Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

null

Het gebruiken van sportsupplementen: wel of niet?

Het gebruiken van sportsupplementen wordt steeds populairder in Nederland, met name onder mannen in de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar. Onder andere door de invloeden van vele gespierde en fitte influencers op sociale media wordt het gebruik steeds gangbaarder. Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat ruim een kwart van de sporters in Nederland gebruik maakt van sportsupplementen. Sportsupplementen hebben als doel de prestaties en/of het herstel te bevorderen. Zo zijn er pre- en post-workout supplementen. In deze blog vertellen wij jou hier graag meer over!

Pre-workout supplementen

Pre-workout supplementen hebben als doel de sportprestaties te verbeteren. Je neemt dit supplement in, voor het begin van je workout. Dit doe je door bijvoorbeeld een schep pre-workout poeder toe te voegen aan water, zo krijg je allerlei stoffen binnen die jouw sportprestaties aanzienlijk kunnen verbeteren. Maar is dit nou wel zo gezond en wat doet het eigenlijk? En wat zit er nou eigenlijk in zo’n pre-workout supplement?

Een pre-workout zal er voor zorgen dat je energieker en meer gefocust bent. Dit kan bijdragen aan het verbeteren van je sportprestaties. Een pre-workout bestaat vaak uit een combinatie van stoffen. De meest voorkomende stoffen in een pre-workout zijn caffeïne, creatine, taurine, BCAA en beta alanine. Ook bevatten pre-workouts vaak vitaminen. Deze stoffen zitten in de meeste pre-workouts en zijn geen schadelijke stoffen, maar de doseringen kunnen wel te hoog zijn. Zo kan een, in eerste instantie onschadelijke stof, wel schadelijk zijn. Denk aan een te hoog cafeïnegehalte die in het supplement kan zitten. Er kunnen zelfs illegale substanties, zoals DMAA, in een pre-workout verwerkt worden. Het is dus verstandig om altijd na te gaan welke stoffen er gebruikt worden.

Ook de combinatie van alledaagse bezigheden en een pre-workout kan leiden tot het te veel binnenkrijgen van een bepaalde stof. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van veel koffie en hierbij pre-workout innemen, dit kan zorgen voor een te hoog cafeïne inname. Het is dus belangrijk dat je je inname aanpast aan jouw leefstijl. Bij onze pre-workouts hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over schadelijke stofjes! Mits er aan de aanbevolen dosering gehouden wordt en de frequentie van gebruik beperkt blijft is er niks aan de hand. Zo krijg jij veilig een energieboost en daarnaast ook nog wat vitaminen binnen!

Post-workout supplementen

Post-workout supplementen hebben voornamelijk het doel om je lichaam sneller en efficiënter te laten herstellen. De meest gebruikte post-workout supplementen onder amateursporters zijn eiwitpoeders, magnesium, vitamines en creatine.

Het binnenkrijgen van voldoende eiwitten (proteïne) is belangrijk voor het herstel van de spieren na een lange workout. Eiwitten zullen helpen bij het herstellen van spierscheurtjes die na een workout zijn ontstaan. De eiwitsupplementen zijn over het algemeen te verkrijgen in poedervorm en in snacks, zoals een reep of koekje. De eiwitpoeders worden gemengd met water of melk, zo krijg je een smakelijke eiwitshake.

Magnesium is ideaal voor sporters die intensief trainen. Zo zul je sterkere en soepele spieren ontwikkelen, maar ook minder gevoelige spieren ervaren! Bovendien verlies je ook magnesium als je staat te zweten van de 200 calorieën die je net op de loopband verbrandt hebt. Erg verstandig dus, om je magnesium inname in de gaten te houden.

Naast dat vitamines over het algemeen gewoon erg goed voor je zijn, kunnen ze ook bijdragen om jouw sportprestaties te verbeteren. Met name de vitamines B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en D zijn belangrijk. Deze vitamines zullen er onder andere aan bijdragen dat jij je fitter voelt, sterkere botten ontwikkeld en helpen bijdragen aan een goede werking van je spieren.

Creatine is een lichaamseigen stof die voorkomt in de spieren. Je beschikt dus zelf over een voorraad creatine, deze zou je kunnen aanvullen met een supplement. Creatine is één van de stoffen die jouw spieren voorziet van energie. Het zal dus mogelijk kunnen bijdragen aan het verbeteren van je sportprestaties. Creatine is veelal te verkrijgen in de vorm van poeder en pillen. Bovendien is creatine volkomen legaal en één van de meest onderzochte sportsupplementen.

Conclusie

Jij kunt geheel veilig jouw sportprestaties verbeteren door het gebruiken van sportsupplementen. Maar kijk natuurlijk wel goed naar de aanbevolen doseringen, de gebruikte stoffen en pas het gebruik aan op jouw persoonlijke situatie!

Terug naar het overzicht