink nooit meer een druppel. Omdat we bij Koopjesdrogisterij zo zuinig op je zijn, zouden we zeggen: denk bij de volgende keer doorzakken ook aan de langzame effecten, de sluipmoordenaars als littekenweefsel op je lever (fibrose en levercirrose), leververvetting, leverontsteking of zelfs volledig falen van je lever en leverkanker. Zonder amandelen of zonder blinde darm kun je nog een hele tijd doorfeesten, zonder goed werkende lever ga je dood. Hebben we ook goed nieuws?

Voedingssupplementen ter ondersteuning, uitgekiend, betaalbaar, gewoon slim

Ze kunnen goed helpen, maar eerlijk is eerlijk: er is een grens. Drink dus met mate en neem af en toe een glas water voordat je het volgende rondje bestelt. Daar zal je lever blij mee zijn. Goed om te weten: we zeggen bij Koopjesdrogisterij nooit zomaar dat een voedingssupplement ter ondersteuning van organen of stofwisseling of een hersteldrankje bij een kater echt werkt. Daar zijn ook strenge regels voor, waar we achter staan. Voor een paar kruiden en de voedingsstof choline zijn de volgende gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie: Mariadistel, artisjok en stinkende gouwe dragen bij aan de leverfunctie en ondersteunen de reinigende werking van de lever; Mariadistel extract ondersteunt de reinigende werking van de lever en beschermt tegen vrije radicalen; Choline draagt bij tot de instandhouding van de normale leverfunctie; Kurkuma (Curcuma longa) is goed voor de lever.

Choline, is dat een soort paracetamol in het hoofdpijndossier 'Alcohol en kater tips?

We gaan het rijtje nog eens langs. Choline is het hoofdbestanddeel van de Reset After Drink, een drankje dat het lichaam helpt om te herstellen van iets te veel alcohol op een avond. Sterker nog: bij juist gebruik kan het zelfs helpen om een kater te voorkomen. Hoe mooi is dat? Het werkt zo: Reset AfterDrink is geen tovenarij. Er zitten verschillende antioxidanten en aminozuren in. Met eigenschappen om je lichaam te stimuleren om sneller te herstellen, tot wel 5 keer sneller zelfs. Scheelt toch weer een paar brakke uren. Choline is dus de beste vriend van je lever. Mariadistel, ook zo'n naam. Google even op Mariadistel en google vult meteen uit zichzelf aan “Mariadistel kater . . .” Browse tussen de vitaminen en mineralen of Detox producten die de laatste jaren hot zijn en je komt mariadistel ook tegen als Milk Thistle. Morgenavond een goed feest? Geniet met mate . . . maar bestel voor de zekerheid alvast je eigen portie Mariadistel Complex Tinctuur van Vitakruid. Voor de niet-drinker: helpt overigens ook bij vermoeidheid, stress, verhoogt de weerstand, geeft je hart en bloedsomloop een boost. Naast mariadistel zit er ook artisjok en stinkende gouwe in. Bedankt Vitakruid! Twijfels? Kijk eens op Medischdossier.org - daar heet Mariadistel ineens Sylibum Marianum, het hoofdbestanddeel van de plant heet ook wel silymarine. “Een kruid met een lange, geneeskrachtige historie, dat steeds vaker opduikt in tips tegen de kater na alcoholgebruik.

Zou kunnen helpen tegen vroeg herkende schade aan de lever.” Bij de erkende natuurdrogist Bloem hebben ze het ook goed uitgezocht: er zit naast kurkuma ook Mariadistel in de Bloem Carduus+ formule. Ondersteunt de spijsvertering en bevordert de reinigende werking van de lever, beloven ze bij Bloem. Mariadistel kun je kopen in allerlei soorten en maten. Bij vele bekende merken in de hoek van de verantwoorde, natuurlijke voedingssupplementen zoals Vitals, AOV, Orthica en VitOrtho. Ga je op zoek naar OPC, dan kom je uit bij ruim 100 goede producten van Orthica, Vitakruid, Nova Vitae of Vitals, maar het zit vanwege de antioxidanten ook als vast onderdeel in veel multivitaminen. Bij Now stelden ze zelfs een speciale Lever Formule samen. Druivenpitten, paardenbloem en natuurlijk ook weer . . . mariadistel.