Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Je weet het misschien niet, maar je eet het wel: quercetine

Nooit van gehoord en toch zo prominent aanwezig in gezonde voeding (groente, fruit) en de betere voedingssupplementen: Quercetine is de naam. Klinkt als een fout geneesmiddel, maar het is een natuurlijk pigment, geel van kleur. Waar zit die dekselse quercetine allemaal in? Je kunt beter zeggen: waar zit het niet in?! Quercetine doet geduldig zijn werk in citrusvruchten, appels, druiven, bessen, bramem frambozen, knoflook, venkel, kappertjes, de 'maggiplant' lavas, sommige soorten kool (broccoli), cacao, thee, sperziebonen, noten en tomaten. Ook in allerlei kruiden en kruidenmengsels uit de reformhoek en de plantaardige natuurgeneeskunde, zoals Sint Janskruid en Gingko biloba.

Het is gewoon biologisch: bij vruchten komt quercetine vooral voor in de schil. Dat is zo omdat quercetine in de moestuin vooral de functie van kleurstof heeft, bijvoorbeeld om bijen of vogels aan te trekken. Niks antioxidanten in je voeding voorlopig, zover was de natuur in de ontwerpfase van fruit nog helemaal niet! Pas later kwam de positieve bijwerking van quercetine aan het licht: het helpt vruchten om zich te beschermen tegen schimmels en de oxiderende (zeg maar gewoon 'rotten', 'bederven', 'uitdrogen' ) invloed van zonlicht.

Het zijn - zoals altijd - toch weer de antioxidanten

Nu wordt het even technisch. Je mag dit stukje ook overslaan. Voor wie precies wil weten hoe het zit: quercetine alleen is nog maar de helft van het verhaal. Gekoppeld aan een bepaald soort suikers (sacharose, lactose, maltose, bij het kenniscentrum Suiker - ja dat bestaat echt - hebben ze het dan over 'disacharide') vormt quercetine de antioxidante voedingsstof rutine. En nu zijn we er. Net als andere van dit soort natuurlijke pigmenten (bètacaroteen) profiteert je lichaam van een antioxidante werking. Samengevat: ze helpen de schadelijke invloed van 'vrije radicalen' op je cellen en weefsels af te remmen. Dat is natuurlijk altijd goed nieuws. Hartelijk dank, quercetine.

Waarom gebruik je eigenlijk (wat extra) quercetine?

We kunnen jammer genoeg niet aangeven wat voedingssupplementen met quercetine voor je doen. Dat heeft te maken met (terecht!) strenge Europese wetten over gezondheidsclaims. Wil je meer weten, kijk dan naar objectieve websites met informatie over quercetine en gezondheid, zoals Orthokennis of Wikipedia.

Hoe dan ook: Quercetine is veilig en vertrouwd

Wat we wel kunnen zeggen: quercetine is heel veilig, je hoeft niet bang te zijn voor bijwerkingen. Zelfs niet als je een paar weken lang uit je dak gaat met zelfverzonnen doseringen van wel 1500 tot 5000 mg per dag. Nog steeds geen probleem, dat is zo onderzocht. Je eet tenslotte ook wat quercetine als je een trosje druiven eet, of een stronkje broccoli.

Quercetine in voedingssupplementen

Wat jammer is: bij het koken van eten waar quercetine in zit, gaat een groot deel van die quercetine verloren. Afhankelijk van hoe gezond en gevarieerd je eet, krijg je via je dagelijkse voeding zo'n 25 tot 80 mg quercetine binnen.

Gelukkig kun je altijd terugvallen op voedingssupplementen. In capsules met quercetine zit meestal wel 100 tot 400 mg quercetine. De quercetine in voedingssupplementen wordt in het algemeen niet rechtstreeks uit fruit gehaald, aangezien daar enorme ladingen vruchten voor nodig zouden zijn. Je ziet het voor je: de makers van voedingssupplementen met quercetine de hele dag in de weer met een fruitpers. De korte route is om zelf quercetine te maken. Lang verhaal kort: je laat iets expres fermenteren. Een schimmel krijgt rutinerijke voeding en let op: je hebt een relatief makkelijke en goedkope manier om quercetine te produceren. Supplementen met het keurmerk Quercefit® doen het op de 'ouderwetse' manier: rechtstreeks uit planten halen, die quercetine. Je moet als producent dan wel op zoek naar de Japanse honingboom, de Sophora Japonica.

Nog weer betere quercetine, dankzij een handige hulpstof!

Het is al net als met voedingssupplementen met kurkuma (geelwortel, werkzame stof curcumine): je darmen kunnen quercetine maar moeizaam rechtstreeks opnemen. Meer weten over kurkuma? Lees dan deze blog met alles over kurkuma. Zonde van de dosering dus. Wat kun je doen om de opname van quercetine nog een stapje te verbeteren? Sterker nog: het is al voor je gedaan. Sommige makers van producten met quercetine voegen er een vetachtige stof aan toe, zodat het een hapklaar, homogeen mengseltje wordt van quercetine en fosfolipen. Dan heet het ineens 'fytosomale' quercetine. Helemaal niet erg toch? Let gewoon op het keurmerk Phytosome® en je darmen zullen je dankbaar zijn!

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over quercetine? Onze drogisten staan voor je klaar! Stuur je mail naar drogist@koopjesdrogisterij.nl

Terug naar het overzicht