Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

null

Resveratrol: Wat is het precies en wat doet het?

Reveratrol, we horen er de laatste tijd veel over. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: resveratrol is een essentieel antioxidant. Het wonderingrediënt zit in rode wijn, wat voortkomt uit de druivenschillen. Proost dan maar? Nou nee, want er is meer onderzoek nodig. Er is veel getest op muizen die resveratrol kregen. Zij leefden gemiddeld gezien een stuk langer en hadden ook minder vaak kanker. Daarnaast wordt resveratrol ook sinds twee jaar getest op mensen. Om specifiek te zijn: mensen met overgewicht. Uit onderzoeken blijkt dat resveratrol een gunstig effect zou hebben op de stofwisseling en op het functioneren van de lever. Nou, dat klinkt wel héél erg veelbelovend. Toch maar die fles wijn open maken dan? Wacht daar nog maar even mee, want we leggen je graag uit hoe de vork nu in de steel zit. Of… de kurk op de wijn zit! Lees je mee?

Wat is resveratrol?

De grote hamvraag is natuurlijk: wat is resveratrol nou precies? Resveratrol is een voedingsmiddel én antioxidant dat voorkomt in diverse plantensoorten. Resveratrol werkt voor een plant met een moeilijk woord als fytoalexine. Fytoalexine functioneert als afweerstof die de plant moet beschermen tegen schimmels, ziekten, insecten en UV-licht. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen zorgt ervoor dat de plant zich minder hoeft te beschermen en dus minder resveratrol aanmaakt. Geweldig toch, hoe een plantje zichzelf kan beschermen! Go plant! Van nature komt resveratrol voor in ons voedingspatroon, maar het gaat dan wel om voedingsstoffen met een relatief kleine concentratie. Denk maar eens aan:

 

  • Pinda’s en pindakaas
  • Aardbeien en moerbeien
  • Blauwe druiven (daar heb je je wijn!)
  • Chocolade (cacao)
  • Cranberry

De Japanse Duizendknoop is de meest voorkomende bron van resveratrol.

Wat doet resveratrol?

Resveratrol is aanwezig in bepaalde vruchten en voedingsmiddelen. Deze producten bevatten alleen niet altijd een optimale hoeveelheid. Om maximaal van de gunstige effecten van resveratrol te profiteren is het mogelijk om gebruik te maken van voedingssupplementen. Het voordeel hiervan is dat je zelf heel makkelijk je dosis van de werkzame stof kunt controleren. Vandaag de dag is er nog geen aanbevolen dosering voor het gebruik van resveratrol. Lees wel altijd de verpakking, hier staat vaak wél een doseringsadvies op.

Resveratrol als voedingssupplement

Neem bijvoorbeeld Lucovitaal. Zij hebben Lucovitaal Super Resveratrol, speciaal voor supermensen! Grapje natuurlijk, wat het zo super maakt is dat Lucovitaal vitamine C heeft toegevoegd aan hun supplement. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem. Daarnaast helpt het lichaamscellen beschermen tegen oxidatieve schade. In één capsule van Lucovitaal zit 100 mg resveratrol. Afhankelijk van je lichaamsgewicht hoef je hier dus maar één of twee capsules per dag van te nemen. Resveratrol staat ook goed bekend in de fytotherapie wereld. Het zou helpen de cellen beschermen tegen spanning. Arkocaps heeft een exclusieve formule waarbij de kwaliteit van de plant goed bewaard is gebleven. In Arkocaps zit 50 mg resveratrol per capsule. Hier zul je dus meerdere per dag van moeten slikken om je resveratrol op pijl te houden. Oh, en je scoort Arkocaps resveratrol nu ook nog eens met gratis handgel erbij! Hoe handig is dat. Ben je vegetariër? Dan is Mattisson Ultimate Resveratrol aan te raden. De capsules die zij gebruiken zijn geheel vegetarisch. Elke capsule bevat maar liefst 125 mg aan resveratrol. Dat lijkt bijna perfect! Dan zul je, bij een wat lager gewicht, aan één capsule genoeg hebben. Daarnaast hebben ze rozebottelpoeder toegevoegd aan hun resveratrol. Dit biedt ondersteuning voor de vorming van collageen dat helpt om de huid van binnenuit te versterken. Ook zit er druivenpitextract in verwerkt. Dit ondersteunt de conditie van je ogen.

Oh, en als je nu denkt dat je goed zit met wijn drinken dan heb je deels gelijk. In wijn zit resveratrol, echter is dit een lage dosering. Om de gunstige effecten te merken van resveratrol vanuit wijn zul je liters en liters en liters per dag moeten drinken. En dat raden wij natuurlijk niemand aan. Probeer in dat geval je resveratrol binnen te krijgen via supplementen. Het hangt dus heel erg af van je gewicht en hoeveel resveratrol je lichaam nodig heeft. Het ene supplement zal daarom meer geschikt zijn voor je dan de ander. Want wanneer je twee capsules per dag neemt, dan gaat je resveratrol voorraadje natuurlijk hard. Kijk daarom altijd goed naar de hoeveelheid resveratrol per capsule en hoeveel er in een potje zitten. Dan weet je precies waar je aan toe bent! Dus hup, kurk op de fles en uitrekenen maar hoeveel resveratrol jij nodig hebt!