Skip to content
Meer dan 70.000 artikelen in jouw voordeel!
Webshop keurmerk

null

Waarom het goed is om palmolievrije producten te kopen

Palmolie is olie uit de palmvrucht. Kort en krachtig, maar wel waar. Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Toch hoor je steeds vaker dat je sowieso geen palmolie wil hebben in je producten. Maar waarom eigenlijk niet? Palmolie is toch gewoon olie? Wij leggen je graag uit waarom deze discussie gaande is. Lees je mee?

Waarom gebruiken we palmolie?

Palmolie is net als sojaolie een goedkope oliesoort. Palmolie zit in 60% van de levensmiddelen. Ja, echt! Dat is veel, toch? Van alle olie is 32% palmolie. De wereldwijde vraag naar palmolie groeit nog steeds. Palmolie komt voornamelijk uit Indonesië en Maleisië. Het wordt gewonnen uit de pulp van de oranjerode palmvrucht. Juist omdat palmolie zo goedkoop is, wordt het wereldwijd ontzettend veel gebruikt. Goed om te weten is natuurlijk in welke producten palmolie zit. Zo'n 50 tot 60% van ons eten bevat palmolie. Denk aan producten met plantaardige oliën zoals mayonaise, koekjes, margarine, snoep, kant-en-klaar maaltijden, chocolade, pindakaas, gebak en pizza. Daarnaast is palmolie vaak het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld shampoo, andere verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en kaarsen. Dit gaat op voor elk merk eigenlijk. Ongeacht of je het hebt over een A- B- of C-merk.

De problemen van palmolie

Juist omdat palmolie goedkoop is, wordt het veel gebruikt. Maar echt héél veel gebruikt. Het gebruik van palmolie zelf is niet het probleem. De opbrengst per hectare land is veel hoger dan voor andere plantaardige oliën. Het gaat meer om de manier waarop palmolie gewonnen wordt. Met de snelgroeiende vraag naar palmolie gebeuren er vreselijke dingen. Door de aanleg van palmolieplantages worden veel bossen gekapt bijvoorbeeld. Regionale bevolking wordt eigenlijk weggejaagd omdat er palmolieplantages aangelegd worden. Dit heeft grote gevolgen voor de levens- en arbeidsomstandigheden van deze bevolkingen. Zo zijn er ook zorgen over broeikasgassen, vissterfte en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Bestrijdingsmiddelen bij palmolieplantages

Palmolie wordt dan goedkoop gewonnen, het wordt ook bestrijdt met bestrijdingsmiddelen. Dit omdat er veel neushoornkevers, ratten en schimmelziekten voorkomen op palmolieplantages. Bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat onze geliefde palmolieplanten niet worden aangetast. Ja, leuk. Maar de natuur wordt hierdoor wél aangetast. De resten van bestrijdingsmiddelen komen regelmatig terecht in het water bijvoorbeeld. Ook lokale bewoners komen in contact met deze bestrijdingsmiddelen.

Ontbossing bij palmolieplantages

Zoals eerder aangegeven wordt er veel bos weggehaald om ruimte te maken voor de palmolieplantages. We offeren het tropisch regenwoud hiervoor op. Om je hier een goed beeld bij te geven: in Zuidoost-Azië is ongeveer 45% van de palmolieplantages aangelegd op plekken waar eerst regenwoud was. En dit gaat weer ten koste van de biodiversiteit op zo'n plek. Denk bijvoorbeeld aan zoet water en woongebied voor bevolkingsgroepen die verloren gaan. Veengronden drogen ook uit op deze manier. In de bossen wonen natuurlijk ook dieren. Denk maar aan vogels, insecten en apen. Door de ontbossing worden vele diersoorten nu bedreigd. Tot slot komt er bij het afbranden van het bos, want zo wordt het bos weggehaald, veel CO2-uitstoot vrij.

Duurzame palmolie

Ben jij net zo geschrokken als wij? En wil je graag een alternatief in je producten? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. We zijn op onderzoek uitgegaan en, wat blijkt: er bestaat duurzame palmolie! Producten met duurzame palmolie kun je herkennen aan het RSPO-keurmerk (Ronde Tafel Duurzame Palmolie). Zij hebben een aantal criteria opgesteld voor duurzame palmolieproductie. Hier is onder andere vastgelegd dat palmolieproducenten hun plantages niet mogen uitbreiden ten koste van het tropisch regenwoud. Ook zijn er criteria opgenomen over de rechten van werknemers en de lokale bevolking. Op dit moment wordt ongeveer 20% van de wereld palmolieproductie duurzaam geproduceerd en gecertificeerd. Producten die duurzame palmolie bevatten kun je herkennen aan het volgende keurmerk:

Goed kijken op de verpakking dus, of dit logo er ook opstaat! Helaas gaat de RSPO niet na of de palmolie uit een corrupt land komt. Wil je daarom helemaal het zekere voor het onzekere nemen? Dan raden we je palmolievrije producten aan. Zo heeft Marius Fabre verschillende zepen zonder palmolie erin. Maar, ook Speick heeft palmolie vrije zeep. Ook bij Aleppo kun je terecht voor palmolievrije zeep. In de producten Marcel's Green Soap zit RSPO gecertificeerde palmolie. Marcel's Green Soap is nog aan het onderzoeken of ze helemaal palmolievrij kunnen produceren, bijvoorbeeld door het gebruik van lijnzaadolie of afgedankt frituurvet.

Op dit moment zijn er dus eigenlijk geen alternatieven voor het gebruik van palmolie in onze producten. Wél is er een keurmerk opgezet. Dit keurmerk controleert helaas niet of de palmolie vanuit een corrupt land komt. Helemaal waterdicht is deze zaak dus nog niet. Wél kijken heel veel producenten naar een alternatief voor hun palmoliegebruik. Tot die tijd mag je als consument dus extra goed opletten of er ergens palmolie in zit verwerkt.