Waar let je op bij het kopen van zonnebrandcrème?
Dat mensen met een lichte huid meer risico lopen op UV-beschadiging wisten we al. Maar, wist jij dat de meeste mensen niet goed beschermd zijn tegen de zon, omdat ze te weinig zonnebrandcrème opsmeren? En dat je op bewolkte dagen ook kan verbranden? De zon kan zich wel verstoppen achter de wolken, maar dat betekent niet dat die er niet is! Wij vertellen je graag waar je op moet letten bij het kopen van zonnebrandcrème (UV-straling, filters, nanodeeltjes en SPF). Lees je mee?
Zonnen is gezond!
We worden allemaal blij van de zon, toch? Bijna elke dag krijgen we te maken met de zon. Om van de zon te kunnen genieten moet je jezelf dagelijks beschermen tegen de UV-straling. Want wie wil nou niet die gezonde, jonge en stralende huid? De zon is goed voor je gezondheid, want het zorgt voor de aanmaak van vitamine D! Wil je weten welke zonnebrandcrème geschikt is voor jou? Lees gauw verder!
Wat is het effect van zonnebrand?
Wil je genieten van de stralende zon? Dan is het belangrijk om zonnebrand te gebruiken! Want: wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. En geloof ons, blaren dat wil je niet. Zonnebrand helpt je huid te beschermen tegen zonverbranding. Als je te lang of te snel aan het zonnebaden bent kan er verbranding plaatsvinden. Op korte termijn kan er een verdikking van de huid, sneeuwblindheid en een remmende werking op het immuunsysteem plaatsvinden. Op lange termijn kan het leiden tot huidveroudering en huidkanker.
Er zijn een heleboel redenen om te blijven smeren met zonnebrand. Waarom? Nou, zonnebrand:
- Helpt je lichaam te beschermen tegen schadelijke UV-stralen
- Voorkomt vroegtijdige huidveroudering
- Vermindert huidkankerrisico's
- Verlaagt de roodhuid op het gezicht
- Voorkomt een verbrande huid
- Verbetert de gezondheid van de huid
Wanneer is de kans op zonverbranding het grootst?
Verbranding is een reactie van het lichaam wanneer er teveel UV-straling is opgetreden. Het is handig om te weten welke verschillende factoren verbranding kunnen veroorzaken. Daarom zetten we ze voor je op een rijtje:
- Wanneer je direct zonlicht op je huid laat branden (hoogtes van skiën)
- Wanneer je jezelf te lang in de zon hebt blootgesteld
- Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zonkracht het hoogst
- Het huidtype, in hoeverre de huid al gebruind is
- Aanwezigheid bij water, sneeuw of zand, want dit reflecteert de zonnestralen
Welke SPF in zonnebrandcrème heb je nodig om zonverbranding te voorkomen?
SPF (Sun Protection Factor), ofwel beschermingsfactor, geeft aan hoelang je in de zon kan zitten met zonbescherming. Een SPF in een zonnebrandcrème vertelt je alleen iets tegen de mate van bescherming bij UV-straling. Hierbij moet je denken aan veel verschillende factoren die van belang zijn, zoals je huidtype en de zonkracht.
Het verschil tussen UVA- en UVB-straling
Er zijn verschillende soorten UV-straling. Wij leggen je UVA- en UVB-straling uit. UVA-straling heeft effect op de huid op lange termijn met maar liefst 95 % van de stralen. Bij UVA-straling staat de A voor aging en is het hele jaar door aanwezig. Ook in de herfst en winter. De straling wordt niet tegengehouden door wolken of glas.
Bij UVA-straling kan je denken aan huidveroudering of zelfs huidkanker.
UVB-straling heeft effect op de huid op korte termijn met 5 % van de stralen, zoals de aanmaak van pigment voor een bruin kleurtje. Bij UVB-straling staat de B voor burning, omdat UVB-stralen je huid laten verbranden. UVB-straling is voornamelijk in de lente en zomer aanwezig. Het is belangrijk dat een zonnebrandcrème zowel UVA als UVB-straling biedt. In de meeste zonnebrandcrèmes zit alleen UVB-straling, maar om vroegtijdige huidveroudering en schade aan de huid te voorkomen is bescherming tegen UVA-straling van groot belang.
Welke zonnebrandcrème past bij jouw huidtype?
Bij het aanschaffen van een zonnebrandcrème is het ook belangrijk om te kijken voor welk huidtype het geschikt is. Bij huidtype 1 gebruik je SPF 50 en bij huidtype 2 en 3 SPF 30. Welk huidtype heb jij?
- Huidtype 1: Verbrandt snel, wordt (bijna) niet bruin, heeft een lichte huid, vaak sproeten, rossig/lichtblond haar, lichte kleur ogen.
- Huidtype 2: Verbrandt snel, wordt wel (langzaam) bruin, heeft een lichte huid, blond haar en lichte ogen.
- Huidtype 3: Verbrandt zelden, wordt gemakkelijk bruin, heeft een licht getinte huid, bruin haar en vrij donkere ogen.
- Huidtype 4: Mediterraan, verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed, heeft een getinte huid, donker haar en donkere ogen.
