Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!

null

Vier keer koraalvriendelijke zonnebrand

De zomer komt steeds dichterbij. Daar worden we allemaal ontzettend blij van, zeker als we lekker een duik kunnen nemen. Er zit alleen verschil tussen het nemen van een duik in een zwembad en het nemen van een duik in zee. Het is jou waarschijnlijk wel bekend dat klimaatverandering, visserij en vervuiling wereldwijd de grootste bedreiging vormen voor de onderwaterwereld. Maar wist jij ook dat bepaalde zonnebrandproducten schadelijk zijn voor koraalriffen? Het is natuurlijk ontzettend belangrijk om jezelf goed in te smeren. Vooral blijven doen dus! Wij kunnen alleen echt wel iets doen aan de 14.000 ton (14 miljoen liter!) zonnebrandcrème die we jaarlijks in de oceanen achterlaten. Wij vertellen je graag welke koraalvriendelijke zonnebrand je hiervoor het beste kunt gebruiken! Lees je mee?

Zonnebrand zonder oxybenzone

Ontzettend veel zonnebrandcrèmes zijn dus absoluut niet goed voor het milieu. Daarmee wil jij jezelf dus niet insmeren. Maar hoe weet je nou of een zonnebrandcrème niet schadelijk is voor de koraalriffen? Nou, als je bepaalde ingrediënten vermijdt zit je meestal goed. De meeste zonnebrandcrèmes die koraalrif aantasten bevatten de stof oxybenzone. Als je nog nooit van oxybenzone hebt gehoord ben je zeker niet de enige! De zonnefilter is de afgelopen jaren namelijk pas echt bekend komen te staan als medeboosdoener in het verlies van koraal. Maar wat doet oxybenzone dan precies? Eigenlijk zijn dit de drie grootste nadelen van de stof op koraal:

  • Oxybenzone verstoort het hormoonstelstel van koraal, waardoor koraal niet meer wordt aangemaakt
  • Het leidt tot vervorming van jong koraal
  • Het verstoort de relatie tussen babykoraal en algen (die het koraal voeden), waardoor het koraal sterft

Nadelen van oxybenzone voor je huid

Oja, oxybenzone is trouwens niet alleen slecht voor het koraal. Ook voor je huid is de zonnefilter bepaald geen pretje. De stof beschermt tegen UVB-straling en tegen een deel van de UVA-straling. Samen met parfum en parabenen zijn zonnebrandfilters een van de meest voorkomende oorzaken van cosmetische allergische reacties. Oxybenzone is een van de koplopers op dit gebied. Daarom is het ook verstandig om rekening te houden met deze overige nadelen van oxybenzone:

  • De stof kan door de huid worden opgenomen, waarvan één tot twee procent in de urine terug te vinden is
  • Oxybenzone heeft (mogelijk) een hormoonverstorende werking

Welke koraalvriendelijke zonnebrand past nou bij jouw huid? Wij laten je kennis maken met vier verschillende producten die ieder hun eigen voordelen hebben.

Koraalvriendelijke zonnebrand voor de gevoelige huid

Lavera Sun Sensitive SPF20 zonnebrandspray

De Lavera Sensitive Sun Spray SPF20 is 100% natuurlijk en veganistisch met biologische ingrediënten. In overeenstemming met the Hawaiien Coral Reef Conservation Act is de zonnebrandspray koraalrifvriendelijk. Door middel van klimaatcompensatie wordt de spray bovendien klimaat neutraal geproduceerd. De zonnebrand is zeer geschikt voor de gevoelige huid, minimaliseert het risico op zon-gerelateerde huidirritaties en wordt aanbevolen als er sprake is van neurodermatitis. Ben je benieuwd naar meer natuurlijke en vegan zonnebrands? Check dan even onze blog over dit onderwerp.

Vision High sensitive SPF30

De Vision High sensitive SPF30 is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige en kwetsbare huid en biedt langdurige zonbescherming tegen schadelijke UVA- en UVB-straling. De waterproof zonnebrandcrème is geschikt voor de huid met zonne-intolerantie en helpt roodheid van de huid te verminderen.

Koraalvriendelijke zonnebrand voor kinderen

Nivea Sun kids protect & sensitive SPF50 zonnebrandspray

De Nivea Sun kids protect & sensitive SPF50 zonnespray is speciaal ontwikkelt voor de tere, gevoelige kinderhuid en biedt direct effectieve UVA/UVB bescherming tegen verbranding door de zon en lange termijn huidschade. De verzorgende, geurloze formule vermindert het risico op huidirritaties door de zon en is waterproof.

Vision Kids SPF50 zonnebrandspray

Kinderen willen natuurlijk lekker een duik kunnen nemen zonder de hele tijd zonnebrand te moeten smeren. De Vision Kids SPF50 zonnebrandspray is zeer waterproof, heeft een verhoogde IVA-bescherming en is parfumvrij. Dankzij de spray leren kinderen hun kwetsbare huid goed te beschermen tegen de zon. Zodra de kleur van de spray is verdwenen, is de lotion goed uitgesmeerd en zijn je kids ready to go!

Zonnebrand online bestellen bij KoopjesDrogisterij

Goed, hopelijk weet je nu een stuk meer over het gevaar van veel zonnebrandproducten voor de onderwaterwereld. Gelukkig zijn er steeds meer merken met koraalvriendelijke zonnebrands. Benieuwd welke? Check dan even ons volledige koraalvriendelijke zonnebrand assortiment en onze andere blog over koraalvriendelijke zonnebrand en scoor de zonnebrand die perfect bij jou past!

Terug naar het overzicht