Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Vitamine B12: helpt dit echt bij vermoeidheid??

Vitamine B12 is één van de belangrijkste vitamines voor energie en het verminderen van vermoeidheid. Geen andere vitamine is zo vaak de oplossing bij vermoeidheid of om je mentale veerkracht te versterken. Er zijn in Nederland genoeg mensen die kunnen profiteren van extra vitamine B12 inname via de voeding of een supplement. In deze blog vertellen we je meer over vitamine B12 en waarom er zoveel mensen kunnen profiteren van een supplement met de actieve vormen van dit levensbelangrijke vitamine.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 kun je enkel en alleen in dierlijke producten vinden. Dus vlees, vis, eieren en kaas zijn goede keuzes. Wil je echt een B12 bom? Dan kun je kiezen voor het eten van lever, maar niet iedereen is hier fan van natuurlijk. Ook zie je regelmatig voorbij komen dat bepaalde zeewieren vitamine B12 bevatten. Dit is helemaal niet het geval eigenlijk. Deze stof lijkt wel erg op vitamine B12, maar het zijn stoffen die ons lichaam niet kan gebruiken. Doordat tegenwoordig het eten van vlees steeds meer wordt ontmoedigd, kiezen we vaker voor plantaardige voeding. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Vooral veganisten en vegetariërs hebben baat bij het innemen van supplementen. Anders kunnen zij last krijgen van verschillende klachten, omdat zei niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgen via voeding.

De opname van B12

Nog steeds eet de grootste groep mensen voldoende dierlijke producten en zouden in principe geen extra B12 hoeven te gebruiken. Maar de opname van vitamine B12 is zo complex en wordt door zoveel factoren beïnvloed dat alleen voeding vaak niet meer genoeg is. Als je een probleem hebt met je maag en je darmen kun je slecht of helemaal geen B12 opnemen. Zo hebben mensen die maagzuurtabletten nemen een verminderde opname. En zijn mensen die een maagoperatie hebben gedaan vrijwel geen B12-opname meer. Daarbij is het gebruik van bepaalde geneesmiddelen ook een risico. Het meest gebruikte geneesmiddel metformine voor diabetes verhindert ook een goede opname. En naarmate je ouder wordt, wordt de opname van vitamine B12 ook steeds minder. Vaak werken bij deze condities ook de gebruikelijke voedingssupplementen niet. Je hebt immers ook dan een goede maagfunctie nodig. De beste oplossing in het geval je verminderde opname hebt is het gebruik van een zuigtablet. Dan wordt de vitamine B12 opgenomen via de wangslijmvlies. De opname via deze manier is wel een stuk lager dan bij gezonde jonge mensen, daarom is het vaak nodig flink hoog te doseren.

De werking van B12

Vitamine B12 is niet zomaar werkzaam in onze cellen. De vitamine B12 uit de voeding en uit supplementen bevindt zich vaak niet in de juiste vorm om gebruikt te kunnen worden. Dit moet door het lichaam zelf in de stofwisseling geactiveerd worden. De basis van de actieve vormen is cobalamine. In het lichaam moet daar dan adenosylcobalamine en methylcobalamine van gemaakt worden. Deze 2 stoffen zijn pas werkzaam. In deze vorm helpen ze tegen vermoeidheid en leveren ze meer energie. Bij een groot deel van de Nederlanders gaat dit niet optimaal. Ook al neem je wel voldoende in via je voeding of neem je een bijvoorbeeld een multivitamine. Je hebt uiteindelijk nog niet wat je wilt: meer energie! De beste oplossing hiervoor is dan ook altijd zuigtabletten te nemen die al geactiveerde vormen van vitamine B12 bevatten.

Het versterken van de werking van vitamine B12

Veel vitaminen en mineralen werken vaak niet alleen, maar hebben elkaar nodig om goed te werken. Dit geldt ook bij vitamine B12. Deze voedingsstoffen zijn vaak belangrijk bij de productie van energie of het aanpakken van vermoeidheid. In het geval van vitamine B12 versterken folaat (vitamine B11) en vitamine B6 de werking. Slimme vitamine B12 supplementen bevatten daarom vaak ook deze vitaminen. En ook hier kun je het beste weer voor de actieve vorm kiezen!

Welke doseringen heb je nodig?

Natuurlijk is ieder mens verschillend en kan iedereen persoonlijk baat hebben bij een andere hoeveelheid. Het is vaak niet zomaar te bepalen of je 1000 of 10.000 mcg nodig hebt. Of dat je adenosylcobalamine of juist methylcobalamine moet gebruiken voor een optimaal resultaat voor je vermoeidheid of gebrek aan energie. Vaak is het bijvoorbeeld voor een jonge gezonde veganistische persoon prima om een multivitamine te nemen. Een verstoorde opname of activatie is dan minder waarschijnlijk. Maar herken je de situaties die eerder in deze blog genoemd zijn, dan kun je beter wat hoger doseren. Kijkend naar hoe lang en hoe erg je vermoeidheid is. Speelt het nog niet zo lang? Neem dan 3000 mcg. Als je al langer dan 3 maanden moeheid ervaart dan is 5000 of 10.000 nodig. Je kunt altijd als je weer meer energie hebt de dosering wat verlagen.

Ga voor Orthovitaal

Kun jij wel wat extra vitamine B12 gebruiken? Kies dan voor Orthovitaal! Hier vind je verschillende supplementen die vitamine B12 bevatten. Je kunt gaan voor het supplement met alleen vitamine B12. Deze bestaat uit zuigtabletten die makkelijk smelten onder je tong. Of heb je liever een multivitamine? Die bestaat uit meerdere vitamines waaronder B12. Alle multi's bevatten zelfs de actieve vormen hiervan. De beste keuze dus! Wat je ook kiest, je bestelt het gemakkelijk bij KoopjesDrogisterij.

Terug naar het overzicht