- Huidtype 5: Aziatisch, verbrand zelden.
- Huidtype 6: Negroïde, zeer goed bestand tegen de zon.
Goed, nu weet je welke zonnebrandcrème je kunt kopen voor de perfecte bescherming van je huid. Wanneer en hoe vaak je je moet insmeren met zonnebrand leggen we je nu uit!
Wanneer moet ik mij insmeren met zonnebrand?
Beter te vaak smeren, dan te weinig! Het advies is om sowieso om de twee uur je in te smeren en om dit royaal aan te brengen (35 ml per keer/ per volwassene). Denk bij 35 ml aan 6 theelepels zonnebrandcrème. Welke gebieden vergeten we nou het vaakst tijdens het insmeren? De meeste plekken die vergeten worden zijn: de neus, oren, nek, okselplooi, handen, knieholtes en voet. Denk hier daarom extra aan! Bij schaduw of bewolking is het ook zeker aan te bevelen om je in te smeren.
Help jij de onderwaterwereld beschermen met koraalvriendelijke zonnebrand?
Je goed insmeren is belangrijk, maar veel ingrediënten van zonnebrandcrèmes zijn schadelijk voor het onderwaterleven. Zo'n schadelijke stof is oxybenzone. 1 druppel oxybenzone is al schadelijk. Waarom tast het de zee nou zo aan? Er zijn veel zonnebrandcrèmes die aflaten als je aan het zwemmen bent in de zee. Hierdoor blijven er zonnebranddeeltjes achter op het koraal die het rif aantasten. Ook vernietigt zonnebrand plankton en is het giftig voor vissen. Zelfs als je niet gaat zwemmen komen de schadelijke stoffen alsnog in de zee terecht. Oxybenzone kan zelfs in je lichaam komen. Een deel van de stof kan dan in je urine terecht komen.
Dit zijn de beste duurzame zonnebrandcrèmes!
We willen natuurlijk allemaal zo veel mogelijk voorkomen dat schadelijke zonnebrandcrèmes de zee aantasten. Hier kunnen wij voor een groot deel zelf een bijdrage aan leveren om zo het milieu een handje te helpen. Het is beter om duurzame producten te gebruiken, zonder chemische stoffen. Er zijn veel zonnebrandcrèmes die een UV-filter bevatten zonder chemische stoffen.
Bij de milieuvriendelijke zonnebrand is het ook belangrijk om naar de verpakking te kijken. Gelukkig bestaan er tegenwoordig al veel verpakkingen zonder plastic. Welke zonnebrand is de beste keuze? KoopjesDrogisterij heeft een divers aanbod aan zonnebrandcrèmes met zonnebrand aanbiedingen. KoopjesDrogisterij heeft zonnebrandcrèmes van veel verschillende merken tegen zowel UVA als UVB-straling. Ook hebben wij zonnebrandcrèmes die waterbestendig, niet vet en makkelijk smeerbaar zijn. Ben je opzoek naar een koraalvriendelijke /duurzame zonnebrand? Dan raden we je de The Ohm Collect zonnebrand zeker aan. Ook de Naif zonnebrand bevat geen oxybenzone. De Alphanova zonnebrand is ook een uitstekende keuze!
Het effect van zonnefilters!
Er zijn veel dingen waarbij je rekening moet houden bij zonnebrandcrèmes, zoals filters. Rekening houden met het milieu, maar ook voor jezelf zorgen is belangrijk! Kun jij het allemaal nog bijhouden? Wij leggen het je graag uit. Filters in zonproducten helpen onze huid beschermen tegen schadelijke UV-straling. Er zijn zowel organische filters als minerale filters. Ook zijn er nanodeeltjes.
Organische filters: deze filters trekken in je huid en zetten in de diepe huidlagen de uv-straling om in warmte. Deze filters bieden na 15-30 min pas bescherming, dus moet je hier rekening mee houden. Deze filters kunnen in je bloedbaan komen. Organische filters geven vaker een allergische reactie dan minerale filters. Een zonnebrand met organische filters die we aanraden is de Lucovitaal zonnebrand!
Minerale filters: deze filters leggen een laagje op de huid dat de zon weerkaatst, waardoor de straling en het filter beide niet in de huid komen. Het biedt direct bescherming na het aanbrengen. Deze filter geeft de minste kans op een allergische reactie. Een nadeel is wel dat deze filter een witte waas achter laat op de huid. Een geschikte zonnebrand hiervoor is de Lavera zonnebrand.
Nanodeeltjes: deeltjes die zorgen dat je geen witte waas krijgt van de minerale filters en het zorgt ervoor dat de crème beter smeert. Hoe kleiner de deeltjes, hoe meer kans dat ze in je huid dringen. Kijk hiervoor bij de Biosolis zonnebrand.
Zo, nu weten we welke effecten zonnebrand heeft en waar je rekening mee moet houden bij het kopen van zonnebrandcrème. Van SPF, tot koraalvriendelijke zonnebrand en nanodeeltjes. Geniet jij graag van de zon en wil je jouw huid goed beschermen? Wil je een zonnebrandcrème zonder schadelijke stoffen? Shop dan snel en voordelig bij KoopjesDrogisterij!