Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Vitamine K: wat is het en waar zit vitamine K in?

Vitamines zijn onmisbaar voor je lichaam. Je hebt ze nodig als bouwstenen om je lichaam goed te laten functioneren. Vraag jij je ook al een hele tijd af waar vitamine K goed voor is? De vitamine is vrij onbekend maar zeker wel een belangrijke! Waarom? Dat lees je in onze nieuwe blog! Lees je mee?

Wat is vitamine K?

Vitamine K, oftewel fylochinon, is nodig voor een goede bloedstolling en ook ter ondersteuning van sterke botten. Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en diverse soorten vitamine K2. Beide vitamines hebben dezelfde werking. Alleen vitamine K2 verdwijnt minder snel uit ons lichaam. Een veelgemaakte fout is dat we ervanuit gaan dat vitamine K hetzelfde is als Kalium, gezien het symbool voor Kalium in het periodieke systeem een K is. Niets is minder waar! Kalium en vitamine K zijn niet hetzelfde. Kalium is een mineraal en geen vitamine. Het heeft dan ook een andere functie in het lichaam dan vitamine K.

Waar zit vitamine K in?

De grote hamvraag is natuurlijk waar je vitamine K vandaan haalt. Vitamine K1 wordt niet door je lichaam aangemaakt en zit voornamelijk in groene bladgroenten. Ook in andere groenten, fruit, melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen voor in eigeel, kaas en lever. Zo bevat (ongekookte) boerenkool maar liefst 817 vitamine K microgram per 100 gram. Spinazie maar liefst 387 microgram per 100 gram. Met margarine, kaas en broccoli zit je ook helemaal goed. Een gezonde en gevarieerde eetstijl is belangrijk.

Hoeveel vitamine K heb je nodig per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine K1 voor volwassenen vanaf 18 jaar is 70 microgram per dag. Groenten en fruit spelen altijd een belangrijke rol in het op pijl houden van je vitamines en mineralen. Niet voor niets wordt aangeraden om twee stuks fruit en ongeveer 400 gram groente per dag te eten. Met die maatstaf zorg je ervoor dat je altijd voldoende vitamines binnenkrijgt.

Wanneer heb je vitamine K te weinig?

Wanneer je gezond en gevarieerd eet dan hoef je je nergens druk om te maken. Ben je toch een beetje huiverig of je wel voldoende vitamine K binnenkrijgt? Dit kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Spontane bloedingen zoals een bloedneus
  • Veel blauwe plekken
  • Hevige bloedverlies bij menstruatie
  • Wondjes die lang blijven nabloeden

Ga altijd naar de huisarts voor het juiste advies over je vitamine innames. Het is niet bekend of een teveel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een overschot namelijk niet voor.

Wanneer heb je extra behoefte aan vitamine K?

Bepaalde groepen mensen hebben juist extra behoefte aan vitamine K. Zo krijgen alle baby's vlak na de geboorte extra vitamine K. Baby's die borstvoeding krijgen hebben de eerste 12 weken maar liefst 150 microgram vitamine K-druppels per dag nodig. In de flesvoeding van tegenwoordig is voldoende vitamine K aan toegevoegd. Daarnaast zijn er mensen die langdurig antibiotica slikken. Ook zij kunnen extra behoefte hebben aan vitamine K, omdat antibiotica de darmbacteriën kunnen vernietigen. Deze bacteriën zijn weer van belang om vitamine K2 aan te maken. Op zoek naar vitamine K? Kijk dan zeker even hier! Ook met multivitaminen kom je een heel eind!

Je weet nu het nut van vitamine K. Een belangrijke vitamine voor je bloedstolling en voor je botten! Eet gezond en gevarieerd, dan weet je eigenlijk zeker dat je de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt. Twijfel je toch? Je kan altijd vrijblijvend contact met onze gediplomeerde drogisten opnemen via drogist@koopjesdrogisterij.nl. We gaan altijd discreet om met de vragen die binnenkomen.